Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când mâncăm shaorma? Ce ingredient nu trebuie să punem în ea?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 27.04.2024 - 13:54
Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când mâncăm shaorma? La ce trebuie să avem grijă? - Foto: Profimedia / imagine rol ilustrativ

Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când mâncăm șhaorma? La ce trebuie să avem grijă? Iată ce spun specialiștii și cum trebuie să mâncăm corect dacă vrem să slăbim?

SHARE

Iată ce spun specialiștii și cum trebuie să mâncăm corect dacă vrem să slăbim.

Ce se întâmplă când mâncăm shaorma 

Contrar altor produse de tip fast food, shaorma poate fi considerată o opțiune relativ mai sănătoasă. Cu toate acestea, acest lucru este valabil doar dacă renunțăm la un ingredient-cheie: sosul. Sosul contribuie la creșterea în greutate, produce aciditate în organism și poate crea dependență.

Sosurile reprezintă cea mai mare problemă atât în cazul mâncării de tip fast food, cât și în cazul altor preparate. O shaorma fără sos pare lipsită de gust. De ce?

Răspunsul este simplu: sosul conține amidon modificat, potențiatori de arome și ulei rafinat, care oferă o senzație de consistență. În sosuri se găsește „ulei de candelă”, extrem de nociv pentru sănătate.

De exemplu, ketchupul conține porumb sau sirop de porumb, zahăr, roșii și potențiatori de arome. Această combinație determină creierul să perceapă produsul ca fiind plăcut, crescând dorința de a-l consuma din nou. Astfel, oamenii devin clienți fideli. Sarea rafinată, grăsimile, uleiurile rafinate și zahărul rafinat crează dependență.

Deci, atunci când mâncăm shaorma, oferim creierului o senzație de plăcere și îl păcălim. Dar haideți să vedem ce beneficii sunt în acest preparat. 

Beneficiile și dezavantajele shaormei

Originară din Orientul Mijlociu (Turcia), shawarma este preparată în mod tradițional din carne marinată, cum ar fi pui, vită, miel sau chiar curcan, care este tăiată în felii subțiri și stivuită pe o țepușă verticală. Prăjită încet, carnea absoarbe o armonie de condimente, infuzându-i o aromă delicioasă până când este fragedă și suculentă pentru consum.

Citește și: Ce a pățit un tânăr după ce a reușit să comande peste 100 de meniuri MC gratuite

Nutriționiștii și dieteticienii subliniază faptul că calitatea și compoziția ingredientelor joacă un rol crucial în determinarea beneficiilor pentru sănătate ale oricărui fel de mâncare. Shawarma este alcătuită predominant din carne slabă, care reprezintă o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate.

Proteinele sunt vitale pentru repararea și construirea țesuturilor, pentru susținerea creșterii musculare și pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos. Pentru a spori diversitatea dietei, unele opțiuni de shawarma includ legume la grătar, adăugând și mai mult micronutrienți esențiali, fibre și fitonutrienți la amestec.

Potrivit Healthguide, "Deși shawarma poate fi o masă delicioasă și satisfăcătoare, este important să fim conștienți de dezavantajele sale. Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale shawarma este că este bogată în grăsimi și calorii".

"Carnea folosită în shawarma este adesea foarte grasă, iar adăugarea de uleiuri și sosuri poate adăuga și mai multe calorii. Ca urmare, consumul regulat de shawarma poate duce la creșterea în greutate."

Organizația de sănătate a mai declarat că, în plus, conținutul ridicat de grăsimi din shawarma poate crește și nivelul colesterolului și vă poate expune riscului de boli de inimă.

Carnea grasă folosită în shawarma este adesea bogată în grăsimi saturate, care pot duce la probleme cardiace dacă sunt consumate în exces. Din aceste motive, este important să vă bucurați de shawarma cu moderație." 

Grijă mare la sănătatea inimii

"Shawarma este foarte bogată în sodiu, ceea ce o poate face rea pentru sănătatea inimii. Alimentele care sunt bogate în sodiu nu sunt recomandate persoanelor cu tensiune arterială ridicată."

Citește și: Care sunt cele mai retrase alimente de pe rafurile magazinelor? Sunt pline de chimicale și coloranți

Rapoarte ulterioare arată că există și riscul de intoxicații alimentare: "Consumul de alimente neigienice este una dintre principalele cauze ale intoxicațiilor alimentare din Nigeria. Unele shawarma care au fost preparate în condiții neigienice pot duce la intoxicații alimentare. Astfel, este imperativ să mâncați doar shawarma care este igienică și bine preparată.", se arată în raport.

Pe de altă parte, unul dintre cele mai renumite aspecte nutriționale ale shawarma se află în amestecul său unic de condimente. În mod obișnuit se folosește, dar nu numai, o combinație de chimen, paprika, coriandru, turmeric și sumac.

Aceste condimente oferă mai mult decât o aromă și un gust ispititor. Turmericul, de exemplu, este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii puternice, în timp ce chimenul și paprika oferă antioxidanți care pot ajuta la combaterea stresului oxidativ din organism.

În plus, shawarma este servită în mod tradițional cu o varietate de legume proaspete, cum ar fi roșii, salată, castraveți și ceapă. Aceste legume oferă o multitudine de vitamine, minerale și fibre alimentare, contribuind la o stare generală de sănătate bună și la gestionarea greutății.

În plus, mulți iubitori de shawarma optează pentru învelișuri din grâu integral, care reprezintă o alternativă mai sănătoasă de carbohidrați decât opțiunile rafinate, oferind nutrienți esențiali și un indice glicemic mai mic.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te