Care sunt cele mai retrase alimente de pe rafurile magazinelor? Sunt pline de chimicale și coloranți

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 18.03.2024 - 16:03
Care sunt cele mai retrase alimente de pe rafurile magazinelor? Sunt pline de chimicale și coloranți Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilsutrativ)

Inspectorii de la ANSVSA au retras în ultimii ani sute de alimente de pe rafturile magazinelor după ce au descoperit substanțe periculoase.

SHARE

Mâncăm, fără să știm de multe ori, mâncare plină de substanțe extrem de periculoase sau produse contrafăcute. Situația a fost confirmată și de specialiștii din domeniul siguranței alimentare.

Potrivit experților, 10% dintre produsele alimentare nu sunt ceea ce spune eticheta că sunt.

Care sunt cele mai retrase alimente de pe rafurile magazinelor? Sunt pline de chimicale și coloranți

Înghețata, dulciurile, deserturile, dar și legumele, fructele sau carnea sunt printre produsele retrase cel mai des. 

Iar acest lucru se vede și în numărul produselor retrase de la raft de către Autoritatea Sanitar-Veterinară. În medie, inspectorii au retras de la raft 42 de alimente pe an iar în top se află înghețata, deserturile, legumele și fructele, dar și produsele din carne precum carnea de pui, conform realitatea.net.

Citeşte şi: Ce se va întâmpla cu prețurile la alimente? Analist economic: ”Românii au învățat să se adapteze”

De la începutul lunii februarie și până în prezent, au fost retrase din magazine 11 produse aalimentare. 

Potrivit unui studiu recent, consumul în exces al alimentelor contaminate cu diverse substanțe poate duce la la un tip sever de otrăvire care afectează în special femeile însărcinate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, dar și persoanele cu o imunitate scăzută.

Și experții de la Autoritatea Națională Fitosanitară au analizat peste 1300 de probe de legume din România și au găsit în peste 40% dintre ele urme de substanțe periculoase.

Amenzi foarte mari în doar câteva luni

În cursul lunii februarie 2024, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor județene, precum şi cea a Municipiului Bucureşti au efectuat 11.254 de controale în unităţile din industria agroalimentară.

Citește și: Lidl a scos de la vânzare un produs cu risc de intoxicație cu histamină. Cât de gravă este boala

Ca urmare a neregulilor constatate și a încălcării prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor, s-au aplicat 259 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 2.104.000 de lei.

În urma controalelor efectuate, au fost constatate o serie de nereguli:

neconformităţi privind respectarea bunelor practici de igienă și fabricație cum ar fi neîntreținerea igienică a spațiilor de depozitare, întreținerea necorespunzătoare a spațiilor tehnologice de producție, lipsa vestiarului și a grupului sanitar pentru angajați, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanțe destinate operațiunilor de dezinfecție;

neconformități privind personalul muncitor (neîntocmirea fișelor de aptitudini, neefectuarea cursului de igienă, neatestarea stării de sănătate a personalului);

Citeşte şi: Programul „cornul și laptele” ratat într-un județ din țară. Elevii au primit alimente stricate

neconformităţi legate de asigurarea trasabilității și conformității produselor alimentare (etichetare, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaj necorespunzător, produse alimentare cu modificări organoleptice);

alte tipuri de neconformități de genul desfășurării de activități neînregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, nerespectarea cerinţelor pentru importul produselor alimentare, neinițierea procedurii de rechemare a produselor, neretragerea de la raft a produsului neconform, transportul alimentelor cu mijloace neînregistrate sanitar – veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te