Amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc și fac treburi casnice duminica. Motivul?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 15.06.2024 - 08:35
Amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc și fac treburi casnice duminica. Motivul? - Foto: Profimedia ( imagine cu rol ilustrativ )

Amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc și fac treburi casnice duminica. Motivul? Se întâmplăî Germania unde locuisc 600.000 de români. În România, amenzi primesc și cei care lucrează în orele de liniște, dar și cei care petrec.

SHARE

Ah, duminică. O zi liberă de la serviciu și momentul perfect pentru a ne pune la punct cu toate acele mici treburi pe care, altfel, se pare că nu avem niciodată timp să le îndeplinim: curățarea mașinii, aspirarea apartamentului, spălatul rufelor, poate puțină grădinărit sau bricolaj.

Nu și atunci când vine vorba de ceea ce se numește "timp de liniște" sau Ruhezeit în Germania. De fapt, dacă faceți oricare dintre aceste activități duminica ați putea intra în conflict cu vecinii, sau chiar în instanță în cazuri extreme!

Dacă ați petrecut ceva timp în Germania, probabil că ați observat o respectare serioasă a "zilei de odihnă" de duminică. Magazinele nu se deschid, majoritatea oamenilor nu lucrează, iar orașele devin fantomatic de liniștite în zilele de duminică.

Dar acest respect pentru liniște nu se aplică doar la cumpărături. Există, de asemenea, reguli obligatorii din punct de vedere legal cu privire la cât de mult zgomot puteți face în propria casă în timpul acestor ore de liniște.

Care sunt orele de liniște în România?

Ore de liniște în 2024 la bloc. Orele de odihnă, respectiv orele de liniște, sunt prevăzute în Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu modificările și completările ulterioare.

Este vorba de intervalele orare 22.00 – 08.00 si 13.00 – 14.00.

Citește și: Amenzi de 1.500 lei pentru cei care fac acest lucru la bloc și nu numai. Ce prevede legea?

Amendă și pentru party

Tot în România, persoanele care dau muzică la volum maxim sau folosesc bormașina în aceste intervale de timp riscă amenzi de până la 3.000 de lei, se arată într-un proiect de lege ajuns în Camera Deputaților.

Citește și: Amenzi uriașe pentru vecinii gălăgioși și „petrecăreții” certați cu bunul-simț de la bloc

Aşadar, potrivit Legii 61/1991, dacă o persoană face zgomote mult prea puternice folosind maşina de spălat, aspiratorul sau dă muzica prea tare în casă, este posibilă o amendă care poate ajunge până la 1.000 de lei.

Citește și: Amendă usturătoare pentru cei care au mașină de spălat și locuiesc la bloc. Ce prevede legea?

Care sunt regulile în Gemania?

În Germania, dacă închiriați sau dețineți o proprietate, sunteți de obicei obligat să respectați regulile privind orele de liniște, care vă interzic în general să faceți zgomot excesiv duminica sau în timpul nopții în timpul săptămânii.

Orele exacte pot varia. În mod tradițional, perioada de liniște era între orele 20:00 și 7:00, dar este din ce în ce mai frecvent ca aceasta să fie relaxată între orele 22:00 și 6:00. Cel mai bine este să verificați regulile specifice pentru locul în care locuiți pentru a fi siguri. Cu toate acestea, duminicile sunt considerate timp de liniște pentru întreaga zi. Aceste legi germane de duminică înseamnă că nu aveți voie să:

Citește și: Șoferii români pot fi declarați beți chiar dacă nu li se pune etilotestul. Pe ce se bazează Poliția?

  1. Să faceți lucrări de bricolaj zgomotoase, cum ar fi ciocănitul sau găuritul
  2. Să ascultați muzică la volum mare sau să organizați adunări zgomotoase
  3. Să puneți în funcțiune aparate electrice care fac zgomot, cum ar fi aspiratoarele.
  4. Spălarea rufelor pare să fie încă în dezbatere.
  5. Să vă spălați mașina (cu excepția unei spălătorii auto, dacă găsiți una deschisă)
  6. Organizați un grătar sau o petrecere în afara proprietății dvs. dacă aceasta ar putea deranja pe alții.
  7. Sau să faceți orice altceva care ar putea încălca liniștea vecinilor dumneavoastră.

Dacă nu respectați aceste reguli care guvernează timpul de liniște în Germania, ați putea primi plângeri din partea vecinilor, ați putea fi amendat sau ați putea fi acționat în instanță. Așadar, dacă nu sunteți sigur de reguli, vă sfătuim să mergeți la sigur.

Cel mai bine ar fi să vă planificați weekendul astfel încât să faceți aspiratorul, muzica sau găurirea cu zgomot sâmbătă. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te