9 alimente care te împiedică să slăbești. Salata și fructele nu sunt întotdeauna prieteni cu silueta

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 12.04.2023 - 07:57
Sport imagine cu rol ilustrativ Foto: Pixabay.com

Alimentele pe care le considerăm super sănătoase și care în principiu ar trebui să ajute în curele de slănbire, în realitate trebuie să fie consumate în anumite condiții pentru a-și îndeplini ”menirea”.

SHARE

Dieteticienii spun că sunt 9 alimente care îi împiedică pe cei care vor să slăbească să-și atingă obiectivele. 

În prezent, oricine vrea să se apuce de o cură de slăbire cunoaște elementele de bază - evitați prăjelile, sucurile dulci și acidulate și prăjiturile.

Dar dacă simți că nu poți niciodată să schimbi ultimele câteva kilograme, în ciuda faptului că mănânci „curat”, experții spun că probabil că se datorează unor grupuri cheie de alimente.

Alimentele care te împiedică să slăbești. Salata și fructele nu sunt întotdeauna prieteni cu silueta

DailyMail.com a vorbit cu trei dieteticieni care au spus că, în timp ce unele alimente ar putea părea alegerile ideale pentru pierderea în greutate - opțiuni organice și pe bază de plante, de exemplu - te pot ademeni să consumi o cantitate prea mare sau să simți din nou foame la scurt timp după. 

Fructele uscate pot părea o opțiune sănătoasă, dar este ușor să le înghiți, iar salatele sunt prea ușor de ”stricat” dacă iei decizia greșită cu toppinguri și dressing-uri. 

Opțiunea pentru lapte de migdale în locul laptelui de vacă este, de asemenea, o opțiune tentantă, deoarece are un conținut scăzut de calorii, dar este mai probabil ca aceste opțiuni să aibă adaos de zaharuri și să lipsească proteinele esențiale.

Astfel, cele 9 alimente care pot face mai mult rău decât bine sunt băuturile pentru sport, smoothies, cerealele , fructele uscate, brânza, salatele de la restaurant, sucul de fructe, batoanele energizante și laptele vegetal.

Băuturi pentru sport

Sportivii profesioniști au popularizat consumul de ”băuturi sportive” viu colorate după un antrenament intens. 

Dar pentru o persoană obișnuită care se antrenează mai lejer, dezavantajele pot depăși beneficiile. 

Principalul atu al acestor băuturi față de apă este refacerea electroliților pierduți din transpirație. Sodiul și potasiul sunt electroliții cheie pe care aceste băuturi le pot completa. 

Citește și: ”De la măsura XL, la XS”. Dieta super ușoară prin care o tânără a slăbit 30 de kilograme într-un an

În timp ce cercetările au arătat că acestea i-ar putea ajuta pe cei care fac sport la înaltă intensitate, ele sunt mai puțin eficiente pentru cineva care face antrenamente mai scurte, de intensitate scăzută. 

„Dimensiunea porției” poate fi de doar 50 de calorii, dar dacă beți o sticlă întreagă poate ajunge la 150-200 de calorii. Dacă arzi 100-200 de calorii într-un antrenament, o băutură sportivă ar anula total acele calorii.

Deși băuturile pentru sport conțin mai puțin zahăr decât băuturile răcoritoare și energizante, ele conțin totuși zaharuri simple care pot anula efectele pozitive ale unui antrenament.

Consumul în cantități mari din acestea, mai ales dacă nu faci exerciții fizice intense, ar putea crește riscul de obezitate și de a dezvolta afecțiuni precum bolile cardiovasculare. 

Un  studiu din revista Obesity a urmărit adolescenții timp de șapte ani și a constatat că cei care consumau în mod regulat băuturi pentru sport au mai multe șanse să aibă un indice de masă corporală crescut, ceea ce duce la obezitate. 

Acest lucru se datorează zaharurilor simple și caloriilor din aceste băuturi. Deși conțin mai puține zaharuri decât băuturile răcoritoare și energizante, experții totuși avertizează împotriva lor.  

Smoothies

Aceste mese rapide pot fi grozave pentru a primi porții de fructe și legume, dar nu sunt garantate ca fiind sănătoase.

Citește și: 10 lucruri pe care trebuie să le faci pentru un abdomen plat, fără dietă și fără să mergi la sală

Ceea ce este în smoothie poate face sau distruge cât de hrănitor este. Dacă puneți o banană și câteva linguri de unt de arahide, de exemplu, ingredientele mai puțin hrănitoare le vor depăși rapid pe cele sănătoase. 

Comandarea lor de la un restaurant poate duce la și mai multă incertitudine. 

Un smoothie cu ingrediente cum ar fi unt de arahide, lapte, banane și pudră de proteine ​​​​ar putea conține până la 500-700 de calorii, eliminând o mare parte din limita zilnică de calorii.  

Nutriționiștii recomandă un smoothie mai sățios. Luați în considerare să îl preparați acasă cu ingrediente precum iaurt grecesc neîndulcit, unt de migdale, fructe de pădure, spanac și semințe de in.

Cerealele

Nu toate cerealele sunt create la fel. Deși multe cereale sunt surse bune de nutrienți, cum ar fi fierul, acidul folic și vitaminele B, nu sunt întotdeauna cea mai sănătoasă alegere. 

Varietățile populare de alimente de bază pentru micul dejun lipsesc grav în ceea ce privește nutrienții vitali, cum ar fi proteinele și fibrele. 

Citește și: Care sunt cele 4 diete care îți pot prelungi viața și care reduc riscul de apariție a cancerului

Opțiunile bogate în fibre sunt mai puțin probabil să conțină zaharuri adăugate și sunt mai puțin procesate decât omologii lor mai puțin sănătoși.   

Este recomandată alegerea unor cereale cu mai puțin de 160 de calorii în fiecare porție. Cu toate acestea, o porție tipică de cereale este de doar 25-30 de grame; majoritatea oamenilor vor opta în schimb pentru un castron întreg, așa că depășirea acelei porții este inevitabilă. 

În plus, adăugarea unei cani de lapte ar putea aproape dubla aceste calorii. O ceașcă de lapte integral adaugă un plus de 149 de calorii, iar 2% rezultă la 122 de calorii per cană. Chiar și laptele degresat adaugă încă 83 de calorii pe cană. 

Fructele uscate

Fructele uscate pe care le puteți găsi în amestecurile din supermarket sunt o gustare ușoară rapidă dar doar consumul de fructe întregi ar putea fi mai bun pentru pierderea în greutate. 

Deși sunt încă fructe, aceste gustări sunt foarte concentrate, ceea ce le lasă cu mai puțini nutrienți decât fructele întregi. 

De asemenea, au mai multe calorii decât consumul de fructe întregi. O cană de caise uscate, de exemplu, are mai mult de 300 de calorii, în timp ce o ceașcă de caise feliate are doar 79 de calorii. 

În plus, este mult mai ușor să consumi o jumătate de pungă de piersici uscate decât să mănânci mai mult de o piersică întreagă.

Brânza

Brânza este o sursă excelentă de calciu și proteine, precum și de vitaminele A și B12.

Și unele cercetări arată că ar putea avea beneficii de durată pentru sănătate. Un studiu din British Journal of Nutrition a constatat că lactatele fermentate, cum ar fi iaurtul și brânza, au dus la un efect pozitiv asupra sănătății cardiovasculare. De asemenea, a descoperit că ar avea proprietăți antiinflamatorii. 

Dar prea multă ar putea împiedica pierderea în greutate. 

O uncie de brânză de parmezan, de exemplu, are mai mult de 100 de calorii și 7 grame de grăsime, în timp ce aceeași porție de proteine ​​mai slabe, cum ar fi puiul, are o treime din calorii. 

100% suc de fructe

„Sucul este cel mai rău”, spun nutriționiștii

Deși opțiunile populare pot pretinde că sunt 100% suc, ele prezintă riscul de adaos de zaharuri. 

O ceașcă de suc de portocale are mai mult de 100 de calorii, în timp ce o portocală proaspătă are doar 62 de calorii.  

O ceașcă de suc de portocale, de exemplu, nu va fi nici pe departe la fel de sățioasă precum mâncarea unei portocale.  

Lapte vegetal

În general, se presupune că laptele pe bază de plante este mai sănătos, deoarece nu sunt fabricate din produse de origine animală. Cu toate acestea, doar un lapte se apropie din punct de vedere nutrițional de chestiile reale. 

Un pahar de lapte de migdale conține doar aproximativ 1 gram de proteine, iar aceeași porție de lapte de ovăz conține doar 3 grame de proteine. O cana de lapte de soia neindulcit contine aproximativ 80-90 de calorii, jumatate din cea a laptelui de vaca, dar are si 7-9 grame de proteine, o cantitate asemanatoare cu cea a laptelui de vaca.

Aceste produse au probabil zaharuri adăugate. 

Salata din restaurant

„Poți ajunge mult mai bine să mănânci un sandviș decât să mănânci o salată dacă nu ești atent cu ce pui pe el”, a spus un nutriționist

Salatele din restaurante și baruri de salate prezintă cel mai mare risc de a împiedica obiectivele de scădere în greutate.

Acest lucru se datorează conținutului de grăsime adăugat cu cantități mai mari de ingrediente, cum ar fi brânză și crutoane. 

Dressingul însă, este unul dintre cei mai mari dușmani ai unei salate sănătoase. Ne gândim mereu că facem un lucru bun mâncând o salată, dar nu ne dăm seama câte calorii se adună atunci când încercăm să mâncăm salata cu dressing.

O salată cu ”de toate” sau cu prea mult dressing poate ajunge la peste 1.000 de calorii.  

Batoanele granola

Deși granola este o sursă excelentă de vitamine B, C, E și potasiu, batoanele granola au de obicei și alte ingrediente care ar putea anula efectele pozitive. 

Majoritatea batoanelor granola variază de la 100 la 300 de calorii, dar zahărul anulează beneficiile opțiunilor cu conținut scăzut de calorii. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te