Care sunt cele 4 diete care îți pot prelungi viața și care reduc riscul de apariție a cancerului

DE Bianca Iosef | Actualizat: 12.01.2023 - 17:58
Dietă- Foto: PEXELS PHOTOS

Unul dintre cele mai lungi studii efectuate pe mii de persoane arată că respectarea anumitor diete poate să prelungească durata de viață. Cei care respectă aceste norme alimentare au șanse mai mici să dezvolte anumite boli precum cancerul sau boli cardiovasculare.

SHARE

Noi studii arată că vă puteți reduce riscul de deces prematur, cu aproape 20%, doar mâncând mai multe alimente aflate pe lista uneia dintre cele 4 diete de viață sănătoase: dieta mediteraneană, dieta bazată pe plante, dieta alternativă, dieta nutriționala de bază

Oamenii care au urmat cu mai multă atenție oricare dintre dietele menționate anterior - care pun accent pe consumul ridicat de cereale integrale, fructe, legume, nuci și leguminoase - au avut șanse mai mici să moară din cauza cancerului, bolilor cardiovasculare și bolilor respiratorii și neurodegenerative.

Citește și: ONG-ul ecologist Movement 42 se închide, la o lună după ce a fost calificat  de Rusia agent străin

Rezultatele studiului, publicat recent în jurnalul JAMA Internal Medicine, arată că „există mai multe modalități de a mânca bine și de a obține beneficiile aferente sănătății”, a spus dr. David Katz, specialist în medicina stilului de viață care nu a fost implicat în acest studiu.

Citește și: Jucătoare româncă de top i-a furat iubitul celei mai bune prietene. Cum s-au dat de gol

Oamenii se plictisesc adesea de un singur mod de a viață, a spus coautorul studiului, dr. Frank Hu, „deci aceasta este o veste bună. Înseamnă că avem multă flexibilitate în ceea ce privește crearea propriilor noastre modele alimentare sănătoase, care pot fi adaptate preferințelor alimentare individuale, condițiilor de sănătate și culturilor.

„De exemplu, dacă ai o dietă mediteraneană și după câteva luni vrei să încerci ceva diferit, poți trece la o dietă DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) sau poți trece la o dietă semi-vegetariană”, a spus Hu, profesor de nutriție și epidemiologie și președinte al departamentului de nutriție la Harvard TH Chan School of Public Health.

Cel mai lung studiu 

Studiul a urmărit obiceiurile alimentarea 75.000 de femei care au participat la Studiul de sănătate a asistentelor și a peste 44.000 de bărbați în Studiul de urmărire a profesioniștilor din sănătate pe parcursul a 36 de ani. Niciunul dintre bărbați și femei nu avea boli cardiovasculare la începutul studiului și puțini erau fumători. Toți au completat chestionare de alimentație la fiecare patru ani.

„Acesta este unul dintre cele mai mari și mai lungi studii pentru a examina modelele alimentare recomandate și riscul pe termen lung de deces prematur și deces din cauza bolilor majore”, a spus Hu.

Hu și echipa sa au oferit puncte participanților în funcție de cât de îndeaproape au urmat aceste patru stiluri de alimentație sănătoasă.

Cele 4 tipuri de dietă

Una este dieta mediteraneană, care accentuează consumul de fructe, legume, cereale integrale, nuci, leguminoase, pește și o cantitate mare de ulei de măsline, a spus Hu. „Acest model alimentar pune accent pe grăsimile sănătoase, în special pe grăsimile mononesaturate, pe lângă alimentele pe bază de plante și consuul de alcool moderat”, a spus el.

Următoarea se numește dieta sănătoasă pe bază de plante, care se concentrează pe consumul mai multor produse vegetale. Aici nu este permisă carnea de orice fel și nici alcoolul, dar nici consumul de alimente vegetale nesănătoase precum cartofii prăjiți.

A treia dietă este ce care respectă regulile nutriționale de bază din SUA, care suține consumul de alimente sănătoase, pe bază de plante sau carne roșie și descurajează consumul de zahăr adăugat, grăsimi nesănătoase și alcool.

Indicele de alimentație sănătoasă alternativă a fost dezvoltat la Harvard și folosește „cele mai bune dovezi disponibile” pentru a include alimentele și nutrienții asociați cel mai adesea cu un risc scăzut de boli cronice.

Această dietă include explicit nuci, semințe, cereale integrale și un consum mai mic de carne roșie și procesată și băuturi îndulcite cu zahăr. „Este permis un consum moderat de alcool, potrivit CNN Health.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te