Rusia vrea să oblige Facebook și Google să-și deschidă birouri locale ca să le poată cenzura

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 21.05.2021 - 14:53
Kremlinul vrea să controleze rețelele sociale pentru ca nmeni să nu i se opună lui Putin Foto: Artem Beliaikin from Pexels

În Rusia, înmulţirea măsurilor care vizează reţelele de socializare şi media independente sau străine stârnesc îngrijorare printre criticii puterii, care spun că este vorba de încercări de a înăbuşi libertatea de expresie şi opoziţia.

SHARE

Giganţii străini ai internetului ar putea fi obligaţi să deschidă birouri de reprezentare oficiale în Rusia, conform unui proiect de lege depus în Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului de la Moscova, relatează vineri AFP, care citează site-ul legislativului.

Citește și: Alex Bodi, judecat pentru proxenetism, dedicații pentru Bianca Drăgușanu deși în trecut o mai lovea

Proiectul de lege, înaintat de deputatul Aleksandr Hinstein, de la partidului aflat la putere, Rusia Unită, prevede ca toate companiile ale căror resurse au o audienţă zilnică de peste 500.000 de utilizatori în Rusia să fie obligate să deschidă o reprezentanţă locală pentru ca site-urile lor să fie accesibile în ţară.

CITEȘTE ȘIPatriarhia îi dă o palmă lui IPS Teodosie: refuză să-l facă mitropolit și îl acuză de fapte ilegale

Aceste birouri trebuie "să reprezinte pe deplin interesele companiilor-mamă şi să fie principalul canal de interacţiune cu organismele ruse de reglementare pe teritoriul Rusiei", se arată în textul propunerii, care poate fi consultat pe site-ul Dumei, precizând că este prevăzut ca măsura să se extindă la "gazde web", operatori de publicitate şi alte tipuri de firme.

Autorităţile ruse au luat recent măsuri pentru a încetini funcţionarea reţelei de socializare Twitter, acuzând-o că nu a eliminat toate materialele considerate ilegale, şi au ameninţat Facebook şi YouTube cu sancţiuni similare.

Txitter și Tik Tok, amendate pentru favorizarea lui Alexei Navalnîi

În aprilie, Twitter şi apoi TikTok au fost condamnate la plata unor amenzi mai mari ca de obicei, de 8,9 milioane de ruble (99.000 de euro), respectiv 2,6 milioane de ruble (29.000 de euro), pentru că nu au eliminat apelurile "care îi îndeamnă pe minori" să manifesteze în favoarea opozantului Alexei Navalnîi, aflat la închisoare.

Preşedintele Vladimir Putin a semnat în februarie o serie de legi care înăspresc amenzile pentru încălcări comise de manifestaţi sau de giganţi ai internetului, după un val de proteste împotriva puterii.

La sfârşitul lui ianuarie, el a spus că giganţii internetului sunt "deja în concurenţă de facto cu statele", denunţând "tentativele lor de a controla brutal societatea".

În 2019, Rusia a adoptat o lege care prevede dezvoltarea unui internet suveran. Autorităţile neagă faptul că vor să construiască o reţea naţională sub control, aşa cum se întâmplă în China, însă organizaţiile neguvernamentale şi opozanţii exact de acest lucru se tem.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.