Sonda Juno a NASA a trecut pe lângă Ganymede, cea mai mare Lună a lui Jupiter, ca Galileo în 2000

DE Adrian Costin | Actualizat: 10.06.2021 - 00:11
Ganymede Foto: nasa.gov

Juno a trecut luni pe lângă Ganymede, satelitul îngheţat al lui Jupiter, la o distanţă de 1.038 de kilometri de acesta. Ultima dată când o sondă spaţială s-a apropiat atât de mult a fost în anul 2000, când Galileo  a trecut pe lângă cea mai mare Lună din sistemul nostru solar.

SHARE

Sonda Juno a agenţiei spaţiale americane NASA a furnizat primele imagini din ultimele două decenii realizate de la mică distanţă ale celui mai mare satelit natural al planetei Jupiter, informează The Guardian şi EFE.

CITEȘTE ȘI: Cum face Becali bani pe spinarea statului român: păzește o ruină din Ucraina

Juno a trecut luni pe lângă Ganymede, satelitul îngheţat al lui Jupiter, la o distanţă de 1.038 de kilometri de acesta.

Citește și: Romii prinși la granița dintre Mexic și SUA spun că-s persecutați în România. Legătura cu Rechinu

Ultima dată când o sondă spaţială s-a apropiat atât de mult de acesta a fost în anul 2000, când Galileo  a trecut pe lângă cea mai mare Lună din sistemul nostru solar.

Citește și: Florin Salam l-a adus pe Alex Velea să-i cânte interlopului Mircea Nebunu. Legătura cu Clanul Sportivilor

NASA a publicat marţi cele două imagini surprinse de Juno, în care pot fi observate craterele lui Ganymede şi formaţiuni lungi şi înguste, posibil asociate plăcilor tectonice. În una dintre imagini se poate vedea partea îndepărtată a satelitului natural, aflată în opoziţie faţă de Soare.

''Nicio sondă spaţială nu s-a apropiat atât de mult această Lună-mamut în ultima generaţie'', a declarat Scott Bolton, cercetător principal în cadrul proiectului Juno, de la Southwest Research Institute din San Antonio.

''Ne vom acorda o perioadă de timp înainte de a trage concluzii ştiinţifice, dar până atunci putem pur şi simplu să ne minunăm de acest miracol celest - singura Lună din sistemul nostru solar mai mare decât planeta Mercur'', a adăugat Bolton.

Ganymede este unul dintre cele 79 de Luni cunoscute din jurul planetei Jupiter, o gigantă gazoasă.

Astronomul italian Galileo Galilei a fost cel care a descoperit pe Ganymede, în 1610, alături de următoarele trei cei mai mari sateliţi naturali ai lui Jupiter.

Lansată în urmă cu un deceniu, sonda Juno fără echipaj uman orbitează Jupiter de cinci ani.

Juno va trimite zilele următoare mai multe imagini realizate în timpul trecerii sale prin apropierea Ganymede, iar întâlnirea sa cu Luna joviană ar putea oferi informaţii despre compoziţia acesteia, ionosfera, magnetosfera şi stratul de gheaţă, notează EFE. Totodată, oamenii de ştiinţă estimează că vor putea obţine date privind nivelul de radiaţii, ce vor putea fi utilizate de viitoare misiuni lansate către în sistemul jovian.

Sonda Juno, de mărimea unui teren de baschet, este prima proiectată să funcţioneze în centrul centurii de radiaţii a lui Jupiter şi prima care ajunge la o distanţă de 2.575 de kilometri de stratul său superior de nori.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te