VIDEO Zi istorică! Doi români, frații Maior, campioni europeni de raliuri. Au câștigat Junior ERC

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 09.10.2023 - 09:58
Zi istorică! Doi români, frații Maior, campioni europeni de raliuri. Au câștigat Junior ERC - Foto: Facebook/Norbert Maior

Ziua de 8 octombrie 2023 va rămâne în istorie! Doi români, frații Norbert și Francesca Maior, au devenit campioni europeni de raliuri la juniori (Junior ERC).

SHARE

Originari din Brașov, Norbert (25 de ani) și Francesca (22 de ani) au bifat a doua mare performanță pentru automobilismul sportiv românesc, după cea reușită de italianul cu buletin românesc Simone Tempestini, în 2016, când acesta a devenit campion mondial, tot la juniori. De remarcat, toți trei evoluează sub „steagul” Napoca Rally Academy din Cluj. 

Înaintea ultimei etape a sezonului, Raliul Ungariei, care a avut loc în perioada 6-8 octombrie, echipajul românesc conducea în clasamentul Junior ERC, cu 4 puncte avans, în fața principalilor urmăritori, italienii Roberto Dapra și Luca Guglielmetti.

Prin urmare, pentru a fi siguri că vor câștiga titlul, cei doi erau obligați să câștige etapa din Ungaria în fața rivalilor din Italia.

Citește și: Simone Tempestini, primul pilot care îl egalează pe Titi Aur. E pentru a 8-a oară campion național

Pe un Peugeot 208 Rally4, frații Maior au dominat autoritar competiția rezervată juniorilor din cadrul Raliului Ungariei 2023, unde au preluat conducerea încă de pe a doua probă specială și nu au mai cedat locul 1 până la finalul rundei.

După cele 12 probe, dintre care au câștigat 5, și 180 de kilometri, echipajul românesc a avut un avantaj final de 7,1 secunde în fața ocupanților poziției secunde, Roberto Dapra și Luca Guglielmetti.

Podiumul etapei din Ungaria a fost completat de slovenii Mark Skulj și Matej Car.

Norbert Maior: „Trăim un vis”

„Pot spune că trăim un vis. La începutul anului nici nu îndrăzneam să sperăm că vom ajunge în această postură, de a scrie o pagină frumoaseă pentru motorsportul românesc.

Împreună cu Francesca și echipa noastră am făcut multe sacrificii de-a lungul sezonului, iar pe această cale le mulțumesc tuturor celor care au contribuit și ne-au susținut în acest vis.

Suntem onorați că am dus steagul României pe cea mai înaltă treaptă a Campionatului European”, a declarat Norbert Maior, care a fost încurajat de sute de fani români pe probele de pe asfaltul din Ungaria.

Citește și: Un român de 17 ani, campion absolut în Porsche Sprint Challenge Benelux

„Încă nu avem cuvinte ca să spunem tot ce simțim în momentul acesta. Este incredibil tot ce s-a întâmplat astăzi, însă vrem să spunem cel mai important lucru: mulțumim tuturor celor care au pus umărul la acest vis. Împreună am reușit! 🤗”, a adăugat Norbert.

După etape cele 5 etape ale Junior ERC 2023, care au avut loc în Polonia, Letonia, Suedia, Italia, Cehia și Ungaria, pilotul Norbert Maior a strâns 117 puncte, în timp ce următorul clasat în topul final al juniorilor din Europa, italianul Dapra, a ajuns la 113 puncte.

Norbert și Francesca formează un echipaj la raliuri încă din sezonul 2018, atunci când au debutat spectaculos, iar un an mai târziu au devenit campionii României la juniori. Ulterior, au devenit campioni la 2 Roți Motrice în 2020, 2022 și 2023, dar au fost și pe 3 la general în 2020, în condițiile în care pilotează o mașină net inferioară față de ceilalți din topul clasamentului.

În acest moment, cu o etapă înainte de finalul sezonului 2023 pe plan intern, cei doi se află pe 3 la general, tot conducând un model Peugeot 208 Rally4.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te