Vorbeşte fluent 5 limbi, are 2 copii şi 5 fraţi şi surori vitrege. A fost convocat la Naţională

DE Florin Budescu | Actualizat: 17.03.2023 - 17:53
Vorbeşte fluent 5 limbi, are 2 copii şi 4 fraţi şi surori vitrege. A fost convocat la Naţională - Foto: Flickr/Doha Stadium Plus Qatar

Internaţionalul veteran suedez Zlatan Ibrahimovic a fost convocat la Naţională, la vârsta de 41 de ani, pentru preliminariile Campionatului European, la un an după ultima sa selecție în reprezentativa scandinavă. Suedia va da piept cu Belgia şi Azerbaijan.

SHARE

Atacantul de la AC Milan a fost exclus din lotul naţional pentru o mare parte a sezonului, din cauza unei accidentări la genunchi.

Vorbeşte fluent 5 limbi, are 2 copii şi 5 fraţi şi surori

Zlatan, mare fotbalist suedez, a renunțat la fotbalul internațional după Euro 2016, dar a revenit în anul 2021, pentru campania nereușită de calificare la Cupa Mondială.

Selecţionerul Janne Andersson a spus că nu îl vede pe Ibrahimovic ca titular, dar că va oferi echipei sale mai multe posibilitati de înlocuire a titularilor.

Citeşte şi: FOTO Zlatan Ibrahimovic a fost surprins într-un restaurant fără respectarea măsurilor anti COVID

Ibrahimovic, care a avut trei apariții de pe bancă, pentru AC Milan, în acest sezon din Serie A, a jucat ultima dată pentru țara sa împotriva Poloniei, în înfrângerea din barajele de calificare pentru Cupa Mondială din Qatar, conform BBC Sport.

Fostul atacant de la Manchester United și Paris St-Germain este cel mai bun marcator al Suediei din toate timpurile, cu 62 de goluri în 121 de meciuri.

Citeşte şi: Zlatan despre perioada în care a avut COVID: Ajunsesem să dau nume pereților. Aveam dureri de cap

Marele fotbalist are o biografie impresionantă şi condimentată. Ibrahimović are un frate, Sanela și patru frați şi surori vitrege: Violeta, Monika, Aleksander şi Sapko. 

Partenera sa de viaţă, de mult timp, este Helena Seger, cu care are doi fii: pe Maximilian (născut pe 22 septembrie 2006) și Vincent (născut pe 6 martie 2008).

Centura neagră onorifică în taekwondo

Obișnuia să locuiască în afara Los Angeles când a jucat pentru LA Galaxy. Cu toate acestea, are încă o casă în Malmö, unde își petrece verile. Ibrahimović a primit centura neagră onorifică la taekwondo; după ce a urmat cursuri la clubul Malmö Taekwondo Enighet („Unitatea”), în copilărie.

Ibrahimović vorbește fluent cinci limbi: suedeză, bosniacă, engleză, spaniolă și italiană. El a declarat că a fost crescut catolic, având tată catolic croat şi mamă musulmană bosniacă, care s-au cunoscut în Suedia, după ce au fugit, în timpul războiului din Iugoslavia.

Cei doi s-au despărţit, iar Zlatan a crescut cu tatăl, vizitându-şi mama.

Ibrahimović se referă adesea la el însuși la persoana a treia. Numele „Zlatan” a fost înregistrat în mai 2003 la Oficiul Suedez de Brevete, pentru că „cel mai probabil este perceput ca Zlatan Ibrahimović”, ceea ce înseamnă că primește drepturi exclusive asupra numelui, pentru anumite produse, inclusiv articole sportive, îmbrăcăminte și pantofi.

Numele copiilor, pe ghetele de fotbal

Ibrahimović este sub contract cu Nike și apare în reclamele lor de televiziune, unde a apărut alături de alți jucători susținuți de companie, inclusiv Cristiano Ronaldo, Neymar și Wayne Rooney.

Poartă linia de ghete Nike Mercurial și are numele și datele de naștere ale fiilor săi încorporate pe părțile exterioare ale ghetelor sale.

La sfârșitul anului 2007, Ibrahimović, cu ajutorul Nike, a autofinanțat Zlatan Court, pe străzile cartierului Rosengård, din orașul natal, Malmö: a furnizat un covoraș de joc, stâlpi de poartă, iluminatul și un gard modern.

În 2008, a donat noi echipamente Nike clubului său de tineret, FBK Balkan, conform Wikipedia. Într-un interviu din februarie 2011, Ibrahimović a declarat că boxerul Muhammad Ali este unul dintre modelele sale, spunând mai departe: „Unul dintre idolii mei în sport și în afara sportului [sic]... el credea în [principiile sale] și nu a renunțat niciodată la [ele]”.

Timbre suedeze Zlatan

Oficiul Poștal Suedez a emis un set de cinci mărci poștale cu Ibrahimović în martie 2014. Ibrahimović apare în seria de jocuri video FIFA de la EA Sports și a fost al patrulea cel mai bine cotat jucător din FIFA 15.

La 11 august 2014, Ibrahimović a plătit 51.000 de dolari, pentru a trimite echipa națională de fotbal a Suediei pentru persoanele cu dizabilități intelectuale la Campionatele Mondiale de Fotbal INAS, din Brazilia.

După ce colegii săi de echipă Johan Elmander, Kim Källström, Andreas Isaksson și Per Nilsson au donat tricouri cu autograf, pentru a fi scoase la licitație, pentru cauză, Ibrahimović a răspuns: „Ce naiba ai de gând să faci cu o cămașă? Cât de mult trebuie să mergi?”.

Într-un meci din ligă împotriva lui Caen, pe 14 februarie 2015, Ibrahimović și-a scos tricoul, după ce a marcat un gol, pentru a dezvălui numele tatuate detașabile a 50 de persoane care suferă de foamete, în întreaga lume, într-un gest de a crește gradul de conștientizare pentru foamete, în conformitate cu Programul Alimentar Mondial al ONU.

Nu bea alcool. 55 de milioane de urmăritori pe Insta

Activ pe rețelele de socializare, Zlatan are peste 55 de milioane de urmăritori pe Instagram, cel mai mult pentru un suedez. Compania suedeză independentă de producție de film Auto Images a lansat documentarul sportiv Becoming Zlatan, în februarie 2016, care îl urmărește pe Ibrahimović de-a lungul anilor de formare, cu Malmö FF și Ajax, până la redescoperirea sa, cu Juventus, în 2005.

Filmul a fost prezentat la mai multe festivaluri de film, inclusiv Festivalul Internațional de Film Documentar Amsterdam, Festivalul de Film Documentar de la Helsinki și Festivalul de Film Nordic de la Rouen, printre altele. Nu bea alcool.

În 2018, Ibrahimović a menționat că soția lui îi permite doar să atârne o poză cu el însuși acasă: „Soția mea nu îmi permite să am poze cu mine”, apoi a adăugat: „Există o poză cu unul dintre picioarele mele pe perete, cel care ne-a dat ceea ce avem, este o amintire pentru familie, nu pentru mine, a ceea ce avem.”

La 8 octombrie 2019, o statuie a lui Ibrahimović a fost dezvelită în orașul său natal, în afara Stadionului din Malmö. Statuia, creată de Peter Linde, are 2,7 m (8 ft 9 in) înălțime și cântărește aproape 500 kg (1.100 lb).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te