VIDEO Formula 1 70th Anniversary Grand Prix: Verstappen a dat șah-mat Mercedes

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 10.08.2020 - 09:23

Bottas a plecat din Pole, Hamilton de pe doi, dar Max Verstappen a câștigat la Silverstone Formula 1 70th Anniversary Grand Prix, cea de-a cincea etapă a sezonului F1 2020. Pe Sebatian Vettel l-au lăsat nervii și ajuns în coada plutonului după un tête-à-queue imediat după start.

SHARE

Max Verstappen a fost singurul pilor din ”Top 10” care a luat startul cu pneuri ”Hard” și le-a dat șah-mat celor de la Mercedes cu strategia sa, devenind primul pilot non-Mercedes care câștigă o cursă în 2020. Și nu una oarecare, ci Formula 1 70th Anniversary Grand Prix, marele premium aniversat desfășurat la Silverstone, la Hamilton ”acasă”.

Valterri Bottas a plecat bine din Pole, apărându-se eficient de Lewis Hamilton în primul viraj. Determinat, Verstappen a tâșnit de pe locul 4 și i-a luat fața lui Nico Hulkenberg de la Racing Point în același viraj și a început să pună presiune de ”săgețile argintii”. În spate, plecat de pe locul 11 cu pneuri ”Hard”, Sebastian Vettel și-a pierdut cumpătul aproape ca un debutant, a tăiat primul viraj al cursei pe interior, a prins ceva praf sub roți și a făcut un tête-à-queue, s-a învârtit de toată frumusețea, picând până pe ultima poziție. De-a lungul cursei, Vettel a recuperat și a reușit să încheie pe 12.

Daniel Ricciardo și-a menținut locul 5 după start, dar, apoi, în încercarea de a-l depăși pe exterior pe Hulkenberg în ”The Loop” a fost surprins și întrecut de Lance Stroll. Iar Charles Leclerc a căzut cu Ferrari-ul său de pe 8 pe 10, în timp ce Lando Norris a urcat de pe 10 pe 8.

În prima parte a cursei, Max s-a ținut incredibil de cele două Mercedes-uri. În turul 11, Gianpiero Lambiase, inginerul său de curse, i-a comunicat chiar s-o lase mai moale, pentru a-și păstra pneurile. ”Prietene, asta e singura mea șansă să prind Mercedes-urile. Nu mă plimb ca bunica pe aici”, i-a răspuns Vetstappen.

În turul 14, când liderul Bottas a efectuat prima oprire la boxe, Max îi sufla în eleronul spate lui Hamilton, care, după ce a terminat MP al Marii Britanii, desfășurat tot aici, la Silverstone, în trei roți, în urma exploziei unui cauciuc, se plângea prin radio echipei că are gumele spate ”terminate”. Bottas a reintrat în pistă pe poziția a 6-a, iar Lewis a oprit la standuri în turul 15, lăsându-i locul 1 lui Max Verstappen.

Profitând de anvelopele ”Hard”, olandezul a continuat să tragă tare și, în turul 26, avea circa 19 secunde în fața finlandezului de la Mercedes. Teoretic, suficient pentru un pit stop fără griji. Max a făcut primul schimb de gume în turul 27, dar a ieșit, totuși, cu câteva lungimi de monopost în spatele lui Bottas. Dar, nu a durat mult până când Verstappen a încercat depășirea. A tatonat pe interiorul lui Bottas în zona Brooklands, apoi l-a depășit pe exterior la Luffield și a început să câltige teren.

Atât Verstappen, cât și Bottas au efectuat al doilea pit în turul 33, cu 15 tururi înainte de final. Și, teoretic, Hamilton ar fi trebuit să câștige, având un avans de circa 10 secunde în fața lui Max. Apoi, în ordine, Bottas, Leclerc și Hulkenberg. Dar cei de la Mercedes și-au adus aminte de problemele cu gumele din MP al Marii Britanii de săptămâna trecută și nu au vrut să riște.

În turul 42, Lewis Hamilton a intrat la boxe și a ieșit pe 4. Însă, nu s-a lăsat. Campionul en titre a început să ”zboare”. A trecut de Leclerc și, cu două tururi înainte de Finish, i-a dat lovitura de grație și coechipierului său, terminând pe 2.

Clasament Formula 1 70th Anniversary Grand Prix

Clasament general piloți (Top 10)

 

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.