Remember Wimbledon 1980, cel mai bun meci de tenis din istorie

DE Mihai Duță | Actualizat: 28.06.2019 - 07:16
Björn Borg ținând în brațe cupa de argint acordată învingătorului de la Wimbledon. Lângă el, John McEnroe, marele învins

În weekend-ul dinaintea ediției de anul acesta a turneului de Mare Șlem din Anglia, organizatorii vin cu un show ce readuce la viață epoca 
starurilor Björn Borg, John McEnroe, Chris Evert Lloyd și Evonne Goolagong Cawley.

SHARE

Celebrul turneu pe iarbă de la Wimbledon se va desfășura în perioada 1 – 14 iulie, iar ochii noștri vor fi ațintiți, în special, către meciurile Simonei Halep despre care Darren Cahill a spus că este capabilă să câștige.

„Urmează sezonul pe iarbă, care nu este pe placul Simonei, cum este cel pe zgură. Cred că oricine se mișcă bine pe iarbă are o șansă importantă dacă ajunge în a doua săptămână de la Wimbledon. Simona este una dintre acele jucătoare.

A ajuns în semifinale în urmă cu câțiva ani. Poate câștiga meciuri pe iarbă, mai ales că am văzut-o jucând partide grozave“, a spus Darren Cahill.

John McEnroe certându-se cu arbitrul, o postură obișnuită pentru el

Jurnaliștii britanici de la „The Telegraph“ acordă însă prima șansă cehoaicei Karolina Pliskova și sârbului Novak Djokovici, care este și câștigătorul ediției de anul trecut. Toate meciurile vor putea fi urmărite pe Eurosport.

La această ediție, premiile au crescut simțitor, însumând 38 de milioane de lire sterline.

Câștigătorii de la feminin și masculin vor primi, fiecare, cu 100.000 de lire sterline mai mult decât anul trecut, ajungând la 2,35 milioane de lire sterline.

Finaliștii vor fi recompensați cu 1,17 milioane de lire sterline, în timp ce semifinaliștii vor primi 588.000 de lire sterline.

Înapoi în timp

Pentru anul acesta, organizatorii au propus un eveniment unic numit „Wimbledon rematch 1980“, o readucere la viață a epocii celebrilor Björn Borg, John McEnroe, Jimmy Connors, Chris Evert Lloyd și Evonne Goolagong Cawley. O întoarcere în vremea videocasetelor, a hiturilor Xanadu și Don’t Stop Me Now.

Show-ul va include o combinație de imagini filmate, teatru, proiecții și recuzită de epocă, cu experiențe interactive multi-senzoriale pe parcursul a patru ore. Cei prezenți vor fi introduși treptat în atmosfera turneului din 1980.

Evonne Goolagong Cawley ridicând trofeul de la Wimbledon, după ce a învins-o pe Chris Evert Lloyd

Legendara finală dintre Björn Borg și John McEnroe va fi prezentată într-un spectacol live de 70 de minute care va include proiecții 3D, film clasic și coloana sonoră originală.

Cei care participă la acest spectacol sunt invitați să vină îmbrăcați după moda anilor ’80, cu blugi rupți și bluze largi pentru a recrea acea atmosferă unică.

Va exista și un bufet cu feluri de mâncare și băuturi prezentate ca în urmă cu 39 de ani, clasica șampanie fiind nelipsită. Spectacolele au loc vineri, sâmbătă și duminică (28-29-30 iunie), iar prețul unui bilet normal este de 53,90 lire, iar al unuia VIP este de 96,49 lire.

Cel mai spectaculos meci

Specialiștii au considerat finala din 1980 ca fiind cel mai bun meci de tenis din istorie.

Confruntarea era foarte așteptată și pentru că era vorba de caractere total diferite. Borg era un jucător sobru, cu lovituri foarte puternice și precise, în timp ce McEnroe era un tenismen clasic și spectaculos, un personaj guraliv care dădea mereu impresia că principalul său adversar era arbitrul, cineva din public sau chiar el însuși.

Chris Evert Lloyd a învins-o în semifinale pe Martina Navratilova

McEnroe a fost huiduit în debutul partidei, publicul sancționându-l după dialogurile încinse cu oficialii semifinalei pe care o câștigase în fața lui Jimmy Connors.

Primul set a fost câștigat lejer de McEnroe (6-1), însă Borg a reușit să egaleze. Apoi, cei doi au mers cap la cap.

La finalul celui de-al patrulea set, McEnroe a salvat cinci puncte de meci și a reușit să câștige cu 18-16. Despre acest tie-break s-a spus că a fost cel mai captivant din istoria acestui sport.

Al cincilea set i-a revenit lui Borg , iar suedezul a câștigat astfel partida. Scorul a fost:  1–6, 7–5, 6–3, 6–7(16–18), 8–6.

La turneul din 1980 a participat și Ilie Năstase, însă a fost învins în sferturile de finală de către Peter Fleming

Aveau să treacă încă 28 de ani până la prima finală de la Wimbledon considerată a fi la fel de spectaculoasă, cea din 2008, când Rafael Nadal l-a învins pe Roger Federer tot în cinci seturi (6–4, 6–4, 6–7(5–7), 6–7(8–10), 9–7) .

În 1980, competiția feminină de la Wimbledon avea să fie câștigată de Evonne Goolagong Cawley, care a învins-o pe Chris Evert Lloyd cu 6–1, 7–6(7–4) , fiind înregistrat și primul tie-break jucat în finala feminină de la Wimbledon.

În aceelași turneu, Martina Navratilova fusese învinsă în semifinale de Chris Evert Lloyd.

Spectator înfruntând căldura cu o bere la halbă

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te