EXCLUSIV Armata asigură buget de 1.330.000 € pentru ca Steaua București să joace în Liga a II-a

DE Daniel Toșa | Actualizat: 25.10.2022 - 13:17
EXCLUSIV 2 milioane de euro din bani publici "toacă" CSA Steaua București. Dîncu i-a susținut - FOTO: Facebook/SteauaBucuresti

Clubul de fotbal CSA Steaua București este unul dintre exemplele de "cum se toacă" banii publici fără niciun rezultat. Secția de fotbal "Steaua București" din cadrul CSA Steaua a obținut un buget uriaș pentru o chipă fără drept de promovare.

SHARE

MApN a alocat clubului de fotbal CSA Steaua București un buget de aproape 2 milioane de euro (9.703.000,00 lei). Din această sumă, 3.053.154,00 lei au fost destinați Centrului de copii și juniori a secției de fotbal.

Asta înseamnă că echipa de seniori care nu poate promova din Liga a 2-a înghite 1.33 milioane de euro anul acesta din bani publici.

Bugetul a crescut de la an la an. Anul trecut ar fi fost puțin peste un milion de euro.

"Până la data de 30.09.2022 s-au generat venituri proprii în cuantum de 381.000 de euro (1.870.935,00 lei), urmând ca diferența să fie acoperită prin subvenții de la bugetul de stat", precizează Clubul Sportiv al Armatei "Steaua București" într-un răspuns în exclusivitate pentru Newsweek România.

Cubul Sportiv al Armatei "Steaua București" a evitat să răspundă clar ce sumă cheltuiește anual pentru întreținerea "Stadionului Ghencea", însă arată că "stadionul se află în garanție, pe o durată de 5 ani de la data luării în primire, perioadă în care constructorul are obligația de a remedia toate problemele apărute.

Citește și: BREAKING Vasile Dîncu, ministrul Apărării, și-a dat demisia. A cerut să se facă pace cu Rusia

Echipa de mentenanță a CSA Steaua efectuează diferite lucrări de întreținere pentru toate facilitătile sportive ale clubului, în funcție de nevoile curente, astfel încât cheltuielile nu se pot defini lunar. De asemenea, clubul are contractate de prestări de servicii pentru curățenia tribunelor, servicii de întreținere gazon, dar și pentru mentenanța preventivă a sistemelor și instalațiilor din cadrul stadionului".

De asemenea, MApN a evitat să răspundă de ce investește sume atât de mari în secția de fotbal "Steaua București", dacă echipa nu are drept de promovare în eșalonul superior, dar precizează că "participarea echipei de fotbal Steaua București în competițiile interne se face în baza Regulamentului de organizare și funcționare al Clubului Sportiv al Armatei ”Steaua”, M 115/2013", se arată în răspunsul pentru Newsweek România.

Cum încurcă Liga a II-a

În acest moment CSA Steaua București se află pe locul al doilea al diviziei secunde la fotbal, la un punct în spatele liderului. Steaua are un meci mai puțin și, sigur, va intra în playoff. Unde doar va încurca deoarece echipa nu are drept de promovare fiind un club departamental.

Steaua privează o echipă de intrarea în playoff unde se joacă accederea în prima divizie. 

Vasile Dîncu promitea schimbări "importante" pentru CSA Steaua

Fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, proaspăt demisionar din Cabinetul Ciucă, promitea la mijlocul acestui an că vor fi făcute schimbări importante la CSA Steaua, pentru îndeplinirea obiectivului de a promova. Totuși, nu s-a întâmplat nimic de atunci.

Citește și: Olanda a ajuns a doua destinație a banilor rusești și conducta financiară a Gazprom

"Steaua, echipa MAPN, nu poate promova și sunt două motive importante. În primul rând, în momentul ăsta nu avem o echipă de promovat, drept pentru care s-a clasat pe locul patru. În acest moment, să fim serioși, bugetul echipei și performanța echipei nu-i permit să fie o echipă de top în Liga 1.

A părut să nu conteze faptul că la baraj a câștigat dreptul de a promova. Conform legii, în România, echipele departamentale nu pot să joace în liga profesionistă. Este anormal acest lucru și nu mi se pare normal să nu aibă șansa de a promova, pentru că nu poți să participi la un campionat în care nu ai dreptul să câștigi.

Am discutat cu echipa. Evident că pentru anul viitor ne pregătim pentru o echipă care să se lupte pentru intrarea în Liga 1. Dreptul l-ar putea avea în două feluri. Schimbăm legea, ceea ce nu cred că este cazul. Cred că cea mai bună șansă pentru ei ar fi organizarea echipei Steaua după modelul Dinamo București. Cred că aceasta este calea cea mai bună. Vom face aceste modificări foarte repede. Echipa trebuie schimbată mult, trebuie aduși oameni noi, trebuie să devină o echipă profesionistă”, a spus Vasile Dîncu pentru euronews.ro.

De ce nu poate promova Clubul de Fotbal CSA "Steaua București" în Liga 1 ?

Încă de la reactivarea secției de fotbal, clubul CSA Steaua București a avut clar în vedere necesitatea de a-și schimba forma de organizare pentru a putea promova în prima ligă din România. Acest lucru nu s-a întâmplat nici după ce echipa de fotbal ar fi putut să evolueze din punct de vedere sportiv în ultimele două campionate.

Potrivit Legii Sportului, în Liga 1 pot evolua doar societățile comerciale sau cele non-profit. Așadar, clubul CSA Steaua care nu este de drept privat, ci public, nu poate performa în liga profesionistă.

Șeful FRF, Răzvan Burleanu a explica că trecerea statutului clubului din drept public într-unul privat s-ar putea realiza "printr-o preluare a acțiunilor de către o Societate Comercială Sportivă pe Acțiuni, chiar deținută de către Minister".

Ce variante are CSA Steaua București pentru a avea drept de promovare în Liga 1

Suporterii CSA Steaua București vor ca echipa lor să evolueze în primul eșalon fotbalistic, dar cer conducerii să nu mai "arunce" echipa către un investitor "strain" de Armată.

Soluțiile propuse chiar de Răzvan Burleanu sunt:

1. "Modificarea Legii Sportului sau transformarea clubului într-o structură de drept privat. În ceea ce privește primul scenariu, modificarea Legii Sportului se poate realiza printr-o procedură parlamentară sau printr-o Ordonanță de Urgență. Dar odată clubul promovat în Liga 1 ar putea să aibă ceva probleme în ceea ce privește licența UEFA dacă pe parcurs își dorește să se transforme din club de drept public în club privat.

2. Transformarea clubului din drept public în drept privat, sub forma unei Societăți Comerciale Sportive pe Acțiuni reprezintă o soluție foarte accesibilă. E cea mai rapidă procedură, legală, și care permite o dezvoltare sustenabilă clubului. În 48 de ore s-ar putea realiza această trecere dintr-un club de drept public într-o Societate Comercială Sportivă pe Acțiuni. Este o procedură legală. Când spun aceste lucru, țin să precizez că este prevăzut și în Legea Sportului.

Articolul 56: Cluburile sportive existente se pot transforma în societăți comerciale sportive pe acțiuni în baza hotărârii adunării generale, cu avizul federației sportive naționale și cu respectarea dispozițiilor legale în materie.

"Un club de drept privat sub forma unei Societăți Comerciale Sportive pe Acțiuni ar păstra Ministerul Apărării ca acționar unic pe termen scurt, ceea ce ar păstra aceeași formă de finanțare pe care o are și astăzi.

Totodată ar oferi și oportunitatea de a atrage finanțare din mediul privat", a spus Răzvan Burleanu.

Modificări la Legea Educației

"Camera Deputaților a aprobat un proiect de Lege pentru completarea art.181 din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000. Conform noii reglementări, autoritățile locale care decid să aloce bani pentru sport vor fi obligate prin lege să aloce 30% din suma respectivă și către susținerea financiară a secțiilor de copii și juniori.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te