BREAKING Vasile Dîncu, ministrul Apărării, și-a dat demisia. A cerut să se facă pace cu Rusia

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.10.2022 - 12:07
Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării- Foto: Facebook

 Vasile Dîncu și-a dat demisia din funcția de ministru al Apărării. „Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul Suprem al Armatei”, a anunțat el pe Facebook.

SHARE

 „În cursul acestei dimineți, am înaintat Prim Ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcția de ministru al apărării naționale.

Redau, mai jos, textul integral: Domnului Prim Ministru al Guvernului României Nicolae - Ionel Ciucă

DEMISIE

Subsemnatul Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție.

Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei.

Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române.

Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului si Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României”, a scris fostul ministru al Apărării pe Facebook.

O declarație cu cîntec

Ministrul Vasile Dîncu a provocat reacţii dure pe scena politică după ce a afirmat că negocierile reprezintă singura şansă pentru încheierea războiului din Ucraina.

„Războiul va mai continua şi singura şansă pe care ar putea să o aibă Ucraina şi mai ales sfârşitul războiului, singura şansă a păcii poate să fie negocierea, negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă, în care, aşa cum au lansat în acest moment ucrainenii, un document politic pentru toate ţările europene şi pentru NATO, un document care încearcă să dea garanţii de securitate pentru Ucraina pentru viitor. Este vorba până la modul negociere internaţională. Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia sigură. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, pentru că clasa politică din Ucraina, în momentul acesta nu poate să îşi permită să-şi asume, ar fi o sinucidere curată în politică să îşi asume pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă, de teritorii, ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a declarat Vasile Dîncu, sâmbătă, la Prima TV.

După această declarație au apărut informații că va fi remaniat.

Ulterior, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a dat explicații, la TVR INFO, în cadrul emisiunii "Radar geopolitic", după ce premierul a subliniat că îl așteaptă la o discuție pe marginea declarațiilor sale privind necesitatea ca Ucraina să negocieze cu Rusia. Intervenția prin telefon s-a încheiat brusc când realizatoarea TVR Loara Ștefănescu a întrebat dacă ministrul crede că îi va cere cineva demisia.

„Ceea ce am spus eu a fost că nu trebuie să lăsăm Ucraina singură, că ea are o singură șansă - aceea de a lupta, de a lupta până la capăt, dar că noi trebuie să facem cu toții presiuni diplomatice pentru ca rușii să se retragă și să oprească acțiunea teroristă", a justificat ministrul.

Citește și: VIDEO Ciucă despre posibila remaniere a lui Dîncu: Îl aşteapt pe domnul ministru să revină în ţară

El s-a arătat contrariat de felul în care au evoluat lucrurile.

„Nu înțeleg deloc de ce această montură s-a făcut la București și a fost pusă în această cheie, încât președintele, premierul au răspuns", a subliniat Dîncu.

„Sigur că vom avea discuții. Cu siguranță că o să discutăm lămuritor asupra acestei teme, dar cred că este o idee care mi se pare normală. Este o idee pe care o auzi în fiecare zi dacă citești revista presei, ca să spun așa. (...) E o montură USR-istă și liderii noștri au răspuns la niște întrebări meșteșugit puse ca să se poată răspunde mai ales așa", a adăugat el.

„Nu mi-a cerut nimeni demisia în acest moment", a conchis Dîncu.

Citește și: Ministrul Vasile Dîncu: „Nu mă aştept să fiu schimbat, dar pentru mine nu este o tragedie”

Întrebat dacă crede că îi va cere cineva demisia, convorbirea s-a încheiat brusc.

„Îl aştept pe domnul ministru Dîncu să revină în ţară de la ministeriala NATO. Trebuie să avem o discuţie cât se poate de deschisă faţă de opinia dumnealui. Nu este o opinie a guvernului şi atunci va trebui să tranşăm foarte clar acest aspect” , a declarat premierul Nicolae Ciucă pe această temă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te