Olanda a ajuns a doua destinație a banilor rusești și conducta financiară a Gazprom

DE Stelian Negrea | Actualizat: 27.11.2022 - 15:48
Premierul Olandei Rutte - FOTO: Profimedia

Un ONG olandez acuză Olanda că era, la o lună de la declanșarea războiului în Ucraina, a doua cea mai mare destinație a fluxurilor de capital din Rusia și conducta financiară a producătorului rusesc de gaze, Gazprom.

SHARE

SOMO, o organizație de interes public din OIanda, care investighează corporațiile multinaționale, a adus acuzații grave la adresa autorităților olandeze și a mediului de afaceri din această țară cu privire la conexiunile puternice ale acestora cu fluxurile de capital care se scurg din Rusia.

În studiul “Permițând războiul lui Putin. Legăturile dintre centru financiar din Amsterdam și Gazprom”, publicat la o lună după invazia rusească din Ucraina, autorii acestuia acuză faptul că Gazprom are o prezență masivă în Olanda care a devenit a doua cea mai mare destinație a banilor rusești.

Citește și: Premierul Mark Rutte: Olanda nu este în principiu împotriva aderării României la Schengen

“Războiul lui Putin din Ucraina aruncă o lumină asupra a celor din Vestul Europei care îi facilitează acestuia regimul autocratic și prietenii săi oligarhi (...)

Europa ar trebui să-și reducă dependența de energia rusească. În orice caz, dincolo de aceasta, infrastructura financiară și legală a Vestului Europei prin intermediul cărora giganții din energie ca Gazprom, Lukoil și Rosneft își organizează operațiunile, își dețin proprietățile și își transferă banii înapoi în Rusia trebuie urgent destructurată pentru a îngreuna mașinăria de război a lui Putin.

De zeci de ani, formula periculoasă a lui Putin de a amesteca puterea corporațiilor din energie și regimul său autoritar, în care Kremlinul se bazează pe un cerc restrâns de oligarhi de încredere pentru a-și satisface dorințele, a fost facilitată de elitele corporatiste care operau din centrele financiare și paradisurile fiscale din Vest: contabili din Cipru, lobbyști în Bruxelles, avocați în Amsterdam și bancheri în Londra.

De zeci de ani, servindu-l pe Putin să-și extindă imperiul a fost extrem de profitabil pentru toți. Este extrem de clar acum că prețul pentru legăturile Vestului cu Putin este intolerabil de ridicat ”, susțin analiștii SOMO.

Autorii studiului se concentrează pe afacerile gigantului Gazprom din Olanda unde beneficiază de serviciile unor companii de contabili și avocați: “Fiind cel mai mare producător de gaze naturale din lume, Gazprom este considerate cea mai profitabilă bijuterie din coroana lui Putin.

Centrul financiar off-shore din Amsterdam funcționează ca cel mai mare paradis fiscal din lume., poarta principală a lumii pentru capitalul global, atrăgând corporații multinaționale care operează în afara centrelor lor financiare naționale. Reflectând globalizarea agresivă, Amsterdam nu servește doar corporații vestice dar și o serie de corporații cu legături cu numeroase regimuri autoritare din întreaga lume.

Funcționând efectiv ca o conductă de infrastructură în economia mondială, Olanda este a doua cea mai mare destinație pentru fluxurile de capital din Rusia“.

Cât de infiltrat este Gazprom în Olanda?

Conform autorilor studiului, Gazprom operează 16 companii în Olanda, la patru adrese diferite.

O subsidiară, South Stream Transport B.V. este localizată în sudul Amsterdamului, în apropierea centrului financiar. Are 148 de angajați și deține conducta de gaze naturale care transport gaz din Rusia către Turcia prin Marea Neagră. Turcia este pe cale să devină portița prin care Gazprom încearcă să eludeze sancțiunile occidentale pe exporturile rusești de gaze naturale, intervenite la luni distanță după publicarea acestui studiu.

Celelalte filiale ale Gazprom din Olanda, au sute de angajați care se ocupau de vânzările de energie către țări din Vestul Europei sau operau servicii de inginerie companiilor petroliere din Irak. Ceea cea frapează însă este nivelul banilor pe care aceste filiale ale Gazprom îl duc prin paradisul fiscal din Olanda.

Conform autorilor acestui studio, în 2020 valoarea totală a activelor subsidiarelor Gazprom în Olanda se ridica la 26,5 miliarde de Euro. Veniturile totale ale Gazprom în 2020 au fost de 79,3 miliarde Euro din care 7,3% au fost furnizate de o singură subsidiară a Gazprom înregistrată în Olanda, Gazprom Holding Cooperatie UA cu numai 23 de angajați. Adică 1,9% din cheltuielie guvernului Rusiei din 2020 au venit de la o singură subsidiară Gazprom din Olanda.

Cu ce îi servesc olandezii pe Gazprom?

Dar ce le pun olandezii la dispoziție rușilor de la Gazprom. Conform autorilor acestui studiu, cu avocați, contabili și furnizori de servicii pentru companii.

“În inima oricărui paradis fiscal este un ecosistem de furnizori specializați de servicii pentru corporații. Aceștia sunt cei care le permit să funcționeze.

Fără aceștia, companiile străine nu pot folosi centrele off-shore. Oferind domiciliu, firma de încredere (trust firm) poate oferi clienților o adresă înregistrată și alte servicii (un director olandez să fie angajat, de exemplu) care este parte a unei cerințe legale. În Olanda există cel puțin 227 de furnizori de servicii pentru companii cunoscute ca firme de încredere.

Citește și: Șoigu i-a avertizat pe miniștrii Apărării despre iminenta folosire a unei bombe radioactive

Acestea sunt persoane sau entități care, pe o bază profesionale, participă la crearea, administrarea și managementul companiilor. Oferă support administrativ și coordonează o serie de servicii de consultanță legală. O altă clasă esențială de furnizorii de servicii este cea formată din contabili și avocați de taxe“.  

Apel către guvernul olandez: Terminați-o cu rușii

Autorii studiului au avut în final și o serie de recomandări atât pentru furnizorii de servicii pentru companiile rusești gen Gazprom dar și pentru guvernul și Parlamentul olandez.

“Cerem tuturor furnizorilor de servicii corporatiste și legale din centrul off-shore din Amsterdam să renunțe la clientul Gazprom și să nu accepte noi clienți ruși“, este apelul către contractorii privați ai Gazprom însă cel către guvernul și Parlamentul olandez este și mai important:

“Faceți ilegală orice vânzare de active locale către orice firmă rusească. Această măsură ar duce efectiv la înghețarea activelor Gazprom în Olanda, făcând imposibil pentru Gazprom să-și mute activele către o jurisdicție care este mai favorabilă eforturilor de război rusești.

Citește și: Setarea de la centrala termică ce îți poate dubla consumul de energie. La câte grade o programezi

Furnizați accesul la registrele de acționari și beneficiari reali ai companiilor din paradisul fiscal Amsterdam pentru a sprijini efortul jurnaliștilor, societății civile, afacerilor și oamenilor legii din Olanda și afara acesteia în investigațiile lor legate de companiile și activele conectate la regimul lui Putin“.

Mai mult autorii studiului au cerut guvernului olandez să prezinte în parlament, cât mai repede cu putință, un pachet de reforme care să explice cum să reduce fluxurile de capital din statele autoritare către Olanda și să crească transparența dar și care să conțină măsuri pentru a reduce pierderile din taxe ale altor state ca rezultat al sistemului de evitare a taxelor din paradisul fiscal olandez.

Raportul complet

 

Newsweek România a trimis autorilor studiului o serie de întrebări legate de modul în care guvernul  și mediul de afaceri olandez au stopat legăturile cu Gazprom și alte entități rusești după publicarea acestuia, în urmă cu șapte luni. În măsura în care ne vor răspunde le vom face publice cât mai curând cu putință.      

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te