Drama fotbalistului român de geniu care a fugit din țară. Securitatea i-a spus mamei că e mort

DE Alin Crișan | Actualizat: 30.06.2023 - 13:06
Marcel Răducanu - Foto: Colaj

Marcel Răducanu, un fotbalist de geniu lăsat „pe afară” din lotul de la Mondialele din 1990, a povestit cum Securitatea i-a spus mamei sale că a fost găsit mort.

SHARE

Marcel Răducanu s-a născut într-o familie de sportivi din cartierul Pantelimon. Unchiul său, Marin Voinea, a jucat la Progresul București, club unde de altfel a și început primele driblinguri la vârsta de 6 ani, mergând zilnic cu tramvaiele la antrenamente. 

Drama fotbalistului român de geniu care a fugit din țară

A fost unul dintre cei mai talentați și fini dribleuri din România din toate timpurile.

Se număra printre puținii fotbaliști care recunoaște aranjamentele din fotbal și descrie cum a luat mită (alături de alți coechipieri) pentru ca Steaua să piardă un meci la Cluj, scor 3-0.

Citește și: Hagi s-a dus la Muntele Athos după titlul câștigat cu Farul. Doi foști colegi i-au ținut companie

Clubul militar a avut înregistrarea video a momentului în care s-a produs mituirea și a fost pus în fața dovezilor după ce negase.

A scris (într-o carte de memorii) mai multe detalii ale corupției din fotbalul acelor vremuri, dar pe care refuza să o publice pentru a nu fi acționat în justiție de către cei care sunt în viață și încă mai sunt implicați în fotbalul din România.

Cum scapă din România?

A jucat 21 de meciuri pentru echipa națională de fotbal a României. Desemnat „Fotbalistul Anului” în 1980 în România, Răducanu s-a refugiat în Germania de Vest în 1981 cu ocazia unui meci al echipei naționale la Dortmund, potrivit tagesspiegel.de.

Deoarece era căpitan al Armatei Române a fost condamnat în contumacie la 5 ani și 8 luni de închisoare pentru dezertare.

Fostul mare internațional a povestit despre problemele cu care s-a confruntat când a fugit din țară. Securitatea i-a anunțat mama că a fost găsit mort într-o cabină telefonică din Germania.

Citește și: O legendă a Rapidului, luată la „țintă” de fosta soție. A dezvăluit totul despre el: „M-am speriat”

„Securitatea mi-a creat probleme mari de tot. Pe mama, săraca, au distrus-o psihic, ea căuta să dea de mine, să mă contacteze și nenorociții i-au transmis că am fost găsit mort într-o cabină telefonică din Germania. Mă sunau și îmi transmiteau «Te prindem noi!». Mi s-a făcut frică și le-am cerut celor de la Dortmund să-mi asigure pază, două-trei săptămâni erau după mine non-stop doi polițiști”, a declarat fostul mare fotbalist, potrivit gsp.ro.

După plecarea din România, viața fotbalistului nu a fost ușoară, astfel că Răducanu a fost nevoit să facă față unei vieți de familie zbuciumate.

După ce a divorțat de prima soție, cu care avea un copil, Andrei Filip, a cunoscut o italiancă mai tânără cu 14 ani, în ciuda diferenței de vârstă, cei doi hotărăsc să se că­sătorească.

Lucrurile n-au mers însă foarte bine iar, după nașterea celui de-al doilea fiu al său, Gian-Luca, s-au des­păr­țit.

Și-a deschis o școală de fotbal în Germania

Refugiul, totuși, și l-a găsit în fotbal, iar după ce a absolvit școala de antrenori al Federație Germane de Fotbal, a deschis în 1994, la Dortmund, o școală de fotbal acreditată de Federația Germană de Fotbal.

Ajuns la aproape 69 de ani, Răducanu continuă să antreneze copii în Germania după principiile pe care el însuși le-a deprins în fotbalul dintr-o Românie comunistă din care a fugit în 1981. A rămas convins că sportul acesta trebuie să conțină curaj și imaginație pentru vrajă.

Citește și: Dan Petrescu, îngrijorat pentru sănătatea sa. Mama lui, speriată: „Vrei să mori?” Ce probleme are

Școala lui Marcel Răducanu e una pentru „meditații”, ceea ce înseamnă că jucătorii nu sunt legitimați aici, ei aparțin de niște cluburi în care se antrenează și pentru care participă în competiții. Cu Răducanu, ei se pregătesc ca să progreseze la capitole la care cluburile nu-i pot ajuta îndeajuns. 

Marcel antrenează grupe cu puțini copii tocmai ca să le poată aloca timp și destule exerciții, un mediu care nu poate exista într-un club în care antrenorul are pe mână un lot întreg cu care trebuie să lucreze. Un abonament la școala lui Răducanu, cu șase antrenamente lunar, costă o sută de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te