Dan o duce pe Gabi Szabo la DNA pentru cheltuieli la CSM București. Sportiva a explicat la Newsweek

DE Alex Darvari | Actualizat: 21.11.2022 - 13:47
Nicușor Dan și Gabi Szabo - FOTO: fanatik.ro

Primarul Nicușor Dan a anunțat că a sesizat DNA după ce ar fi descoperit nereguli la clubul sportiv CSM București. Newsweek a sesizat cheltuilele mari de la CSM București, iar Szabo a oferi, în vară, explicații.

SHARE

Este vorba despre acordarea de prime în valoare totală de 1.076.330 de lei unor angajați care nu aveau dreptul la acești bani, potrivit plângerii lui Dan.

„Voi sesiza DNA pentru nereguli depistate la Clubul Sportiv Municipal (CSM București) ca urmare a unei verificări a Corpului de Control care a vizat activitatea CSM în perioada 2017-2022.
În anul 2018, CSM a plătit prime în valoare totală de 1.076.330 de lei unor angajați care nu aveau dreptul la acești bani, mai exact personalului administrativ. Primele pentru câștigarea competițiilor se puteau acorda potrivit legislației în vigoare la acel moment numai sportivilor și colectivelor tehnice (antrenori, medici, kinetoterapeuți).
O parte consistentă din suma totală achitată personalului administrativ, respectiv 190.965 de lei, a fost încasată în mai multe tranșe de directorul general al CSM, Gabriela Szabo tot sub formă de primă.
Totodată, Corpul de Control a identificat și un posibil conflict de interese generat de un contract încheiat de conducerea Clubului în 2018 cu o firmă cu care Gabriela Szabo a încheiat ulterior, în același an, un contract de cesiune de drepturi de autor.

Citește și: EXCLUSIV Cum explică autoritățile salariul de 250.000 €/an al Cristinei Neagu: E un idol, un simbol


Pe lângă aceste probleme, s-au constatat și că reorganizările succesive ale instituției, făcute în 2017-2019, au fost deficitare, neducând la o îmbunătățire a activității.
Litigiile din perioada 2018-2022 au generat costuri de 2.928.065 de lei reprezentând cheltuieli cu avocații. La acestea se adaugă despăgubiri și cheltuieli de judecată în valoare de 1.722.852 de lei (până la acest moment).
De asemenea, nu s-a găsit o bază de date a numărului de sportivi, pe secții și pe vârste, astfel că toate cifrele furnizate către PMB pentru intervalul 2018-2022 au fost niște aproximări nefundamentate.
În plus, nu există o procedură cu privire la transferul sportivilor, cu privire la criteriile care trebuie avute în vedere în procesul de selectare a unui sportiv, la cum se aproximează valoarea unui sportiv, fapt care a dus de-a lungul vremii la pierderi financiare.
În urma neregulilor administrative găsite, a fost sesizată comisia de disciplină și au fost dispuse măsuri de remediere a situației”.

Demisă în iunie


În iunie, Dan anunța demiterea Gabrielei Szabo a fost pe Facebook, motivul fiind rezultatele slabe ale clubului în condițiile cheltuirii unor sume enorme de bani.

La 1 mai 2022, Newsweek România a scris că Autoritățile locale plătesc jucătoarelor de la CSM București unele din cele mai mari salarii din handbalul feminin european. 

Bugetul CSM București pe anul 2021 a fost de peste 40 milioane de lei (plăți efectuate) din care 1,3 milioane de lei sunt veniturile proprii, 2,6 milioane reprezintă sponsorizări, iar 37,5 milioane reprezintă subvenția acordată de primărie.

Procentual, primăria subvenționează activitatea CSM București, cu 92%, bani publici, potrivit cifrelor obținute de Newsweek România.

În 2020, Primăria București a oferit subvenții de 27 milioane de lei, iar bugetul total a fost de 30 milioane de lei (plăți efectuate). Cu 33% mai mic.

Cum explica Gabi Szabo salariul de 20.000 euro dat Cristinei Neagu


„Cristina Neagu a fost declarată de 4 ori cea mai bună handbalistă din lume (2010, 2015, 2016, 2018), echivalentul a Balonului de Aur din fotbalul internațional. Cristina este un simbol al handbalului și al sportului românesc și un bun idol pentru generațiile care vin din spate și care vor să ajungă la nivelul performanței ei.

Alături de ea, CSMB a căpătat o  notorietate mai mare, și, datorită acestui lucru, am putut promova de fiecare dată capitala, dar și România, la nivel internațional.

Pentru a face performanță, la un nivel înalt, așa cum ne dorim în fiecare an, trebuie să investim și să ne menținem în elită, CSM București fiind unica echipă de handbal din România care a câștigat Liga Campionilor în 2016, și care, an de an, indiferent de problemele pe care le-a întâmpinat, se luptă în această întrecere europeană, cât și în întrecerea din Liga Națională”, a spus Gabi Szabo pentru Newsweek România. 

Citește și: Concediată pentru management prost la CSM. Gabi Szabo, pentru Newsweek: Neagu ia 250.000€. E un idol
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te