Cătălin Chirilă, campion mondial la canoe, vrea premiu de la Guvern ca înotătorul David Popovici

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 09.08.2022 - 16:59
Cătălin Chirilă / Foto: Profimedia

Cătălin Chirilă, campion mondial la C1-1000 m şi vicecampion mondial la C1-500 m, la Mondialele de kaiac-canoe de la Halifax (Canada), a declarat că are încredere că autorităţile statului vor răsplăti performanţele lui aşa cum s-a întâmplat în cazul înotătorului David Popovici.

SHARE

David Popovici, dublu campion mondial, a fost răsplătit de Guvernul României pentru peformanțele sale cu 200.000 euro.

''În momentul de faţă vreau să mă bucur pentru aceste medalii şi vreau să cred şi sunt convins de fapt că domnul premier ştie ce are de făcut în privinţa banilor'', a răspuns Chirilă, când a fost întrebat dacă se aşteaptă la o premiere consistentă din partea guvernului.

Citește și: Ieșeanul dat în urmărire după ce și-a ucis soția pentru că nu scotea bani din videochat s-a predat

Eduard Bachide, secretar de stat în Ministerul Apărării, a dat asigurări că va exista o premiere: ''Sigur, premierea va fi când se va întoarce domnul ministru din concediu. Momentan este în concediu. O să discutăm cu dânsul şi Cătălin, sigur va fi o premiere''.

Chirilă a adăugat că s-ar simţi de asemenea onorat dacă preşedintele României, Klaus Iohannis, îi va acorda o medalie, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui David Popovici, decorat cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler.

''Ar fi o onoare pentru mine. Ar fi frumos, nu ştiu ce să zic, mi-aş dori pentru că, chiar mă repet, este onorabil să fii decorat de către preşedintele ţării şi urmează să vedem ce se va întâmpla''.

Citește și: FOTO Cum „tratează” românul inflația și criza? Își cumpără un McLaren 765LT Spider de 500.000 €

Cătălin Chirilă s-a apucat de kaiac-canoe în urmă cu zece ani

Cătălin Chirilă a povestit că s-a apucat de kaiac-canoe în urmă cu zece ani şi că provenind din Sarichioi este un rus lipovean căruia îi place să muncească şi să se dedice activităţii lui: ''Sunt vreo zece ani de când m-am apucat de acest sport. De zece ani tot sper că voi ajunge pe cele mai înalte trepte ale podiumului. Şi am reuşit, aş putea spune, încă de la juniori, dar nu se compară cu sentimentul pe care îl trăieşti atunci când devii campionul lumii, campion mondial în canoe şi mai mult de atât, i-am învins pe cei mai buni, l-am învins pe campionul olimpic. Pentru mine asta înseamnă foarte mult şi este practic speranţa noastră maximă pentru viitor. Pentru Jocurile Olimpice îmi doresc o medalie. Voi munci la fel, sau poate chiar mai mult şi mai serios. Voi da tot ce pot, cum am promis. Eu sunt originar din Sarichioi, eu sunt un rus lipovean, muncitor, îmi place să muncesc, îmi place să mă dedic şi consider că asta este reţeta succesului. Munca multă şi calitativă, profesionalismul, eu cred că reprezintă cheia succesului în cariera oricărui sportiv''.

Ivan Patzaichin a fost unul dintre modelele din care s-a inspirat Chirilă, chiar dacă nu a primit sfaturi de la legendarul campion, urmărindu-i cursele inegalabile: ''Domnul Ivan Patzaichin a fost mereu un exemplu pentru mine. Am urmărit cursele dumnealui şi am reuşit într-un final să fac curse apropiate de ale dânsului", relatează Agerpres.

În ce priveşte cursa de la 500 m, Chirilă a mărturisit că a făcut cea mai bună cursă din viaţa lui în această probă, dar brazilianul Isaquias Santos a fost de neînvins: ''Acea cursă de 500 a fost cea mai bună cursă a mea din carieră aş putea-o numi. Niciodată nu m-am considerat un sportiv de viteză. Proba de 500 este o probă de viteză şi în ea au excelat sportivi care deja erau înzestraţi de la mama natură cu acea calitate despre care vorbesc. Calitatea de viteză. Isaquias este unul dintre ei. Este, dacă nu greşesc, de cinci ori campion mondial pe această probă şi era clar că mă va învinge. Am încercat până la jumătatea cursei să fac o tactică, să îl înving, dar am realizat chiar în cursă că este mult mai puternic decât mine pe acea probă şi a trebuit să-mi apăr doar locul doi''.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.