Povestea campionului ce a salvat zeci de oameni dintr-un tramvai căzut în lac. Bolnav, s-a retras

DE Alex Darvari | Actualizat: 11.11.2022 - 13:40
Shavarsh Karapetyan și tramvaiul din care a salvat oameni - FOTO: ARHIVA

Actul de eroism al lui Shavarsh Karapetyan a însemnat salvarea a 20 de oameni de la înec. Dar acest aspect l-a costat pe campionul mondial la înot sănătatea și alte posibile performațe sportive.

SHARE

Cauza exactă a accidentului care a implicat unul dintre troleibuzele din Erevan în dimineața rece a zilei de 16 septembrie 1976 rămâne necunoscută. Unii au spus că unul dintre pasageri l-a atacat pe șofer după un schimb verbal aprins, făcându-l să piardă controlul vehiculului. Alții au susținut că șoferul a avut un atac de cord. Când a intrat pe un pod din centrul Erevanului, troleibuzul a deviat cursul și s-a rostogolit în jos în Lacul Erevan. Zgomotul accidentului a atras atenția sportivilor care se natrenau în apropiere, printre ei aflându-se și campionul de înot, în vârstă de 23 de ani, Shavarash Karapetyan.
Fără să se gândească prea mult la asta, Shavarsh a sărit în apă, ordonând fratelui său Kamo, un alt campion la înot, să-l ajute de la mal.
„La început a fost înfricoșător. Era atât de curentul tare, de parcă ar fi explodat o bombă. Aproape că m-am înecat de câteva ori. Îmi puteam imagina agonia acelor 92 de oameni și știam cum vor muri”, a declarat Shavarsh pentru Pravmir.ru.

La o adâncime de 10 metri, pasagerii au fost prinși într-un sarcofag de fier. Shavarsh a trebuit mai întâi să spargă o fereastră pentru a le oferi oamenilor șansa de a scăpa. A lovit sticla cât a putut de tare. Existau șanse mari ca oamenii care se înecau să se agațe instinctiv de salvatorul lor și să-l tragă în jos, dar, fiind un înotător profesionist, Shavarsh știa că cel mai bine ar fi să-i lași să-l scufunde: la un moment dat, persoana care se îneca va încerca să înoate din disperare și îi va drumul. Atunci prindea și scotea victima din apă. „În momente dificile ca acesta, dragostea ta pentru semeni devine și mai puternică”, a spus Shavarsh în documentarul „Swimmer”.

S-a scufundat în apele reci și tulburi ale lacului Erevan de vreo 40 de ori, intrând și ieșind prin sticla spartă, forțat să simtă în jur după oameni în întuneric. Fiecare drum în adâncuri a durat aproximativ 25 de secunde. La ultima sa scufundare, pe punctul de a leșina, a apărut ținând în brațe o pernă de scaun în loc de o victimă. 

Savarsh a scos 37 de oameni din lac, iar alți nouă au scăpat singuri prin geamul spart. Operațiunea de salvare a fost pusă în aplicare în câteva minute. Medicii sosiți de la un spital din apropiere au tratat victimele chiar pe mal. Din păcate, doar 20 dintre au putut fi salvați.

Nu s-a mai putut scufunda


Karapetyan a fost internat împreună cu victimele accidentului. A luptat o lună pentru viața lui. Când a fost în sfârșit externat, Shavarsh a revenit imediat la antrenament, dar rezistența fizică îi era deteriorată.

Citește și: Efectul sancțiunilor: Piața auto din Rusia se închină la China. Mașini occidentale, doar pe sub mână

În cele din urmă, înotătorul a fost nevoit să renunțe la sport – nu mai suporta să fie sub apă. 

Citește și: ANAF intră la „rupere”. 30.000 lei amendă pentru patru țărani ce vindeau mere la marginea drumului

Karapetyan a fost forțat să se retragă la vârsta de 24 de ani, după ce a stabilit 11 recorduri mondiale și deținând 17 titluri de campionat mondial, 13 de campionat european.

A mai salvat viața de două ori

În 1974, întorcându-se din tabăra de antrenament împreună cu colegii și antrenorii săi, Shavarsh a salvat pentru prima dată viețile a câteva zeci de oameni. Echipa de se deplasa din tabăra de antrenament la Erevan cu un autobuz obișnuit, pe drumul de munte înalt, motorul vehiculului s-a oprit complet. Șoferul a ieșit din cabină, iar autobuzul s-a rostogolit în prăpastie.

În câteva secunde,Shavarsh a rupt geamul care separă compartimentul șoferului de habitaclu, a întors volanul și autobuzul s-a izbit într-un munte și s-a oprit. Shavarsh a reușit să-și salveze propria viață și viața altor oameni care erau în autobuz.

Pe 19 februarie 1985, Shavarsh Karapetyan a salvat vieți într-un incendiu din complexul sportiv și de concerte din Erevan. A fost unul dintre primii de la locul incendiului, a salvat oameni și s-a ales cu răni grave.

Cine a fost

Shavarsh Vladimirovich Karapetyan s-a născut la 19 mai 1953 în orașul armean Vanadzor în 1964, s-a mutat la Erevan împreună cu familia sa. Shavarsh a devenit interesat de sport de la o vârstă fragedă, tatăl său Vladimir a văzut un mare atlet în fiul său și l-a ajutat în toate eforturile sportiv

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te