Se cere ajustarea formulei de recalculare a pensiei. Unii pensionari, „condamnați” să ia mai puțin

DE Alex Darvari | Actualizat: 06.06.2024 - 19:22
Se cere modificarea formulei de recalculare a pensiei. Unii pensionari, „condamnați” să ia mai puțin - Foto: Freepik

Se cere ajustarea formulei de recalculare a pensiei. Unii pensionari, „condamnați” să ia mai puțin pentru că o decizie a Înaltei Curți nu a fost cuprinsă în legea pensiilor.

SHARE

Noua lege a pensiilor se va aplica de la data de 1 septembrie. Doar că o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție a făcut ca recalcularea să aibă nevoie de o serie de ajustări.

Se cere ajustarea formulei de recalculare a pensiei. Unii pensionari, „condamnați” să ia mai puțin

Newsweek România a scris că, în urmă cu puține zile, instanța a decis să crească punctajul unor anumite actegorii de pensionari. Este vorba de pensionarii care au lucrat în condiții speciale.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că asimilarea perioadei în care salariaţii au desfăşurat activităţi încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%.

Pe larg în LINK de mai jos

Citește și: Care pensionari primesc o creștere de pensie de 50% chiar înainte de recalculare? Instanța a decis

Această măsură e valabilă doar pentru acei pensioanri care au ieșit la pensie înainte de 2001. Efectele acestei decizii nu au fost luate în seamă la recalcularea pensiei. Astfel, unii pensionari ar avea de pierdut bani importanți la recalculare.

Instanța a spus cităm: „În interpretarea dispoziţiilor art. 30 alin. (4) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice cu modificările şi completările ulterioare, asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute de art. 30 alin. (l) lit. i) din aceeaşi lege, în locurile de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte şi sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%”.

Trebuie făcute ajustări la unele pensii

În acest context, sindicaliștii au cerut ca această decizie a Înaltei Curți să fie introdusă în formula de recalculare a pensiilor. Altfel, o serie de pensionari ar urma să piardă bani.,

Astfel, sindicaliştii BNS solicită Ministerului Muncii şi Casei Naţionale de Pensii Publice să întreprindă toate măsurile administrative necesare pentru a efectua toate reparaţiile privind drepturile de pensie, în conformitate cu Decizia 28 din 3 iunie 2024 a ICCJ.

Citește și: Care pensionari ies la pensie cu 13 ani mai devreme? Primesc, la recalculare, o sumă mare de bani

„Prin această decizie, s-a adus o clarificare esenţială în aplicarea dispoziţiilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Această decizie vizează persoanele care au desfăşurat activităţi în condiţii speciale, anterior datei de 01.04.2001”, spun sindicaliștii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te