Statul vrea să vândă locuințele ANL vechi la prețul celor noi

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 11.09.2020 - 13:16
Cartierul ANL „Constantin Brâncuși” din sectorul 6- București/ FOTO: b365.ro

Un ordin al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației majorează prețul de achiziție al locuințelor sociale ANL, indiferent de anul în care acestea au fost construite.

SHARE

În aceste condiții, prețul unei locuințe sociale într-un cartier construit acum 15 ani va fi identic cu cel al unei locuințe noi. Agenției Naționale pentru Locuințe analizează în prezent corectarea acestei situații. 

V.R este chiriaș de peste 5 ani într-o garsonieră de 43 de mp, construită în cartierul ANL „Constantin Brâncuși”, din sectorul 6 al Bucureștiului.

Recent s-a adresat autorităților locale cu intenția de a achiziționa locuința socială, și-a făcut niște calcule, dar a aflat cu surprindere că are de plătit un preț mai mare decât cel pe care-l anticipa.

Asta pentru că, în data de 29 iulie 2020, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a emis Ordinul nr. 3519 din 2020.

În baza acestui ordin, funcționarii Direcției de Administrare a Fondului Locativ (DAFL)- Sector 6 l-au informat că „valoarea de înlocuire pe metru pătrat” (valoarea medie pe metru pătrat la care ANL a construit locuințele sociale de-a lungul timpului) a crescut de la 1.916,42 de lei (395 euro), inclusiv TVA, la 2.996,00 de lei (617 euro).

Asta înseamnă că V.R ar trebui să plătească, în loc de 82.406 lei (16.966 euro), prețul de 128.828 lei (26.522 euro). Adică cu 46.422 lei (9.557 euro) în plus.

Chiriașul a rămas perplex în fața acestor vești. Mai ales că ministrul Lucrărilor Publice, Ion Ștefan, care a semnat Ordinul nr. 3519, a dat asigurări publice că prețul de achiziție al locuințelor vechi nu va fi majorat.

„Se va scădea gradul de uzură pentru apartamentele deja construite, pentru care s-a cheltuit o anumită sumă, nu va avea loc această majorare de preţ. Doar despre apartamente, de ceea ce se va construi în continuare. Dacă noi vom construi cu un preţ ridicat, este clar că și prețul de vânzare trebuie să fie mai mare, dar pentru apartamentele construite în trecut, cu o valoare de înlocuire (prețul de vânzare- n.red.) de 300 de euro, 350 de euro pe metru pătrat nu văd rostul să majorăm prețul acestor apartamente. Concluzia este una simplă: chiriile ANL nu vor crește și prețul apartamentelor construite până în prezent, prin programul ANL nu îşi vor majora prețul”, a declarat pe 17 august ministrul Ion Ștefan.

Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice/ FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Newsweek România i-a solicitat un punct de vedere pe această temă pe Bogdan Pintileasa, directorul DAFL sector 6, unde se află Cartierul „Constantin Brâncuși”.

Acesta susține însă că Ordinul nr. 3519/29 iulie 2020 este destul de limpede și în baza lui crește atât prețul locuințelor vechi, cât și al celor noi.

„Am solicitat Agenției Naționale pentru Locuințe să mărească coeficientul de amortizare din valoarea de investiție, să se aplice gradual, astfel încât prețul locuințelor vechi să se micșoreze. Valoarea acestor locuințe s-a apropiat între timp de valoarea de piață și trebuie să ne adaptăm cererii și ofertei”, a spus Pintileasa.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te