Protecția Copilului admite că părinții copiilor care au apărut în clipul PSD au încălcat legea

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 18.06.2019 - 13:53
Părinții minorilor riscă între 1.000 și 2.500 de lei amendă pentru că și-au folosit copiii în clipul electoral pentru PSD

Protecția Copilului Maramureș admite, într-un răspuns pentru Newsweek România, că apariția celor doi copii în videoclipul electoral pentru susținere PSD reprezintă o încălcare a legii, însă susține că singura instituție care poate dispune sancțiuni în acest caz este Poliția.

SHARE

Legea pentru protecția copilului stabilește că interesul superior al copilului trebuie protejat, că este interzisă exploatarea imaginii sale, iar legea care stabilește modul în care se derulează alegerile europarlamentare în România interzice folosirea copiilor sub 16 ani în campania electorală, amenzile fiind cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei. 

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Maramureș precizează, în răspunsul la solicitarea Newsweek România, atât că a fost sesizată, cât și că s-a autosesizat în cazul clipului electoral în care doi copii minori îndeamnă oamenii să voteze PSD. Instituția spune că minorii au avut acordul părinților pentru a apărea în clip, fiind „o activitate artistică”.

„În urma discuțiilor derulate între reprezentanții instituției noastre și părinții copiilor a reieșit că aceștia și-au exprimat acordul pentru ca minorii respectivi să filmeze videoclipul respectiv. În plus, părinții au declarat că cei doi minori au o activitate artistică susținută, ce este reflectată constant pe contul lor propriu de YouTube, cosiderând că acest videoclip face parte din activitatea lor artistică. În aceste condiții, reprezentanții DGASPC Maramureș au demarat activitatea de consiliere a părinților cu privire la prevederile legislației în vigoare, care reglementează statutul minorilor, dar și a drepturilor și obligațiilor față de aceștia”, este răspunsul pe care îl oferă DGASPC Maramureș în cazul celor doi copii.

Citește și: Disperare. PSD folosește copii într-un clip muzical: „PSD-ul nu jigneşte, el doar că ne ocroteşte” 

„Facem precizarea că, potrivit art.5, alin. 2 din Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, răspunderea pentru creșterea și asigurarea  dezvoltării copiluui revine în primul rând părinților, aceștia având obligația de a-și exercita drepturile și de a-și îndeplini obligațiile față de copil, ținând seama de interesul superior al acestuia.

Totodată, nerespectarea prevederilor art. 40, alin. 10, coroborat cu art. 53 și 54 din Legea 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European constituie contravenție, însă constatarea acesteia și aplicarea sancțiunilor se fac potrivit art. 54, alin.2, litera a) din legea amintită mai sus”, susține Protecția Copilului Maramureș, în răspunsul trimis Newsweek România.

Pe de altă parte, tot Legea 272/2004 stabilește, la același articol 5, dar alineatul (4), că „intervenţia statului este complementară; statul asigură protecţia copilului şi garantează respectarea tuturor drepturilor sale, prin activitatea specifică realizată de instituţiile statului şi de autorităţile publice cu atribuţii în acest domeniu”.

Legea 33/2007, la care mai face referire Protecția Copilului Maramureș în răspunsul său, stipulează, la articolul 53, că „este interzisă folosirea minorilor cu vârsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propagandă electorală”, iar la articolul 54, că amenda pentru nerespectarea acestei prevederi se ridică la sume cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei, însă contravenția poate fi aplicată doar de Poliția Română, Poliția de Frontieră sau Jandarmerie.

Newsweek România a solicitat Inspectoratului Județean de Poliție Maramureș să precizeze dacă i-a amendat pe părinții care și-au folosit copiii ca să promoveze PSD în campania electorală pentru europarlamentare. Vom publica și răspunsul IPJ Maramureș îndată ce îl vom primi. 

Amintim că, la sfârșitul campaniei pentru alegerile europarlamentare, Codrin Ștefănescu, ex-secretarul general al PSD, a publicat pe contul său de Facebook un clip electoral în care doi copii, Corin și Sorina Pop din Baia Mare, îi îndeamnă pe oameni să voteze PSD: „Noi, cei mici, nu vrem să avem/ Oameni răi în Parlament. /PSD-ul nu jigneşte/ El doar că ne ocroteşte”, sunt câteva dintre versurile cântate de copii, care apar în numeroase emisiuni de folclor televizate, dar și pe Facebook, la nunți unde participă pesediști, după cum a relatat Newsweek România.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te