Copiii români primesc alocație de la stat. În primii doi ani de viață au 719 lei/ lunar. Însă, după această vârstă, suma scade la mai puțin de jumătate.
Se presupune că părinții au destui bani să le asigure copiilor tot ceea ce au nevoie. Dar dacă nu este așa?
Cum poți să hrănești un copil cu alocația de 292 de lei/ lunar
La un calcul simplu, mâncarea pentru o lună doar pentru un copil de peste 2 ani care nu mai consumă lapte praf și nu mai folosește scutece depășește suma dată de stat drept alocație.
Dacă ar folosi scutece, aceștia ar fi de fapt banii pentru o cutie pentru o lună.
Dacă copilul bea un pahar cu lapte pe zi, un litru îi ajunge 4 zile – să zicem că luăm 2 litri de lapte pe săptămână – 8 litri aproximativ, într-o lună.
Citește și: Schimbări majore pentru românii din Marea Britanie. Ce se întâmplă cu alocațiile copiilor
1 litru de lapte ieftin, cu 1,5% grăsime, este aproximativ 5 lei / cutia UHT în supremarketuri. Astfel, laptele pentru un copil pentru o lună de zile costă 40 de lei.
Dacă ar bea lapte praf, acesta costă mai mult.
Dacă mai adăugăm cașcaval, brânză, ouă, iaurt, acestea mai costă cel puțin 100 de lei lunar dacă le luăm pe cele mai ieftine.
Fructele sunt și ele scumpe. Dacă iei doar mere, te costă câteva zeci de lei. Să spunem 30 de lei lunar.
Dar dacă mai adăugăm și altele, cum ar fi bananele, portocalele, sau cate un avocado, ori căpșuni, cireșe- că tot vine sezonul, prețul sare de 100 de lei lunar.
Dar este indicat să le dăm și carne. Un pui întreg costă în jur de 20 de lei/ 500 g. O caserolă de pulpe 18-20 de lei / kg, în funcție de marcă și de supermarketul de unde faci cumpărăturile.
Să zicem că luăm 2 pui întregi pe lună și o caserolă de pulpe. Costă aproximativ 60 de lei.
Avem 40+100+100+60=300
Alocația pentru copii cu vârste peste 2 ani este 292 de lei.
Desigur, prețurile de mai sus sunt aproximative, o medie a variantelor cele mai ieftine din supermarketuri. Nu am mai pus la calcul legume, pâine, cereale, apă plată, eventuale mici pofte - o înghețată, o ciocolată, etc sau ingrediente pentru gătirea acestora în bucătărie.
Dacă mai luăm în calcul rechizite, haine, prețul depășeste 500 de lei lunar. Am putea spune că nu cumpărăm în fiecare lună haine, încălțăminte sau rechizite. Dar poate unii dintre ei vor să facă un sport.
Iar cluburile unde parcticarea unui sport este gratuit sunt extrem de rare. Ca să nu mai punem la calcul echipamentul.
Sau poate vor să meargă la robotică, balet, actorie, etc, unde tariful lunar este mult peste valoarea alocației.
Dacă mai vor să meargă la un teatru, concert, film ori vreun alt eveniment, sunt alte costuri.
Foto: Freepik.com
Pentru copiii sub doi ani, scutecele costă aproximativ 1 leu / buc. dacă achiziționați cantități mai mari. De exemplu, o cutie cu 70 de bucăți pentru copii de 6-11 kg, costă cel puțin 70 de lei.
Având în vedere că se consumă cel puțin o cutie și jumătate într-o lună, doar scutecele ar costa undeva la 100 de lei lunar.
Dar asta ar însemna să folosiți cel mult 2-3 scutece pe zi, ceea ce este aproape imposibil. Apoi valoarea scutecelor crește în funcție de vârsta/greutatea copilului și de brandul folosit. Și se poate ajunge și la 300 de lei lunar doar pentru scutece.
Laptele praf costă între 70-80 lei / kg sau 38-50 lei / cutia. Cel mai probabil costurile cu laptele praf ar ajunge la peste 100 de lei lunar.
Hainuțele, cosmeticele, detergenții speciali, ar mai ajunge la 100 de lei lunar, cel puțin.
Citește și: Cu cât cresc alocațiile pentru copii în 2024? Când intră banii ?
Alimente pentru hrana diversificată, apă plată, etc....
Costurile cresc pe măsură ce copilul crește și are mai multe nevoi.
De la în ianuarie 2024 alocațiile copiilor din România au crescut astfel:
-de la 256 de lei pe lună la 292 de lei pe lună pentru copiii peste 2 ani și pentru tinerii care urmează cursuri liceale și profesionale;
- de la 631 de lei la 719 lei pentru copiii cu vârste de până în 2 ani sau pentru cei cu dizabilități cu vârste de până la 18 ani.