Cu cât cresc alocațiile pentru copii în 2024? Când intră banii ?

DE Alin Crișan | Actualizat: 26.01.2024 - 21:47
Cu cât cresc alocațiile pentru copii în 2024? Când intră banii ? - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Cu cât cresc alocațiile pentru copii în 2024? Iată când intră banii și cu cât s-au mărit.

SHARE

Alocațiile de stat pentru copii au crescut începând cu luna ianuarie a anului 2024. Primele alocații majorate vor fi plătite în luna februarie.

 Cu cât cresc alocațiile pentru copii în 2024? Când intră banii ? 

Momentan, 3,6 milioane de copii și adolescenți care urmează cursuri liceale și profesionale vor beneficia de sume mai mari la alocațiile de stat.

Valoarea alocației lunare în 2024

Alocațiile au crescut din ianuarie 2024 cu 13,8%. Alocația pentru copiii de până la doi ani crește cu 88 de lei, la 719 lei.

Pentru elevii de până la 18 ani, alocația crește cu 36 de lei până la 292 de lei.

Alocația era anterior de 631 de lei pentru un copil de până la doi ani sau cu handicap și de 256 de lei pentru cei până la 18 ani.

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, prevede articolul 3, alineatul 2 din Legea nr 61 din 1993.

Citește și: Cine sunt pensionarii care primesc 750 de lei ajutor de la stat. Când intră banii

În 2024, alocațiile au fost indexate cu rata inflației, care a variate între 5 și 10 procente, așa că sumele au fost mărite.

Alocațiile mărite vor intra începând cu luna februarie a anului 2024.

„3,6 milioane de copii și tineri care urmează cursuri liceale și profesionale vor beneficia de sume mai mari aferente alocațiilor de stat. Plățile se fac din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Anul trecut, alocațiile au crescut cu 5,1% față de anul 2022, cât a fost rata medie a inflației pentru anul 2021 și au ajuns de la aproximativ 242 de lei la 255 de lei.

Când intră pe card alocația

Alocațiile intră mereu pe data de 8 ale fiecărei luni pe card. Dacă data de 8 cade într-o zi de weekend, se poate ca banii să fie transferați în conturi vineri sau luni, în funcție de decizia agenției care se ocupă de plăți.

De asemenea, timpul de procesare și transfer al alocațiilor poate să varieze în funcție de bancă sau de volumulde muncă al factorului poștal distribuitor.

În luna februarie 2024, părinții ar trebui să primească alocația pentru copii pe data de 8, adică joi.

Trebuie menționat că băncile au propriile perioade de procesare a tranzacțiilor.

Alocațiile pentru copii sunt acordate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, prin intermediul Agențiilor Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), sub coordonarea Ministerului Muncii. Modalitățile de plată a alocației includ transferul bancar sau prin intermediul unui mandat

Alocația de plasament

Un copil aflat în plasament la o familie, persoană sau asistent maternal primește 950 de lei. Alocația lunară pentru copiii din. Plasament a fost majorată anul trecut.

Beneficiază de alocație lunară de plasament fiecare copil față e care s-a luat măsura plasamentului la o persoană sau familie, la asistentul maternal sau la un serviciu ori organism privat acreditat.

Citește și: Cine sunt pensionarii care primesc ajutoare de 1.500 lei? Ce pensie au? Când se dau banii?

Alocația se plătește persoanei sau reprezentantului familiei care a luat în plasament copilul sau asistentului maternal ori reprezentantului organismului privat acreditat ori tutorelui până la copilul împlinește 18 ani.

Se acordă alocație și după 18 ani copilului în plasament dacă măsură continuă și după această dată sau dacă tânărul cu vârsta de 18 ani își continuă studiile la zi. Mpsura se oprește la vârsta de 26 de ani, potrivit știrileprotv.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te