Copiii nu mai primesc cei 500 de euro promişi pentru educaţie. De fapt, nu i-au văzut niciodată

DE Florin Budescu | Actualizat: 12.12.2023 - 14:15
Copiii nu mai primesc cei 500 de euro promişi - Foto: RawPixel/CC0

Copiii nu mai primesc cei 500 de euro promişi pentru educaţie. De fapt, nu i-au văzut niciodată. Banii, pe care statul s-a angajat să-i acorde copiilor născuți după anul 2011, erau prevăzuți în vechea legislație a Educației.

SHARE

Copiii nu mai primesc cei 500 de euro promişi pentru educaţie. De fapt, nu i-au văzut niciodată. Banii, pe care statul s-a angajat să-i acorde copiilor născuți după anul 2011, erau prevăzuți în vechea legislație a Educației, înlocuită în această toamnă.

Echivalentul în lei a 500 de euro nu a ajuns niciodată la copiii care aveau acest drept. Aplicarea măsurii a tot fost amânată.

Copiii nu mai primesc cei 500 de euro promişi

Ajutorul bănesc nu va fi dat nici pe viitor copiilor, cel puțin în forma de până acum: nu se mai regăsește și în noua legislație a Învățământului, ce se aplică din septembrie.

În noua legislație a Învățământului, prin Legea 198/2023 a învățământului preuniversitar și Legea 199/2023 a învățământului superior, nu se mai regăsește “sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educație permanentă”, din vechea lege.

Citeşte şi: Ce a scris un băiețel în scrisoarea pentru Moș Crăciun. „Știu că sunt mulți copii ce te așteaptă..”

Legea 1/2011 a Educației Naționale, ce nu se mai aplică acum, prevedea că “statul sprijină dreptul la învățare, pe tot parcursul vieții, prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro, comunicat de BNR, valabil la data plății, fiecărui copil cetățean român, la nașterea acestuia”.

Banii ar fi trebuit să se acorde tuturor copiilor născuți după data intrării în vigoare a legii: 9 februarie 2011. Legea 1/2011 stabilea și că măsura acordării a 500 de euro pentru educația permanentă a fiecărui nou-născut se aplică începând din anul 2013.

Citeşte şi: 4.500 de copii vor avea acces asigurat la servicii sociale de sprijin. Anunțul Ministrului Familiei

Ajutorul nu a fost acordat niciodată, fiindcă, anual, termenul de acordare a fost prorogat, adunându-se un deceniu de amânări succesive.

Motivul: impactul financiar mare pe care îl are și lipsa banilor la bugetul de stat. Pentru că acum acest sprijin financiar nu se regăsește în noile legi ale Învățământului, acordarea lui, cel puțin în următorul an, nu mai poate fi luată în calcul, nici la nivel teoretic.

Citeşte şi: Ce a scris un băiețel în scrisoarea pentru Moș Crăciun. „Știu că sunt mulți copii ce te așteaptă..”

Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 stabilește acordarea unor vouchere culturale în valoare de 250 de lei. Elevii vor putea folosi aceşti bani pentru concerte, pentru a intra în muzee, pentru a cumpăra cărţi sau pentru plata unor excursii cu teme culturale sau istorice.

Suplimentar, potrivit OUG 83/2023, în următorii patru ani, elevii dezavantajaţi din învățământul de stat vor putea primi anual 500 de lei, pentru achiziția de rechizite școlare și îmbrăcăminte.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te