Certificatul verde poate deveni obligatoriu pentru profesori, învățători și personalul medical

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 27.10.2021 - 22:58
Mesaje de încurajare date de angajații unui centru de vaccinare. Sursă: Facebook RoVaccinare
Avizul Comisiei de muncă din Senat pe proiectul privind certificatul verde
Avizul Comisiei de muncă din Senat pe proiectul privind certificatul verde
Avizul Comisiei de muncă din Senat pe proiectul privind certificatul verde
Avizul Comisiei de muncă din Senat pe proiectul privind certificatul verde

Învățătorii și profesorii ar putea fi obligați să prezinte un certificat verde pentru orele în format fizic, conform unui amendament aprobat în Comisia de muncă din Senat la legea care introduce obligativitatea certificatului verde pentru personalul medical și pompieri.

SHARE

În 19 octombrie, Comisia de muncă a dat un aviz favorabil cu amendamente Propunerii legislative privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private, inițiată de un grup de senatori PNL și UDMR.

Citește și: Ce au înțeles românii despre certificatul verde: „semnul fiarei”, „dictatură”, „stăpânii de afară” | Newsweek Romania

Amendamentele admise în Comisia pentru muncă, familie și protecție socială:

- Certificatul verde (dovada vaccinării, trecerii prin boală sau rezultatul unui test negativ) se va cere și în centrele rezidențiale și pentru angajații din sistemul de învățământ preuniversitar și superior – amendament al senatorilor USR, PNL și UDMR.

Reamintim că un proiect de lege pentru a introduce certificatul verde și pentru lucrătorii din centrele rezidențiale a fost lucrat la nivelul Ministerului Muncii, însă, după căderea Guvernului Cîțu prin moțiune de cenzură, proiectul nu a mai putut fi promovat în ședință de Guvern, după cum a răspuns Ministerul Muncii unei solicitări a Newsweek România.

Citește mai multe aici: Proiectul MS privind vaccinarea/testarea obligatorie a cadrelor medicale, în Parlament. Ce prevede | Newsweek Romania

- Suspendarea pe care o primește un angajat dacă refuză să prezinte certificatul verde încetează când se imunizează cu prima doză de vaccin anti-COVID. Persoana beneficiază de testare gratuită la locul de muncă până la încheierea schemei complete de vaccinare – amendament al senatorilor USR, PNL și UDMR.

- Angajaților din învățământul preuniversitar și superior li se vor putea la dispoziție teste PCR și antigen timp de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii – amendament al senatorilor USR, PNL și UDMR.

Consiliul Național al Rectorilor a cerut, la începutul lunii octombrie, ca accesul în spațiul universitar să se facă pe baza certificatului verde digital, cu excepția celor care au contraindicații medicale. 

Citește și: N-aveam 500 de morți pe zi dacă statul român îi punea cătușe lui Șoșoacă și oprea emisia Antenei 3 | Newsweek Romania

 

Proiectul lucrat în Ministerul Sănătății, depus în Parlament de un grup de senatori PNL și UDMR, propune ca angajații din Ministerul Sănătății, Casele de Sănătate, din Inspectoratul General pentru Sitații de Urgență, Inspectoratul General de Aviație, angajații din laboratoarele de analize medicale, precum și angajații din spitalele publice și private să prezinte un certificat verde, adică: să fie vaccinați complet, fie să fi trecut prin boală și să poată dovedi că se află în perioada cuprinsă între ziua a 15-a și ziua a 180-a post infectare, fie să aibă un test negativ RT-PCR sau test antigen rapid negativ, plătit din buzunarul propriu.

Citește și: VIDEO Haos cu deciziile CNSU: la mall se va intra doar cu certificat. Școlile private, online | Newsweek Romania

Dacă angajații refuză să prezinte acest certificat verde, li se suspendă contractul de muncă pentru o perioadă de cel mult 30 de zile, suspendarea încetând atunci când angajații fac dovada că sunt negativi (printr-una din cele trei metode). În cazul în care persoanele din instituțiile de stat acumulează cele 30 de zile de suspendare, contractul de muncă încetează de drept. 

În cazul instituțiilor medicale private, angajatorul poate decide dacă prelungește suspendarea sau reziliază contractul de muncă.

Angajatorii vor fi, la rândul lor, controlați să respecte legea, amenzile aplicate variind între 50.000 de lei și 100.000 de lei. Controalele și amenzile sunt aplicate de Inspecția Sanitară de Stat. 

Puteți citi legea în forma propusă de senatorii PNL și UDMR AICI

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te