Casa de Pensii veste bună pentru pensionari. Care perioade au fost considerate vechime în muncă?

DE Alex Darvari | Actualizat: 19.10.2024 - 12:27
Casa de Pensie veste bună pentru pensionari. Care perioade au fost considerate vechime în muncă? - Foto: Freepik
Casa de Pensie veste bună pentru pensionari. Care perioade au fost considerate vechime în muncă? - Foto: Freepik

Casa de Pensie veste bună pentru pensionari. Care perioade au fost considerate vechime în muncă? vă spunem potrivit anunțului oficial al Caseid e Pensii.

SHARE

Pensie consistentă primesc acei pensionari cu vechime în muncă. Newsweek România vă prezintă, la finalul acestui articol care sunt considerate perioadele de contributive, care intră la vechime în muncă și care NU.

 

Asta, indiferent dacă lucrezi în România sau în Italia, Spania sau Germania, țări unde trăiesc în total aproape 3.000.000 de români.

Casa de Pensie veste bună pentru pensionari. Care perioade au fost considerate vechime în muncă?

Casa de Pensii a semnat un nou protocol cu asociațiile de români din germnai pentru ca acestora să li se recunoască vechimea în muncă și pentru ca ei să nu își piardă pensia dacă NU depun certificatul de viață.

„La data de 04.10.2024, au fost semnate Protocolul de colaborare între Casa Națională de Pensii Publice din România și Asociația Sașilor Transilvăneni din Germania și Protocolul de colaborare între Casa Națională de Pensii Publice din România și Asociația Șvabilor Bănățeni din Germania.

Citește și: ALERTĂ schimbări în recalcularea pensiilor. Bani în plus pentru 800.000 pensionari. Cine sunt?

Protocoalele au drept scop sprijinirea asiguraților și beneficiarilor sistemului public de pensii din România și/sau Germania în vederea obținerii și/sau menținerii în plată a drepturilor de pensie și a altor drepturi bănești acordate de către casele teritoriale de pensii din România.

În temeiul Protocoalelor menționate, asigurații și beneficiarii sistemului public de pensii din România și/sau Germania vor putea apela la birourile locale, de land sau federale ale Asociației Șvabilor Bănățeni din Germania și ale Asociației Sașilor Transilvăneni din Germania, pentru:

- certificarea, pentru conformitate cu originalul, a documentelor de vechime în muncă, emise anterior datei de 01.01.2001, precum și a altor documente necesare acordării drepturilor de pensie din sistemul public de pensii din România;

- pentru certificarea existenței persoanelor, prin completarea, semnarea și ștampilarea părții B a formularului Certificat de Viață, pentru beneficiarii care au locul de ședere permanentă în Germania/alte state și care li se adresează în acest sens.

Serviciile care fac obiectul Protocoalelor menționate vor fi prestate cu titlu gratuit.

Ce perioade sunt contributive la pensie?

E vorba de acelșe perioade în care angajatul a contribuit la sistemul public de pensii.

FOARTE IMPORTANT. Anii în care ai lucrat deși erai la pensie sunt tot perioade necontributive. Anii munciți în timp ce erai la pensie nu se adună la punctele de stabilitate.

Care sunt perioadele asimilate?

 
Perioadele asimilate sunt perioadele pentru care nu s-au datorat sau nu s-au plătit contribuţii de asigurări sociale considerate prin lege echivalente stagiului de cotizare în sistemul public de pensii şi care se valorifică la stabilirea prestaţiilor de asigurări sociale în condiţiile legii, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public.
Potrivit prevederilor art. 14 din Legea nr. 360/2023:

a) a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvenţă ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare iniţială, cu condiţia absolvirii acestora

b) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat; c) a beneficiat în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit 

c) a beneficiat în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii”

d) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;

e) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, respectiv 7 ani.”

EXCEPȚIE (din punct de vedere al determinării stagiului de cotizare contributiv): Perioada asimilată în care o persoană a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, respectiv 7 ani se ia în considerare la calculul stagiului minim de cotizare contributiv și al stagiului complet de cotizare contributiv.

Ce sunt perioadele necontributive la pensie?

Perioadele necontributive sunt perioade recunoscute ca vechime în muncă sau, după caz, ca stagiu de cotizare în baza unor acte normative specifice care vizează anumite categorii de persoane, pentru care nu a existat obligația plății contribuțiilor de asigurări sociale, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public.

Spre exemplu:

perioadele recunoscute în baza prevederilor Decretului-lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri;

perioada suplimentară la vechimea în muncă acordată conform Decretului-lege nr.118/1990;

perioada de vechimea în muncă a soţiei salariate care îşi urmează soţul trimis în misiune permanentă în străinătate conform Decretului-lege nr.51/1990;

perioadele în care s-a beneficiat de ajutor de şomaj şi/sau de ajutor de integrare profesională, prevăzute de Legea nr. 1/1991, anterior datei de 01.04.2001;

perioadele în care s-a beneficiat de plăţi compensatorii, anterior datei de 01.04.2001, în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 98/1999;

perioadele în care s-a beneficiat de venit de completare/ plăţi compensatorii, ulterior datei de 01.04.2001, dacă nu se suprapune cu perioada de șomaj sau contract de muncă;

perioada suplimentară la vechimea în muncă acordată pentru perioadele realizate în grupele I și a II-a, respectiv în condiţii deosebite și condiţii speciale de muncă, potrivit art. 13 alin. (4) din Anexa la HG nr. 181/2024, etc.);

perioada de exil;

perioada suplimentară la vechimea în muncă acordată conform Decretului nr. 112/1965 privind drepturile angajaţilor trimişi să lucreze în ţări cu climă greu de suportat.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te