Care pensionari rămân cu aceeași pensie până în 2025? Li s-a anulat o creștere de sute de lei

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 19.10.2024 - 07:34
Care pensionari rămân cu aceeași pensie până în martie 2025? Li s-a anulat o creștere de sute de lei Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Care pensionari rămân cu aceeași pensie până în martie 2025? Li s-a anulat o creștere de sute de lei Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Care pensionari rămân cu aceeași pensie până în martie 2025? Li s-a anulat o creștere de sute de lei Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Care pensionari rămân cu aceeași pensie până în martie 2025? Li s-a anulat o creștere de sute de lei Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Care pensionari rămân cu aceeași pensie până în martie 2025? Li s-a anulat o creștere de sute de lei pe care trebuiau să o ia în luna noiembrie.

SHARE

Numeroși pensionari sunt nevoiți să rămână cu aceeași pensie din luna august deoarece sistemul informatic al Casei Naționale de Pensii nu este funcțional și veniturile nu pot fi recalculate după noua lege. 

Citește și: Cum pot pierde pensionarii 400 lei la pensie, deși au muncit perioade record de 40 - 45 de ani?

Afectați sunt aproape 143.000 de pensionari care au lucrat în fostul sistem agricol de stat. Pensionarii trebuie să aștepte momentul în care programul este funcțional și după să primească o decizie de recalculare așa cum au primit și ceilalți seniori din România.

Într-o situație critică se află și pensionarii care au ieșit la pensie curând. Ei nu au primit pensia recalculată, iar unii nu au primit-o deloc. Detalii, la finalul acestui articol.

De curând, Casa de Pensii Județeană Buzău le-a dat o veste foarte proastă: legea le permite funcționarilor să decaleze procesul de recalculare în cazul pensiilor agricole până pe data de 01.03.2025. 

Care pensionari rămân cu aceeași pensie până în martie 2025? Li s-a anulat o creștere de sute de lei

„Pentru cele 2600 de dosare, unde din motive tehnice nu a fost posibilă emiterea deciziilor de recalculare, aşteptăm primirea aplicaţiei informatice din partea forului superior la nivel naţional, Casa Naţională de Pensii Publice Bucureşti, aceasta fiind în faza de testare”, au transmis reprezentanții Casei de Pensii Județene Buzău.

Citește și: Ce pensie trebuie să ai ca să primești un ajutor de 350 lei în octombrie? Când se dau banii?

Oamenii vor fi complet demoralizați deoarece se preconiza că în luna noiembrie ar fi trebuit să primească 300 de lei în plus la pensie. 

„De asemenea, tot până la data de 01.03.2025, CJP Buzău are termen pentru a efectua recalcularea pensiilor celor 6.900 de pensionari din fostul sistem agricol de stat", a mai transmis instituția.

Pensie de câteva sute de lei

Pensionarii din sistemul agricol au avut dintotdeauna cele mai mici pensii din România. Spre exemplu, în luna august un pensionar avea un venit de 918 lei. 

Ministerul Muncii a anunțat faptul că și acești pensionari vor beneficia de indemnizația socială de 1.281 de lei însă pentru unii se lua în calcul o creștere de câteva sute de lei din toamnă. 

Citește și: Mii de cereri de revizuire de pensie. Ministrul Muncii a descins la Casa de Pensii. Ce probleme sunt

Citește și: Pensie recalculată cu greșeli pentru cei cu facultate sau armată. „A fost eroare de calculator”

Pensiile membrilor cooperativelor agricole de producţie nu sunt impozabile şi nu pot fi cedate cu nici un titlu. Ele pot fi urmărite în aceleaşi condiţii ca şi veniturile realizate de membrii cooperatori de la cooperativele agricole de producţie, conform legii.

„Mica recalculare”, ultima speranță a pensionarilor

Pensionarii au timp până la 1 martie 2025 ca să aducă adeverințe cu sporurile, primele, orele suplimentare, forme de retribuire în acord, bani dați pe diverse premieri, bani pentru orele de noapte.

Astfel, anii de vechime ar putea fi mai mulți în cazul unor persoane care au muncit înainte de 2001, perioade care nu au fost luate în considerare la dosarul de pensie. 

Pensionarii pot obține aceste adeverințe de la locul de muncă sau pot angaja firme să îi ajute contracost. 

O adeverință i-ar ajuta pe toți cei care știu ca au avut câștigul brut mai mare decât veniturile din cartea de muncă. E vorba de cei din minerit, metalurgie, siderurgie, materialelor de construcții, auto etc.

Citește și: Care e pensia maximă pentru medicamente compensate cu 90%. Lista completă a medicamentelor

Între 1977-1990, s-a trecut de la salariul brut la salariul net (prin scăderea din salariul brut a CAS-ului și impozitului aferente). În statul de plata nu mai apar acele rețineri, plata făcânduse de către angajator. Pentru aceasta perioada ar fi necesare precizări despre modul cum se face calculul pensiei de la instituțiile statului pentru ca pensionarii sa nu fie purtați pe drumuri.

Nu e singurul caz de pensie „înghețată”

Newsweek România a scris pe larg despre faptul că pensionarii care au ieșit la pensie în lunile mai-septembrie NU au primit pensia recalculată. Unii NU au primit nici deciziile.

Există 2 categorii de pensionari aflați în situații delicate. Prima categorie este aceea a pensionarilor care NU au primit prima pensie, deși au depus dosarele de pensie în urmă cu mai multe luni. 

În plus, dacă au depus dosarele de pensionare înainte de 1 septembrie, prima pensie le va veni tot nerecalculată. Abia, după ce primesc și decizia de recalculare vor primi pensie mărită. Asta poate să dureze și câteva luni.

Citește și: Coșmarul unui pensionar. Ieșit la pensie în luna mai nu a luat bani nici după 6 luni. De ce?

O a doua categorie de pensionari „cu probleme” este numeroasă, între 100.000 și 200.000 de pensionari,. Ete vorba de pensionari cărora nu le-a venit decizia de recalculare, chiar dacă au ieșit la pensie de ani de zile.

Detalii în LINK de mai jos: 

Citește și: Casa de Pensii admite erori la recalculare. Pensie mai mică pentru mulți pensionari. Cine sunt ei?

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te