ALERTĂ schimbări în recalcularea pensiilor. Bani în plus pentru 800.000 pensionari. Cine sunt?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 05.09.2024 - 16:08
ALERTĂ schimbări în recalcularea pensiilor. Bani în plus pentru 800.000 pensionari. Cine sunt? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
ALERTĂ schimbări în recalcularea pensiilor. Bani în plus pentru 800.000 pensionari. Cine sunt? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Recalcularea pensiilor se schimbă. Sute de pensionari vor lua sute de lei la pensie. Însă au niște condiții. Este vorba despre cei cărora, în urma recalculării le-au scăzut sumele. Iată ce se întâmplă. Este lege.

SHARE

Statul a dat bani în plus multor pensionari cărora le-au scăzut pensiile după recalculare. Este vorba despre 800.000 de pensionari. 

Ei sunt însă total nemulțumiți. Iată ce se întâmplă cu ei, conform unei legi adoptate în Parlament. 

Citește și: 1.500 lei diferență între două pensii la recalculare, deși pensionarii au contribuit la fel. De ce?

ALERTĂ. Schimbări în recalcularea pensiilor. Bani în plus pentru 800.000 pensionari. Cine sunt?

Ca să nu le micșoreze pensia la recalculare statul le-a mai dat bani în plus unor pensionari. Dar nu le mai dă bani la indexarea cu rata inflației. Ei sunt nemulțumiți pentru că nu vor mai avea măriri la următoarea indexare care va fi la 1 ianuarie. 

Citește și: Pensionarii care au pierdut 2000 lei la pensie numiți ipocriți de ministrul Muncii

Iată ce spune legea: 

”La articolul 144 alineatul (6) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I , nr. 1089 din 4 decembrie 2023, se modifică și va avea urmatorul cuprins: „(6) In cazul in care, in urma procesului de recalculare prevazut la alin.

(1), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decat cel aflat in plata sau cuvenit, se plateste pensia in cuantumul stabilit si aflat in plata anterior recalcularii si se indexeaza la inceputul fiecarui an, in luna ianuarie, cu rata medie anuala a inflatiei, pana la data la care se va obtine un cuantum al pensiei mai mare decat acesta ca urmare a majorarii valorii punctului de”, se arată în lege. 

Citește și: Cine sunt pensionarii cărora li se măresc pensiile cu 100% după recalculare? Ce salarii au avut?

Aveți mai jos documentul:

 

LEGE pentru modificarea si completarea Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii by Valeria Cupa on Scribd

 

Un număr de 800.000 de pensii NU vor crește după cum a anunțat ministrul muncii. Ei  NU vor primi bani în plus la pensie la indexarea care se face la fiecare 1 ianuarie.

Ca să nu le micșoreze pensia la recalculare, statul completează pensia până la nivelul actual. Pensia nu li se va indexa până când suma de bani cu care statul le-a completat pensia recalculată va acoperi sumele de bani pe care trebuie să le ia în plus la 1 ianuarie.

Ei riscă, astfel, să nu primească niciun ban în plus la indexările de pensii de la fiecare 1 ianuarie, din anii ce vor veni. Și asta pentru indexarea cu rata inflației a punctului de pensie (81 de lei) va fi sub caloarea VPR pe baza căreia li s-a (re)calculat pensia.

Citește și: Taloane cu pensia recalculată cu erori de sute de lei. Ce au găsit pensionarii când le-au primit

Mai jos aveți un exemplu:

Pensionarul avea pensie de 7.600 de lei și la recalculare ar trebui să ia 5.890 lei. El rămâne cu pensia mai mare. NU va primi bani la pensie la 1 ianuarie până când indexarea nu va acoperi diferența dintre 7.600 lei și 5.890 de lei, adică 1.700 de lei.

Pensionarii care vor avea pensia înghețată mulți au munict puțin ani, sub 25 de ani și în condiții grele. Ei au munict în mină, furnale, industria grea etc.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te