Cu Putin ajuns la gurile Dunării, România mobilizează militarii și rezerviștii din 6 județe

DE Florin Budescu | Actualizat: 02.10.2023 - 12:27
Cu Putin ajuns la gurile Dunării, România se mobilizează - Foto: mapn.ro

Cu Vladimir Putin atacând obiective militare ucrainene, la gurile Dunării, Armata Română mobilizează militarii şi rezerviştii din două judeţe din estul României, Vrancea şi Vaslui, într-un exerciţiu de mobilizare, de pregătire pentru apărare.

SHARE

Armata Română a informat că, în perioada zilelor de 2 - 7 octombrie, în judeţele Vrancea şi Vaslui, se va desfăşura exerciţiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului, pentru apărare, MOBEX VN-VS-23.

Exerciţiul are caracter de rutină, activităţi similare fiind organizate în acest an şi în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Harghita şi Covasna, a precizat MApN.

Cu Putin ajuns la gurile Dunării, România se mobilizează

Conform MApN, acest tip de exerciţiu se planifică şi se organizează pe timp de pace, pe întregul teritoriu naţional, în scopul verificării modului de realizare a completării cu resurse umane şi materiale a structurilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale.

Se urmăreşte stabilirea coeziunii de acţiune între personalul militar activ şi rezerviştii din rezerva operaţională, precum şi pentru menţinerea antrenamentului rezerviştilor, prin derularea unor activităţi militare de instruire specifice fiecărui domeniu.

MOBEX VN-VS-23 este organizat în conformitate cu prevederile Legii privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război şi ale Legii privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare, a indicat ministerul.

Citeşte şi: Armata scoate 4.100 posturi la concurs. Soldatul ia de 5 ori mai puțin ca un fotbalist la CSA Steaua

Un exerciţiu asemănător s-a mai desfăşurat, în 2005, în judeţul Vrancea şi, în 2017, în judeţul Vaslui aspect care a implicat, de asemenea, chemarea rezerviştilor prin intermediul structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, conform obligaţiilor legale ce le revin acestor instituţii.

Potrivit MApN, cadrul legal privind pregătirea populaţiei pentru apărare prevede că rezerviştii au obligaţia să participe la antrenamentele şi exerciţiile de mobilizare, la solicitarea structurilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale.

Citeşte şi: Explozie la bordul unei nave comerciale, în Marea Neagră. Armata a trimis un puitor de mine

"Refuzul de a primi ordinul de chemare şi neprezentarea la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare constituie contravenţie, conform art. 80 alin. (1) lit. a) şi lit. h) din Legea nr. 446/2006.

Totodată, angajatorii au obligaţia de a asigura prezenţa rezerviştilor care au calitatea de salariaţi la aceste structuri, prin acordarea unui concediu suplimentar plătit de maximum 5 zile, pe baza unei adeverinţe eliberate de centrul militar, conform prevederilor cuprinse la art. 75 din Legea nr. 446/2006", se explică în comunicatul MApN, conform Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te