VIDEO De ce vara nu a oprit răspândirea coronavirusului: soarele, învins de relaxarea românilor

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 09.07.2020 - 22:03
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Studii realizate la începutul pandemiei de coronavirus susțineau că, pe măsură ce temperaturile vor crește, răspândirea Sars-COV 2 se va diminua. În România, cifrele zilnice contrazic aceste cercetări.

SHARE

Sars-Cov 2 este un coronavirus care până în decembrie anul trecut era necunoscut cercetătorilor, așa încât nu toate studiile care au apărut în ultimele luni sunt corecte. Asta nu înseamnă că oamenii de știință au vrut să mintă, ci că cercetătorii au pornit de la zero, de multe ori fără să aibă toate datele, iar munca de cercetare se desfășoară lent, cu multe eșecuri. 

Până la coronavirusul actual, multe dintre cercetările eșuate pe alte boli rămâneau departe de ochii publicului. Acum, studiile se fac la vedere și în mare viteză, pentru că interesul pentru a găsi o soluție la pandemie este ridicat.

În acest context, au existat și analize care au indicat că țările în care coronavirusul s-a răspândit cel mai mult au avut până la 10 martie temperaturi medii mai mici decât statele care au înregistrat un număr mai redus de cazuri.

Asta sugera că temperatura mare limitează răspândirea Sars-Cov 2.

O altă cercetare, care a monitorizat 100 de orașe din China, a ajuns la aceeași concluzie că acolo unde temperatura și umiditatea sunt mai ridicate, rata de transmisie este mai mică.

Cercetători de la University College London (UCL) și de la London School of Hygiene and Tropical Medicine au analizat 2.000 de persoane și au observat că alte coronavirusuri, cunoscute de om, se răspândesc mai mult în timpul iernii, în aceeași perioadă cu sezonul gripei. Vara au fost înregistrate mai puține cazuri.

Prin urmare, este „posibil să vedem o relaxare în ceea ce privește numărul de cazuri la vară”, au avertizat cercetătorii, dar au menționat că nu există garanții că așa se va comporta noul coronavirus.

Au fost și studii care au arătat că, din contră, temperatura ridicată din timpul verii nu va pune capăt pandemiei Covid-19 în emisfera nordică.

Oamenii de știință de la universitatea americană Princeton au arătat că există o legătură între virus și climă, însă acest factor este neglijabil pentru moment, deoarece slaba imunitate de masă favorizează răspândirea rapidă a Sars-Cov-2, indiferent de vreme.

Ce spun specialiștii români

„Cercetătorii de la Harvard susțin că transmisibilitatea coronavirusului se reduce cu aproximativ 20% pe sezonul de vară, iar această limitare poate să fie chiar mai mare în funcție de temperaturile ridicate și radiațiile ultraviolete”, a declarat dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, pentru Newsweek LIVE. 

Dar, a avertizat acesta, acțiunile oamenilor, care nu respectă cele trei reguli simple de protecție - distanțare socială, mască și spălatul pe mâini - anulează acțiunea soarelui.

„Noi putem compensa, nerespectând măsurile. Facem o ofertă mare de infectare virusului pe alte paliere  și această potențială reducere pe perioada verii se pierde.

Nu putem să așteptăm să facă soarele munca noastră. Trebuie să avem un comportament responsabil, care să ajute natura”, a menționat epidemiologul.

România a înregistrat joi 614 cazuri de infectare cu coronavirus, cea mai mare cifră de la debutul pandemiei.

O opinie similară are și dr. Radu Țincu, medic de Terapie Intensivă la Spitalul Universitar de Urgență Floreasca. 

„Au fost studii publicate de SUA, care au făcut anumite simulări în laborator în raport cu temperatura, cantitatea de raze ultra violete și umiditatea.

Undeva prin aprilie a fost publicat primul, care spunea că virusul rezistă foarte puțin la o temperatură de peste 24 de grade, cu o umiditate de peste 75-80% și cu abundență de raze ultraviolete.

A reprezentat un moment de speranță majoră că în vară va fi bine.

Citește și VIDEO Epidemiologul Emilian Popovici: Nimeni nu este atât de sănătos încât să fie protejat de COVID

Însă zm spus încă de atunci că va trebui să verificăm dacă experimentul din laborator se va confirma și în realitate, pentru că mai sunt și alte elemente în viață și nu apar în laborator.

Virusul nu are o sezonalitate atât de mare, așa cum s-a crezut inițial. Avem o creștere a numărului de îmbolnăviri chiar în perioade cu temperaturi caniculare și umiditate”, a menționat dr. Radu Țincu.

Medicul a recomandat, la rândul său, aplicare celor trei măsuri „de bun simț” pentru o protecție sporită chiar și în perioada verii: distanțarea socială, mască de protecție și spălatul pe mâini. 

Altfel, orice altă limitare naturală a răspândirii virusului va fi anulată. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te