VIDEO Epidemiologul Emilian Popovici: Nimeni nu este atât de sănătos încât să fie protejat de COVID

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 08.07.2020 - 10:32
Emilian Popovici, vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a declarat la Newsweek LIVE că nu există nici o garanție că o persoană tânără va scăpa ușor de coronavirus.

SHARE

 

 

Epidemia din România este în creștere, deoarece rata de reproducere a coronavirusului a depășit cifra 1, a explicat dr. Emilian Popovici.

Acesta a precizat că dacă se menține rata actuală de infectare, până pe 23 august am putea ajunge la 800 de cazuri pe zi, iar din septembrie s-ar putea ajunge la și mai multe cazuri, cu riscul de a bloca spitalele.

„România este cu epidemia în creștere, pentru că numărul bazal de reproducere a virusului este peste 1. Pe 15 mai, în ultima zi a stări de urgență, aveam un număr bazal de reproducere de 0,89. Acest număr a început să crească progresiv, după relaxarea măsurilor de restricție.

A venit la 1 iunie deschiderea teraselor, apoi sărbătoarea Rusaliilor, s-au deschis mall-urile. Oamenii au început să se relaxeze pentru că a venit sezonul de vară, unii au intrat în vacanță, a crescut mobilitatea.

Când crește mobilitate, crește numărul de contacte și, clar, riscul de infecție”, a menționat epidemiologul, la Newsweek LIVE.

Doctorul a respins credința tot mai răspândită printre români că, dacă ești tânără și sănătos, nu ai de ce să te temi de coronavirus. Respectiv, dacă nu ai, așa cum apare în comunicatele Grupului de Comunicare Strategică, „comorbidități”.

„Pe măsură ce o îmbătrânim, avem o grămadă de afecțiuni pe care nu le cunoaștem și le ignorăm, pentru că între momentul îmbolnăvirii unui organ și momentul în care acea îmbolnăvire se manifestă plenar, simptomatic, și până ajungem la medic, trec ani de zile sau chiar zeci de ani de zile.

Putem fi aparent sănătoși. Dar sunt în eroare cei care cred că se află în afara riscului, pentru că se cred sănătoși și în vârstă de 30-40 de ani.

Nu știi dacă nu cumva ai o comorbiditate de care nu a luat încă cunoștință.

E foarte important este să ne considerăm toți cu potențial de a avea o comorbiditate care să ne ducă în terapie intensivă și nu doresc nimănui să aibă o boală de care să nu știe”, a avertizat vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

Doctorul insistă că trebuie să luăm măsuri pentru a ne proteja, deoarece nu știm cum va evolua boala dată de SARS-COV 2 în cazul fiecăruia dintre noi.

„Nu există boală, ci bolnavi, iar evoluția este particulară de la un bolnav la altul.

Nu știm dinainte în care categorie ne vom încadra? Eu, care sunt un om informat, nu vreau să risc. Știu cu poate să evolueze clinic, știu care este potențialul de răspândire și nu vreau să risc.

Nu vreau să îmi reproșez mie că nu am făcut tot ce trebuie”, a menționat dr. Emilian Popovici.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te