Vaccinarea obligatorie în UE. Ce șanse sunt să fie impusă de la Bruxelles

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 06.12.2021 - 21:34
Vaccinarea obligatorie în UE. Ce șanse sunt să fie impusă de la Bruxelles. Foto Pexels.com

Tot mai multe state membre UE au anunțat că vor introduce vaccinarea obligatorie, la toată populația sau doar la un segment. Inclusiv șefa Comisiei Europene s-a pronunțat pentru. Dar ce șanse sunt să fie impusă de la Bruxelles tututor țărilor?

SHARE

Tulpina Delta, care a dus la un nou val de infectări cu coronavirus în toată Europa, inclusiv în țări cu rate bune de vaccinare anti COVID-19, dar nu un nivel totuși insuficient pentru a obține imunitatea de turmă, determină tot mai multe stat din Uniunea Europeană să se gândească la vaccinarea obligatorie.

Apariția noii tulpini Omnicron, care a ajuns deja pe continent, a panicat autoritățile, care se pregătesc pentru măsuri tot mai dure de restricții și pentru creșterea gradului de vaccinare.

Austria, cu un nivel de vaccinare anti COVID-19 de 65,2%, a decis introducerea imunizării obligatorie din februarie, pentru a se pune la adăpost în fața anunțatului val 5 al pandemiei de coronanvirus.

Cei care refuză vaccinarea, vor fi somați de autoritățile locale. Dacă ignoră somația de două ori, vor prikmi o amendă de 3.600 de euro, potrivit proiectului. Dacă prin refuzul de a se vaccina pun în „pericol serios” alte persoane sau dacă vor continua să ignore somațiile, amenda poate ajunge la 7.200 de euro.

Citește și: România se relaxează iar, Occidentul e tot mai dur: vaccinare obligatorie, amenzi pentru nevaccinați

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că trebuie să avem o dezbatere despre oportunitatea vaccinării obligatorii împotriva COVID-19.

„Cred că este de înţeles şi potrivit să avem această discuţie acum, cum putem încuraja şi, eventual, să ne gândim la vaccinarea obligatorie în Uniunea Europeană. Acest lucru necesită discuţii. Acest lucru necesită o abordare comună. Dar este o discuţie care cred că trebuie purtată, a declarat Ursula von der Leyen în timpul unei conferinţe de presă.

„Acum ne confruntăm cu o dublă provocare în lupta împotriva #COVID19. Resurgența rapidă a Deltei în toată Europa și o nouă variantă de îngrijorare: Omicron. Vaccinarea completă și rapelurile oferă cea mai puternică protecție existentă. Și sunt disponibile acum”, a scris șefa Comisiei Europene și pe Twitter.

Citește și: Șefa Comisiei Europene: E de înțeles să ne gândim eventual la vaccinarea obligatorie

Grecia a optat tot pentru amenzi, dar acordate doar persoanelor peste 60 de ani care refuză vaccinarea. Asta în contextul în care a anunțat marți că va impune obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19 pentru toate persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, o măsură drastică luată într-o perioadă în care țara se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri. Cei care vor refuza să se vaccineze vor fi amendați cu câte 100 de euro în fiecare lună, începând din 16 ianuarie, relatează Reuters.

Grecia are o rată de vaccinare de 63%.

Parlamentul german se va pronunţa până la sfârşitul anului asupra unei legi care impune vaccinarea împotriva Covid -19 a întregii populaţii pentru a opri focarul de infecţii, a anunţat marţi viitorul cancelar Olaf Scholz, relatează AFP.

Vaccinarea obligatorie în UE. Ce șanse sunt să fie impusă de la Bruxelles

Totuși, în ciuda acestor decizii la nivelul celor trei state membre UE, e complicat să fie impusă o decizie unitară la nivelul Uniunii Europene. 

Politica de sănătate rămâne o competență națională, potrivit tratatelor UE.

În acest context, tribunalul din Namur, capitala regiunii francofone Valonia, a decis că certificatul vaccinal Covid, acel faimos green pass, este ilegal și contrar Constituției.

Regiunea Valonia a făcut apel, iar pentru moment certificatul de vaccinare european green pass rămâne obligatoriu, potrivit 

Preluând informația, The Guardian, la Londra, amintește că Ursula von der Leyen a precizat că este vorba de o “pozitție personală” a ei, dar că dat fiind că o treime din populația Europei e încă nevaccinată, “este de înțeles că trebuie să avem o asemenea discuție”.

A aplica asta la scara Europei ar fi însă dificil, spre imposibil. Cum o anunță, tot în Belgia, La Libre Belgique, ieri tribunalul din Namur, scrie La Libre Belgique, citată de Dan Alexe.

De asemenea, ministrul Sănătății din Franța, Olivier Véran a asigurat miercuri că „obligația de vaccinare nu este alegerea făcută de Franța”, potrivit Europe 1.

„Cine spune obligație spune control și sancțiune”, iar „fezabilitatea” unei obligații „nu este evidentă”, este de părere Olivier Véran.

Cu „mai mult de 90% din populația vaccinabilă care este vaccinată”, Franța a optat pentru „stimulente foarte puternice”, cum ar fi permisul de sănătate, scrie Europe 1.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te