România se relaxează iar, Occidentul e tot mai dur: vaccinare obligatorie, amenzi pentru nevaccinați

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 01.12.2021 - 21:47
România se relaxează iar, Occidentul e tot mai dur: vaccinare obligatorie, amenzi pentru nevaccinați. Foto Inquam Photos/Octav Ganea
România se relaxează iar, Occidentul e tot mai dur: vaccinare obligatorie, amenzi pentru nevaccinați. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Occidentul impune măsuri tot mai dure pentru a limita răspândirea Sars-COV-2, iar noua tulpină, Omicron, grăbește introducerea de amenzi pentru nevaccinați sau chiar vaccinarea obligatorie.

SHARE

Austria, cu un nivel de vaccinare anti COVID-19 de 65,2%, a decis introducerea imunizării obligatorie din februarie, pentru a se pune la adăpost în fața anunțatului val 5 al pandemiei de coronanvirus. 

Apariția noii tulpini Omicron, mult mai contagioasă decât Delta, a speriat și mai tare autoritățile. Prin urmare, austriecii care refuză să-și facă vaccinul care va deveni obligatoriu din februarie ar putea primi amenzi de până la 7.200 de euro, potrivit unui proiect de lege consultat de publicația Die Presse, preluată de Euracitv.

Din februarie, vaccinarea va deveni obligatorie pentru toți cetățenii care au rezidență permanentă în Austria, cu excepția celor care au contraindicații medicale.

Proiectul privind amenzile nu specifică în mod clar dacă și doza booster (doza 3) va fi obligatorie sau dacă cetățenii care s-au vindecat după boală vor avea același tratament ca cei vaccinați. 

Cei care refuză vaccinarea, vor fi somați de autoritățile locale. Dacă ignoră somația de două ori, vor prikmi o amendă de 3.600 de euro, potrivit proiectului. Dacă prin refuzul de a se vaccina pun în „pericol serios” alte persoane sau dacă vor continua să ignore somațiile, amenda poate ajunge la 7.200 de euro.

Citește și: Amenzi de mii de euro pentru austriecii și grecii care refuza vaccinul obligatoriu anti-Covid-19

Grecia a optat tot pentru amenzi, dar acordate doar persoanelor peste 60 de ani care refuză vaccinarea. Asta în contextul în care a anunțat marți că va impune obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19 pentru toate persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, o măsură drastică luată într-o perioadă în care țara se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri. Cei care vor refuza să se vaccineze vor fi amendați cu câte 100 de euro în fiecare lună, începând din 16 ianuarie, relatează Reuters.

Grecia are o rată de vaccinare de 63%, iar în ultimele săptămâni programările au crescut, după ce și numărul cazurilor a crescut, iar autoritățile au impus noi restricții.

 

Germania ridică nivelul de restricții

Parlamentul german se va pronunţa până la sfârşitul anului asupra unei legi care impune vaccinarea împotriva Covid -19 a întregii populaţii pentru a opri focarul de infecţii, a anunţat marţi viitorul cancelar Olaf Scholz, relatează AFP.

„Propunerea mea este ca (...) deputaţii să facă o propunere Parlamentului'' privind vaccinarea obligatorie, a spus într-un interviu pentru canalul Bild TV social-democratul care urmează să preia conducerea guvernului. El a declarat că acest text ar trebui să fie prezentat în acest an pentru a intra în vigoare în februarie sau martie.

Germania a exclus până acum varianta radicală de impunere a vaccinării, aşa cum a procedat vecinul austriac, scrie Agerpres.

Din februarie, vaccinarea va deveni obligatorie pentru toți cetățenii care au rezidență permanentă în Austria, cu excepția celor care au contraindicații medicale.

Dar dezbaterea pe această temă a luat amploare în ultimele săptămâni, în timp ce ţara este puternic lovită de un nou val de contaminări.

Obligaţia de vaccinare a fost decisă recent pentru personalul din căminele de bătrâni şi spitale, precum şi pentru soldaţii din Bundeswehr (armata) şi ar urma să intre în vigoare în curând.

 

Franța, vaccinare obligatorie din septembrie

Vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 pentru personalul sanitar întră în vigoare miercuri în Franţa, măsură care priveşte circa 2,7 milioane de persoane şi împotriva căreia o minoritate se opune cu înverşunare, consemnează AFP.

Pentru a putea continua să-şi exercite profesia, toţi angajaţii din sectorul sanitar (spitale, azile de bătrâni, asistenţă la domiciliu, medici independenţi, ambulanţieri, pompieri etc.) trebuie să primească cel puţin prima doză de vaccin până la 15 septembrie.

Citește și: 3.000 de angajați din centrele sanitare, suspendați, în Franța, pentru că nu s-au vaccinat

La două luni după ce preşedintele Emmanuel Macron a stabilit această măsură, există în continuare în rândul personalului sanitar o minoritate ce refuză vaccinarea. Conform celor mai recente date, până pe 7 septembrie puţin mai mult de 88% din personalul spitalelor şi al centrelor medicalizate de îngrijire a bătrânilor era vaccinat cel puţin cu prima doză. În rândul medicilor procentul este de 94,6%, potrivit Agerpres.

Vaccinarea obligatorie a personalului sanitar este doar una dintre măsurile decise în Franţa de preşedintele Macron în luna iulie pentru a combate valul patru al pandemiei provocat de varianta Delta mai contagioasă a coronavirusului. A fost astfel instituit şi certificatul sanitar COVID-19 obligatoriu pentru accesul în baruri, restaurante, cinematografe, pe stadioane, în numeroase spaţii comerciale sau în mijloacele de transport pe distanţe lungi.

Aceste măsuri au avut ca efect intensificarea vaccinării populaţiei, până în prezent aproape 70% din populaţia Franţei fiind vaccinată împotriva COVID-19 cu schema completă. Pe de altă parte, adversarii vaccinării organizează în fiecare weekend manifestaţii în oraşele franceze.

Citește și: Franţa a validat permisul sanitar şi vaccinarea anti-COVID obligatorie a personalului medical

Italia, certificat verde pentru toți angajații de la 15 octombrie

La 15 octombrie, certificatul verde a devenit obligatoriu pentru toți angajații din Italia, cu zile neplătite pentru cei care nu îl prezintă. Măsura, întâmpinată cu proteste, a determinat că mulți oameni care ezitau să se vaccineze împotriva COVID-19 s-au imunizat, relatează The Guardian.

La centrul de vaccinare din afara gării Termini din Roma, tot mai mulți oameni au venit în ultimele zile pentru prima doză de vaccin anti-COVID. Nu sunt însă împăcați cu acest lucru.

„Dacă nu ar fi trebuit, nu m-aș fi vaccinat”, spue Rosanna Barbuto, angajată la un supermarket. Cătălin, în vârstă 41 de ani, care lucrează într-o fabrică, a spus: „Îl fac pentru că trebuie să muncesc”.

Ei se numără printre cei care ezitau să se vaccineze, dar au cedat după ce Italia a decis ca toți angajații să prezinte certificatul verde pentru a merge la muncă. Regulile sunt cele mai stricte din Europa și impun angajaților să prezinte dovada vaccinării, a imunizării prin boală sau a unui test negativ efectuat în ultimele 48 de ore.

Citește și: Italia: Certificatul verde este obligatoriu pentru toți angajații

Această abordare prudentă a Italiei este considerată cheia ratei scăzute de infectare din prezent.

Barbuto, în vârstă de 59 de ani, a spus că nu este împotriva vaccinurilor și că își face vaccinul împotriva gripei în fiecare an.

„Nu am vrut să-l fac pe cel pentru coronavirus, deoarece nu știam cât de sigur este. Îmi era frică. Oamenii vorbeau despre efectele secundare și apoi au fost toate aceste proteste. Dar trebuie să lucrez. Am nevoie de certificatul verde și nu mai vreau să cheltuiesc bani pe teste”, spune ea.

Citește și: Ambasadorul României în Italia îi critică pe românii care au protestat față de certificatul verde

Prin introducerea acestei măsuri, scopul Italiei a fost să stimuleze vaccinarea, astfel încât să-și atingă ținta de 90% din populație imunizată până la sfârșitul lunii octombrie și să evite un nou lockdown. Miercuri, 81% din populația cu vârsta peste 12 ani era complet vaccinată.

Certificatul, necesar și pentru a lua masa în interior la restaurante, pentru a intra în muzee, teatre, cinematografe și stadioane și pentru călători cu avionul și trenul – a devenit obligatoriu în timpul verii în combinație cu menținerea altor măsuri de anticoronavirus, cum ar fi portul măștii de protecție în magazine și în mijloacele de transport în comun.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te