Un test de sânge ar putea prezice apariția unei boli grave. Peste 70.000 de români o au

DE Florentina Enache | Actualizat: 20.06.2024 - 11:09
Un test de sânge ar putea prezice apariția unei boli grave. Peste 70.000 de români o au - Foto: Pexels.com (Imagine cu rol ilustrativ)

Un test de sânge poate identifica pacienții care au cele mai mari șanse de a dezvolta boala Parkinson, cu până la șapte ani înainte de apariția simptomelor. Peste 70.000 de români suferă de această boală grea.

SHARE

Un test de sânge poate prezice dacă o persoană va dezvolta boala Parkinson, cu până la șapte ani înainte de apariția simptomelor.

Peste 70.000 de români suferă de această boală grea.

Un test de sânge ar putea prezice apariția unei boli grave. Peste 70.000 de români o au

Testul analizează proteinele din sânge ale căror concentrații diferă la persoanele cu Parkinson și la cele care nu suferă de această boală.

Citește și: Câte nuci să mănânci zilnic pentru o inimă puternică, o minte ageră și un ten frumos după 50 de ani?

Cu ajutorul testului și al unui instrument care folosește inteligență artificială (AI), oamenii de știință ar putea identifica persoanele cu un diagnostic confirmat de Parkinson, precum și pe cele care fac parte dintr-un grup de risc și care vor dezvolta boala, conform unui articol al LiveScience

„Trebuie să diagnosticăm pacienții înainte ca aceștia să fi dezvoltat simptomele", a declarat într-un comunicat Kevin Mills, autorul studiului, profesor la University College London.

În prezent, majoritatea oamenilor sunt tratați atunci când încep să prezinte semne ale afecțiunii, ceea ce, potrivit lui Mills, este prea târziu.

„Nu putem să ne regenerăm celulele cerebrale și, prin urmare, trebuie să le protejăm pe cele pe care le avem", a spus Mills.

Citește și: Statele Unite se pregătesc pentru următoarea pandemie, chiar dacă nu va fi gripa aviară

Boala Parkinson afectează peste 8,5 milioane de persoane din întreaga lume și provoacă peste 300.000 de decese pe an, iar această rată anuală este în creștere rapidă.

În cazul acestei boli, proteinele se aglomerează în interiorul celulelor cerebrale care produc dopamina, un mesager chimic cheie implicat în coordonarea mișcărilor. Aceste aglomerări de proteine deteriorează și, în cele din urmă, ucid celulele.

Citește și: Scapi de nervi dacă mănânci pește sau iei suplimente cu omega-3. Care este explicația?

Acest proces duce la simptomele caracteristice ale afecțiunii: tremurături, rigiditate musculară, mișcări lente și postură instabilă. În cele din urmă, poate duce la dificultăți de mers, crescând astfel probabilitatea unor leziuni fatale în urma unor căzături, și poate, de asemenea, să afecteze capacitatea oamenilor de a înghiți și de a respira.

Ce analizează testul de sânge?

În noul studiu, publicat pe 18 iunie în revista Nature Communications, cercetătorii au identificat opt proteine ale căror niveluri erau semnificativ diferite în sângele persoanelor cu boala Parkinson față de cele care nu suferă de această boală.

Folosind acești „biomarkeri", ei au antrenat un instrument de inteligență artificială pentru a identifica pacienții ale căror profiluri proteice semănau cu cel legat de boala Parkinson, chiar dacă nu păreau să aibă această afecțiune.

Citește și: Ai băut o bere sau porți haine închise la culoare? De ce vei deveni ținta țânțarilor?

Atunci când a fost însărcinat să clasifice un grup de 41 de pacienți - 30 cu boala Parkinson și 11 fără - instrumentul de inteligență artificială a fost corect în 100% din cazuri, au spus cercetătorii.

Cercetătorii au analizat apoi un grup separat de 54 de persoane cu o tulburare de somn care precede adesea boala Parkinson. Aceste persoane au dat una până la cinci probe de sânge pe parcursul studiului. Oamenii de știință au folosit apoi testul de sânge și instrumentul de inteligență artificială pentru a verifica profilurile proteice ale participanților. 

Citește și: Cum te poate ajuta cafeaua să combați efectele nocive ale lipsei de mișcare? Câtă trebuie să bei?

În cazul a 47 de persoane, inteligența artificială a marcat cel puțin o probă de sânge ca fiind predictivă pentru Parkinson, previzionând eventuala apariție a acestei afecțiuni. Cercetătorii au urmărit acești pacienți și, până în prezent, 11 dintre ei au dezvoltat boala Parkinson, iar cinci au dezvoltat o afecțiune conexă numită demență cu corpi Lewy.

Testul a anticipat debutul simptomelor persoanelor cu o medie de 3,5 ani, iar într-un caz, cu 7,3 ani.

Peste 70.000 de români suferă de boala Parkinson

Peste 70.000 de români sunt diagnosticaţi cu boala Parkinson, susţin specialiştii care afirmă că identificarea simptomelor în etapele iniţiale ale instalării şi diagnosticarea afecţiunii înainte ca manifestările să devină foarte vizibile sunt esenţiale pentru un management eficient, conform Agerpres.

Deşi este o boală incurabilă, intervenţiile medicilor în vederea controlului simptomelor ajută să se limiteze pe cât posibil impactul asupra calităţii vieţii pentru persoanele cu boala Parkinson.

Citește și: 4 alimente din supermarket cresc riscul de a muri de tânăr. Un tip de carne, cel mai nociv pentru om

În România există o reţea de centre medicale specializate în tratarea pacienţilor cu boala Parkinson, prezentă în Bucureşti şi judeţele: Bihor, Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Mureş, Sibiu, Suceava, Timiş.

Parkinson este o afecţiune neurologică progresivă, cu cel mai rapid ritm de creştere a numărului de persoane diagnosticate la nivel mondial, dintre bolile care afectează creierul. În prezent, este a doua cea mai întâlnită tulburare neurodegenerativă legată de vârstă (după boala Alzheimer).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te