Un doctor de 78 de ani susține că are o vârstă biologică de 57. Ce alimente consumă săptămânal

DE Florentina Enache | Actualizat: 14.08.2024 - 16:25
Un doctor de 78 de ani susține că are o vârstă biologică de 57. Ce alimente consumă săptămânal - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)
Un doctor de 78 de ani susține că are o vârstă biologică de 57. Ce alimente consumă săptămânal - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)

Un doctor de 78 de ani susține că are o vârstă biologică de 57. Ce alimente consumă săptămânal pentru un corp sănătos și ce rol joacă genele în speranța de viață?

SHARE

O dietă echilibrată este esențială pentru sănătatea întregului organism. Însă care sunt alimentele care, atunci când sunt consumate frecvent, pot avea un impact semnificativ asupra duratei de viață?

Dr. Michael Roizen are 78 de ani, dar a declarat pentru Business Insider că el consideră că are o „vârstă biologică” de 57,6. Dr. Roizen a spus ce alimente consumă săptămânal pentru a trăi mai mult și pentru a avea un corp sănătos.

El a spus că, deși genele joacă un rol în speranța de viață, „cel mai important lucru pe care oamenii trebuie să îl înțeleagă este că ei pot controla cât de mult și cât de bine trăiesc”.

Citește și: Cea mai în vârstă persoană din SUA dezvăluie secretul unei vieți lungi și fericite, la 115 ani

„Alegerile tale contează”, a adăugat el.

De exemplu, un studiu din 2023 publicat în revista Nature a constatat că persoanele care au trecut la o dietă sănătoasă, asociată longevității pe termen lung, aveau mai multe șanse să trăiască cu peste un deceniu mai mult. Cercetătorii au afirmat că acest lucru se datorează probabil faptului că participanții au mâncat mai multe cereale integrale, nuci și fructe și au redus consumul de băuturi zaharoase și de carne procesată.

Roizen a spus că și cele mai mici schimbări la dieta unei persoane ar putea avea un efect pozitiv asupra sănătății acesteia. El a împărtășit cele șapte alimente pe care le consumă în fiecare săptămână.

Ulei de măsline

Roizen consumă o lingură de ulei de măsline în fiecare zi. Un studiu din 2022 publicat în Journal of the American College of Cardiology a constatat că persoanele care consumau mai mult de o jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi aveau un risc cu 19% mai mic de a muri de boli cardiovasculare, un risc cu 17% mai mic de a muri de cancer și un risc cu 29% mai mic de a muri de o boală neurodegenerativă. În plus, înlocuirea margarinei, untului și grăsimilor lactate cu ulei de măsline a părut să reducă riscul de deces cu până la 34%.

Citește și: O femeie de 104 ani și-a sărbătorit ziua, mergând cu motocicleta. A dezvăluit secretul longevității

Autorii au sugerat că acest lucru s-ar putea datora proprietăților antiinflamatoare și antioxidante ale uleiului de măsline sau faptului că persoanele care consumau mai mult ulei de măsline tindeau să fie mai active, fumau mai rar și mâncau mai multe fructe și legume.

Somon și păstrăv

Consumul de pește o dată sau de două ori pe săptămână a fost legat de un risc mai scăzut de a muri din orice cauză într-un studiu din 2022 publicat în European Journal of Nutrition. Un studiu din 2018 realizat de cercetători de la Școala de Medicină a Universității Zhejiang din China și de la Institutul Național de Cancer din SUA a avut rezultate similare. Acesta a constatat că participanții care au mâncat cel puțin 227 de grame de pește pe săptămână au avut un risc cu 10% mai mic de a muri de boli cardiovasculare, cancer sau boala Alzheimer.

Citește și: Povestea lui Vincent, un bătrân de 110 ani. Ce a consumat zilnic, cât a muncit și la ce a renunțat

Orientările dietetice actuale din SUA recomandă oamenilor să mănânce pește precum somonul și păstrăvul, deoarece sunt bogate în vitamina D, acizi grași și omega-3 - nutrienți importanți pentru sănătatea inimii, furnizarea de energie și pentru regenerarea celulară - și sărace în metilmercur, un metal greu toxic care se găsește în alte tipuri de pește.

Ciocolata neagră

Nu este greu să mănânci „puțină ciocolată neagră în fiecare zi”, așa cum a recomandat Roizen.

Citește și: Cine e bunica de 102 ani care încă lucrează? Nu mănâncă procesat, face sport și nu are regrete

Ciocolata neagră a fost asociată cu scăderea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului și un risc redus de boli de inimă.

Ciupercile

Roizen mănâncă ciuperci de cel puțin cinci ori pe săptămână.

„Îmi place să mănânc la prânz ciuperci cu salată și roșii”, a zis Roizen.

Ciupercile conțin ergotioneină, pe care cercetătorii de la Pennsylvania State University au numit-o „vitamina longevității” datorită efectelor sale antioxidante și antiinflamatorii. Un studiu realizat în 2020 de cercetători de la Universitatea Lund din Suedia a asociat, din aceleași motive, ergotioneina cu un risc mai scăzut de boli coronariene și boli cardiometabolice.

Avocado

Un studiu din 2023 publicat în Journal of the American Heart Association a constatat asocieri între consumul a două porții de avocado pe săptămână și un risc mai scăzut de boli coronariene și boli cardiovasculare. Avocado conține grăsimi mononesaturate și polinesaturate, care pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Citește și: Cel mai în vârstă irlandez a mers cu bicicleta până la 99 de ani. Sfaturile sale de viață la 108 ani

Bolile cardiovasculare sunt cauza nr. 1 de deces și invaliditate la nivel mondial, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Conopida

Roizen face o „cremă de conopidă” prin amestecarea legumei cu ulei de măsline la blender și utilizarea acesteia pe tartine.

Cercetătorii au scris într-un studiu din 2021, publicat în Frontiers in Pharmacology, că legumele crucifere, inclusiv conopida, au fost legate de reducerea riscului de cancer și de prevenirea și tratarea altor boli cronice, cum ar fi tulburările cardiometabolice, boala Alzheimer, depresia și tulburările musculo-scheletice.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te