Enigma Suceava: cele mai puține vaccinări din țară, cea mai mică incidență COVID. DSP nu comentează

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 19.11.2021 - 00:16
Protest anti-restricții, duminică, la Suceava. Și șeful AUR a fost prezent. Sursă: Facebook Monitorul de Suceava
Situația cazurilor noi, testelor și deceselor de COVID în luna noiembrie. Sursa: DSP Suceava, pentru Newsweek România
Situația vaccinării în toate localitățile din județul Suceava, la 5 noiembrie. Sursa: INSP
Situația vaccinărilor anti-COVID în județul Suceava. Sursa: CNCAV
George Simion, la protestele anti-restricții de la Suceava. Sursă: Facebook

Județul Suceava are cel mai mic procent de populație vaccinată anti-COVID, dar și cea mai mică incidență din țară, fiind și primul județ care a intrat, pe rând, în scenariul galben și apoi în scenariul verde. Situația paradoxală poate fi explicată cu foarte mare greutate.

SHARE

În 22 octombrie, Direcția de Sănătate Publică Suceava trăgea un semnal de alarmă, menționând, într-o analiză, că „rata de infectare în județul Suceava este alarmantă, în ultimele 22 de zile numărul total al persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 fiind de 5.195 de persoane. Spre comparație, în luna septembrie, au fost 4.200 de persoane infectate, iar în august – 533.

In ceea ce priveste decesele, pana la data de 22 octombrie a.c. a fost raportat un numar de 293 decese persoane infectate cu Sars-Cov2 in luna octombrie, comparativ cu un total de 144 decese in luna septembrie a.c. si 13 in luna august a.c.”.

Citește și: EXCLUSIV Statul cheltuie 8.000 de euro pe un singur pacient cu COVID internat la ATI în zece zile | Newsweek Romania

În 22 octombrie, incidența COVID în județul Suceava era 4,26 la mia de locuitori, iar în municipiul Suceava era de 6,90 la mie.

17 zile mai târziu, în 7 noiembrie, incidența COVID în județul Suceava cobora la 2,84 la mie, transformându-l în primul județ în scenariul galben de săptămâni întregi. În municipiul Suceava, incidența COVID era în 7 noiembrie de 4,57 la mie.

În urmă cu două zile, 15 noiembrie, Suceava a devenit primul județ din țară care a intrat în scenariul verde, cu 1,83 la mie. Incidența COVID în municipiul Suceava era în 15 noiembrie 2,75 la mie.

Evoluție incidență oficială în Suceva, conform datelor agregate de graphs.ro:

 

 

De la 200 de cazuri noi pe zi în 22 octombrie, la 32 în 15 noiembrie

Ca număr de cazuri, Suceava a plecat de la 200 de cazuri noi/zi în 22 octombrie, cu un vârf de 273 de cazuri în 26 octombrie, înjumătățindu-se în 7 noiembrie (92 de cazuri), atingând o pătrime din cazurile din octombrie în 15 noiembrie – 32 de cazuri noi.

Citește și: Rafila răspunde sec PNL: Plata serviciilor medicale de către nevaccinaţi anti-COVID este exclusă | Newsweek Romania

 

1.771 de teste efectuate în 2 noiembrie, rezultând 180 de cazuri pozitive vs. 373 de teste în 15 noiembrie, rezultând 32 de cazuri pozitive 

Dintr-un răspuns al DSP Suceava pentru Newsweek România, în luna noiembrie, numărul de teste efectuate (nu știm câte PCR și câte antigen rapide) variază de la 1.771, în 2 noiembrie, când au fost 180 de persoane depistate (adică unul din nouă teste pozitive), la 373 de teste efectuate în 15 noiembrie, când au fost 32 de cazuri pozitive (adică unul din 19 teste pozitive).

În primele 16 zile ale lunii noiembrie, au fost înregistrate 162 de decese, depășind numărul de decese din toată luna luna septembrie înregistrate în Suceava (în luna septembrie fiind 144 de decese.

Consultați mai jos datele privind evoluția COVID, trimise de DSP Suceava la solicitarea Newsweek România: 

DSP nu vrea să comenteze situația din județ: cel mai mic număr de vaccinări și cea mai mică incidență COVID din țară

Newsweek România a cerut Direcției de Sănătate Publică Suceava să prezinte o explicație privind situația din județ, în condițiile în care se înregistrează atât cea mai scăzută rată de vaccinare, cât și cea mai mică incidență din țară, în condițiile în care, acum trei săptămâni, trăgea un semnal de alarmă asupra situației alarmante din județ. 

Citește și: Eurostat: Peste 50% mai mulţi morţi, în septembrie, în Bulgaria. În România, +30,3% decese | Newsweek Romania

„S-a tras un semnal de alarmă întrucât secțiile ATI erau în permanență ocupate. S-a făcut apel la populație în vederea respectării măsurilor de prevenție a infecțiilor cu Sars-CoV-2 conform recomandărilor Comitetului Național pentru Situații de Urgență”, precizează DSP Suceava, în răspunsul pentru Newsweek România, semnat de directoarea executivă farm. Olivia Ioana Vlad. 

DSP nu a făcut nici un comentariu privind situația incidenței scăzute și a oamenilor care nu se vaccinează în acest răspuns, iar când Newsweek România a revenit cu întrebarea către DSP, reporterului i s-a spus că instituția nu dorește să ofere o explicație pentru această situație. 

Astăzi, 17 noiembrie, 298 de pacienți cu COVID sunt internați în spitalele din județ, dintre care cei mai mulți sunt la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, iar la ATI sunt internați 31 de pacienți critici. De asemenea, de astăzi, Spitalul Județean de Urgență din Suceava reia internarea bolnavilor cronici.

Nu se înghesuie oamenii la vaccinare în Suceava. Fac proteste anti-restricții cu AUR

Județul Suceava se află pe ultimul loc la acoperirea vaccinală a populației, atât la populația eligibilă, cât și la populația totală, după cum arată datele Comitetului Național privind Coordonarea Activităților privind Vaccinarea (CNCAV), furnizate la solicitarea Newsweek România. 

Astfel, în 16 noiembrie, s-a vaccinat anti-COVID 23,49 la sută din populația totală a județului, respectiv 27,63% din populația eligibilă (persoanele cu vârsta de peste 12 ani). 

Citește și: Diana Șoșoacă, anchetată de DIICOT pentru blocarea vaccinării anti-COVID la centrul din Răchiteni | Newsweek Romania

Mai jos, puteți observa vaccinarea cu cel puțin o doză în toate localitățile din județul Suceava, conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică. Între 30 și 50 la sută rată de vaccinare, în 5 noiembrie, raportau doar Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Suceava și Siret. În Ulma, Izvoarele Sucevei și Valea Moldovei, s-a vaccinat sub 5 la sută din populație. 

 

 

 

 

 

 

 

Săptămâna trecută, județul Suceava a fost scena mai multor proteste anti-certificatul verde, unul dintre ele soldat și cu o anchetă derulată de Protecția Copilului Suceava, pentru folosirea minorilor în aceste proteste.

Duminică, aproximativ o mie de oameni au ieșit în stradă în municipiul Suceava, pentru a protesta împotriva restricțiilor impuse pentru împiedicarea răspândirii pandemiei COVID-19, împotriva certificatului verde „instrument de presiune și segregare socială pe criterii medicale”, ridicarea stării de alertă, deschiderea școlilor, strigând, printre altele, „Vrem libertate, nu certificate”. Protestul a fost organizat de Grupul Civic Suceava Educată și Asociația Bucovina Profundă (una dintre organizațiile care au fondat Coaliția pentru Familie, n.r.).

Protestul a fost susținut și de AUR, co-președintele George Simion făcând chiar o filmare live pe contul său de Facebook. 

Directoarea DSP Suceava, Olivia Vlad, a criticat protestele, vorbind despre „acțiuni iresponsabile precum manifestarea de protest organizată duminică, 14 noiembrie a.c., în centrul civic al municipiului Suceava. La această manifestare s-au încălcat flagrant măsurile de protecție prin numărul mult mai mare de participanți decât cel recomandat de CNSU, nepurtarea măștii de protecție și nerespectarea distanțării sociale”, conform Monitorul de Suceava

 

Newsweek România a cerut puncte de vedere și de la Prefectura Suceava și de la Spitalul Județean Sf. Ioan cel Nou din Suceava, pe care le va publica dacă le va primi.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te