Studiu: Lumina de la capătul tunelului și cei care așteaptă dincolo, reale în momentul morții

DE Adina Mutăr | Actualizat: 04.05.2023 - 21:15
Momentul morții-Foto: medpage today

Un nou studiu arată că lumina strălucitoare de la capătul tunelului și fețele familiare care așteaptă dincolo sunt trăiri reale în momentul morții. Studiul a fost publicat în revista „Proceedings of the National Academy of Science”.

SHARE

Oamenii de știință au observat că părți ale creierului responsabile cu experiența vizuală internă au o activitate crescută în momentul stopului cardiac.

O creștere bruscă a activității creierului în momentul stopului cardiac poate fi ceea ce îi face pe oameni să vadă lumină albă strălucitoare în timp ce experimentează experiențe în apropierea morții, potrivit unui nou studiu.

Lumina de la capătul tunelului și cei care așteaptă dincolo, reale în momentul morții

Studiul, care a fost publicat în revista „Proceedings of the National Academy of Science”, a examinat activitatea cerebrală a patru pacienți pe moarte, potrivit jpost.com.

Între 10 și 20% dintre oamenii care supraviețuiesc experiențelor în apropierea morții descriu momentul ca o lumină strălucitoare, unii spunând că i-au văzut pe cei dragi, morți, așteptându-i, printre alte experiențe vizuale.

Mulți oameni privesc acest lucru cu scepticism, dar noul studiu oferă o explicație științifică pentru acest fenomen.

Folosind EEG, cercetătorii au observat că stopul cardiac sau asfixia acută au dus la niveluri ridicate de activități gamma în creier atât în rândul oamenilor, cât și al animalelor.

Puterea gamma din creier este un indicator al conștiinței, asociată cu concentrarea intensă, rezolvarea problemelor și alte activități ale creierului ce necesită puterea minții.

Totodată, zonele activate ale creierului pe care oamenii de știință le-au observat în rândul pacienților pe moarte sunt similare cu zonele creierului care gestionează activitatea vizuală internă, cum ar fi visarea. 

Acest lucru ar putea explica lumina strălucitoare sau fețele celor dragi. În timp ce pacienții nu văd aceste imagini materializându-se în fața lor, le apar sub formă de vis. 

Doi dintre cei patru pacienți observați în studiu au prezentat o activitate crescută a creierului, în timp ce ceilalți doi nu.

Acest lucru ar putea explica de ce doar 10 până la 20% dintre supraviețuitorii experienței în apropierea morții raportează experiențe vizuale.

Studiul nu a examinat ce a cauzat acest fenomen în rândul unor oameni mai mult decât la alții.

Oamenii au trăiri unice în momentul morții, nu sunt halucinații

Dr. Jimo Borjigin, care a condus studiul, a declarat pentru New Scientist că, dacă cei doi pacienți care au crescut activitatea cerebrală ar fi supraviețuit, „ar fi putut avea o poveste de spus”.

„Cât de viu poate apărea experiența dintr-un creier disfuncțional în timpul procesului de moarte este un paradox neuroștiințific”, a spus dr. George Mashour. 

Studiul este important pentru că ajută la înțelegerea mecanismelor neurofiziologice care stau la baza „viziunilor”.

Cercetătorii au subliniat că descoperirile lor nu au fost concludente, deoarece nu au putut întreba subiecții ce au văzut atunci când a fost observată creșterea activității creierului.

Pentru a trage concluzii mai fundamentate, ar trebui să observe activitatea cerebrală a pacienților care supraviețuiesc experiențelor în apropierea morții și să poată relata ceea ce au văzut în momentul stopului cardiac.

Un asemenea studiu a fost făcut anul trecut la NYU Langone Health.

Citește și: VIDEO Mercury, „avionul apocalipsei” al SUA, a lansat o rachetă-test nucleară. „Putem lovi oriunde”

Una din cinci persoane care supraviețuiesc stopului cardiac după resuscitarea cardiopulmonară (CPR) își pot aminti experiențe lucide ale morții, cu detectarea undelor ritmice ale creierului sugerând experiențe în apropierea morții, a raportat Sam Parnia, MD, PhD, director de Cercetare în îngrijire critică și resuscitare la NYU Langone Health.

Studiul a inclus, de asemenea, teste pentru activitatea creierului, cercetătorii descoperind vârfuri ale activității creierului, inclusiv unde gamma, delta, theta, alfa și beta, până la o oră în CPR, potrivit medpagetoday.co.

Citește și: VIDEO Cel mai nou portavion, USS Gerald R. Ford, și grupul său de luptă vin în Europa

Găsirea markerilor creierului la o oră de la reanimare sugerează o conștiință lucidă, sporită, a spus Parnia.

Implicațiile studiului include faptul că experiențele pe care oamenii le au în legătură cu moartea sunt unice și nu sunt halucinații sau iluzii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te