STUDIU Condimentul puțin cunoscut care ajută în lupta împotriva cancerului. Dă aromă mâncării

DE Elena Andrei | Actualizat: 27.01.2023 - 16:14
Condimentul puțin cunoscut care ajută în lupta împotriva cancerului/Foto: naturalview
Condimentul puțin cunoscut care ajută în lupta împotriva cancerului/Foto: naturalview

Eșecul chimioterapiei citotoxice în cancerele mamare a fost strâns asociat cu prezența celulelor stem canceroase rezistente la medicamente (CSC).

SHARE

Astfel, depistarea moleculelor mici care inhibă selectiv creșterea CSC-urilor poate oferi mari promisiuni pentru controlul cancerului, în special în combinație cu chimioterapia. 

Un studiu recent arată cum cardamonina, o moleculă mică, inhibă selectiv CSC-urile mamare care au fost îmbogățite de medicamente chimioterapeutice. 

În plus, cardamonina previne în mod suficient și creșterea CSC-urilor atunci când este utilizată simultan cu medicamente chimioterapeutice. 

Mai mult, într-un model de xenogrefă de șoarece, administrarea în comun a cardamoninei și a doxorubicinei, medicament chimioterapeutic, întârzie semnificativ creșterea tumorii și reduce simultan rezervele de CSC in vivo. 

Deoarece cardamonina a fost găsită în unele plante medicinale, această lucrare sugerează o nouă abordare potențială pentru tratamentul eficient al CSC-urilor mamare prin administrarea de cardamonină, fie concomitent cu sau după medicamentele chimioterapeutice.

Citește și

Iată obiceiurile sănătoase ale oamenilor care nu se îmbolnăvesc aproape niciodată

Care sunt cele mai eficiente metode de depsitare a cancerului la sân și cât sunt de accesibile?

În concluzie, cardamonina suprimă CSC-urile mamare existente după tratamentele cu medicamente chimioterapeutice, previne îmbogățirea de noi CSC-uri în timpul tratamentelor cu medicamente chimioterapeutice și sporește eficacitatea medicamentelor chimioterapeutice prin reducerea încărcăturii tumorale, precum și a fondului de CSC-uri in vivo. 

Un condiment terapeutic străvechi

Cardamonină - un compus natural care se găsește în cardamom, găsit în semințele unei plante din familia ghimbirului. Este unul dintre cele mai vechi condimente cunoscute. 

Egiptenii antici îl foloseau în medicină și ca odorizant pentru respirație.

Are o aromă și o savoare bogată și este al treilea cel mai scump condiment din lume, după șofran și vanilie.

Denumit uneori „ela”, cardamomul este cunoscut ca "regina mirodeniilor", deoarece - împreună cu piperul negru, "regele mirodeniilor" - a fost o parte vitală a comerțului timpuriu cu mirodenii.

Cardamomul a fost folosit pe scară largă în India timp de secole, în alimente și în prepararea ceaiului. Medicina tradițională indiană a folosit cardamomul pentru a remedia problemele digestive, pentru a întări sistemul imunitar și multe altele. Ceaiul de cardamom se bea contra tusei și răcelii. 

Cardamomul este o sursă bogată de minerale, printre care se numără fierul, magneziul, seleniul, zincul și manganul, potrivit Departamentului de Agricultură al SUA.

Celelalte substanțe nutritive ale sale includ calciu, potasiu, vitamina B și vitamina C, cantități mici de proteine și acizi grași.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te