Bacteriile din corpul uman care arată la ce boli suntem predispuși. Ce au descoperit cercetătorii?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 15.06.2024 - 14:15
Bacteriile din corpul uman care arată la ce boli suntem predispuși. Ce au descoperit cercetătorii? - Foto: freepik.com (rol ilustrativ)

Bacteriile din corpul uman pot apărea la ce boli suntem predispuși. Oamenii de știință au făcut cercetări și au descoperit cine riscă să facă boli cardiovasculare sau alte afecțiuni.

SHARE

Corpul uman este plin de bacterii, virusuri şi fungi (ciuperci). Aceste microorganisme vii sunt cunoscute colectiv sub numele de microbiom. Microbiomul intestinal este considerat un adevărat „organ” al corpului uman, deoarece îndeplineşte funcţii esenţiale pentru sănătatea generală a organismului.

Un grup de cercetători chinezi sugerează acum, după rezultatele unui studiu recent, că microbiomul intestinal este un factor important în determinarea vârstei organismului uman şi dezvăluie impactul său potenţial asupra reglării îmbătrânirii metabolice.

Bacteriile din corpul uman care arată la ce boli suntem predispuși. Ce au descoperit cercetătorii?

Înţelegerea asociaţiilor dintre microbiomul intestinal, metabolism şi îmbătrânire este crucială pentru adaptarea intervenţiilor menite să promoveze o longevitate sănătoasă, notează autorii unui articol de cercetare recent publicat în revista Nature Medicine.

Cercetătorii de la Spitalul Ruijin afiliat la Şcoala de Medicină a Universităţii Jiao Tong din Shanghai şi BGI Research au realizat un studiu la care au participat 10.207 persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 93 de ani.

Citește și: Cercetător român la Oxford: Boli incurabile pentru care va exista leac foarte curând. „E o speranță”

Folosind 21 de parametri metabolici, aceştia au clasificat aceste persoane în cinci grupuri, denumite grupuri de multimorbiditate metabolică, care reprezintă diferite subfenotipuri metabolice.

În comparaţie cu grupul clasificat ca fiind metabolic sănătos, alte două cohorte, clasificate ca „mixt legat de obezitate” şi „hiperglicemie” au prezentat un risc crescut de boli cardiovasculare la 11,1 ani cu 75% şi, respectiv, 117%.

Aceste asocieri au fost reproduse într-o a doua cohortă de 9.061 de persoane cu o urmărire de 10 ani.

Printr-o analiză aprofundată a datelor metagenomice fecale a 4.491 de persoane selectate aleatoriu, cercetătorii au descoperit asocieri între compoziţia microbiană intestinală cu grupurile cu multimorbiditate metabolică, cât şi cu vârsta.

Citește și: Medic român tratează pacienți de cancer în SUA: Cât e de ereditar și care sunt simptomele frecvente

În rândul persoanelor în vârstă de 60 de ani sau mai mult, riscul crescut de boli cardiovasculare asociat cu cohorta „mixtă legat de obezitate” sau cu cea de „hiperglicemie” a fost exacerbat la persoanele cu o vârstă microbiană intestinală ridicată, dar diminuat la persoanele cu o vârstă microbiană intestinală scăzută, independent de factori precum vârsta, sexul, stilul de viaţă şi dieta.

Acest model, în care vârsta microbiană intestinală mai tânără pare să contracareze riscul de boli cardiovasculare atribuibil disfuncţiei metabolice, implică un rol modulator al vârstei microbiene intestinale în sănătatea cardiovasculară pentru persoanele în vârstă nesănătoase din punct de vedere metabolic, susţin cercetătorii.

Rezultatele au sugerat că vârsta microbiană intestinală ca biomarker ar putea fi un predictor promiţător al riscului de boli cardiovasculare., scrie news.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te