Șapte secrete pentru a trăi până la 100 de ani, „Niciodată nu este prea târziu”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 25.09.2023 - 23:26
Oamenii care locuiesc lângă mare trăiesc mai mult Foto: Pixabay.com (imagine cu rol ilustrativ)

Oamenii caută mereu metode să trăiască mai mult și să îmbătrânească mai greu. Unii au găsit secretele și vor să le împărtășească și cu ceilalți.

SHARE

Genetica, alimentația sănătoasă sau pur și simplu norocul se numără printre factorii care se crede că stau în spatele vieții pentru a-ți vedea aniversarea a 100 de ani.

Dar, în ciuda incertitudinii cu privire la cum să se atingă această etapă, oamenii găsesc mereu resurse să își prelungească viața.

Șapte secrete pentru a trăi până la 100 de ani, „Niciodată nu este prea târziu”

Experții în longevitate și centenarii britanici împărtășesc secretele pentru a trăi o viață lungă și sănătoasă. Iată șapte dintre aceste secrete.

1 Rămâi activ. Menținerea în formă și activă a fost mult timp evidențiată de experți ca o modalitate de a vă menține mușchii, articulațiile și mintea sănătoasă.

Dar ar putea fi și o modalitate de a vă crește speranța de viață. 

„Dovezile arată că a fi mai activ din punct de vedere fizic poate reduce riscul de depresie și demență, boli de inimă, accident vascular cerebral, Parkinson și unele tipuri de cancer”, a declarat Caroline Abrahams, director de caritate la Age UK, pentru MailOnline. 

Dar nu este vorba doar despre ridicarea greutăților și alergarea la maratoane.

Pur și simplu, să te miști mai mult, să urci pe scări sau să faci cumpărături contează. 

Citește și: Secretul unei bunicuțe de 100 de ani. Se întreţine cu gin, „dar numai dacă vine la pachet cu ceva”

„Niciodată nu este prea târziu pentru a deveni activ, așa că încearcă să-ți stimulezi activitatea fizică zilnică”, spune Ruth Goss, asistentă medicală senior la British Heart Foundation (BHF).

Nu numai că îmbunătățește tensiunea arterială, dar scade și colesterolul, ține greutatea sub control și oferă un impuls sănătății tale mintale, toate modalitățile de a evita bolile.

Dacă găsiți o activitate care vă place, este mai probabil să rămâneți cu ea, sfătuiește Goss.

Se recomandă efectuarea a 150 de minute de activitate de intensitate moderată pe săptămână, cum ar fi o plimbare rapidă, înot sau ciclism.

Citește și: FOTO O femeie din Munții Apuseni a trăit 120 de ani: A avut cinci bărbați. Care a fost cauza morții

2 Mută-te la mare. Toată lumea se bucură de plajă, dar mutarea pe malul mării te-ar putea face să trăiești până la împlinirea a 100 de ani, sugerează datele. 

Zonele de coastă au cea mai mare proporție de centenari, conform datelor ONS, cu o proporție mare care trăiește pe coasta de sud. 

Dar experții nu sunt 100% siguri de ce.

S-ar putea datora faptului că centenarii care trăiesc lângă mare sunt „deja oameni sănătoși și bogați” și aleg să se pensioneze în zonele de coastă, a declarat un purtător de cuvânt al Centrului Internațional de Longevitate pentru MailOnline. 

Citește și: Îmbătrânirea este o problemă tehnică care poate fi inversată. Cine atinge 2030 va trăi veșnic

3 Dormi suficient. Nu este un mister faptul că închiderea suficientă a ochilor în fiecare noapte îți poate îmbunătăți starea de spirit a doua zi. 

Dar un somn de bună calitate ar putea adăuga ani la viață. 

Somnul este esențial pentru a ajuta memoria și procesarea informațiilor, precum și pentru eliminarea deșeurilor din celulele creierului, pentru reglarea metabolismului și menținerea sistemului imunitar.

Adulții ar trebui să aibă între șase și opt ore pe noapte, potrivit NHS .

4 Învață lucruri noi. Menținerea minții ascuțite învățând o nouă abilitate ar putea crește puterea creierului la bătrânețe. 

Fie că este vorba de a învăța să cânți la un instrument sau la o nouă limbă, exersarea creierului prin stimularea procesului de învățare vă poate ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea generală. 

Un studiu din 2014 a demonstrat că cunoașterea a dat rezultate, care a constatat că învățarea a două sau mai multe limbi la vârsta adultă poate încetini declinul cognitiv legat de vârstă.  

Nicioadată nu e târziu să înveți lucuri noi. Chiar și golf Foto: Pixabay.com (imagine cu rol ilustrativ)

5 Socializează. La fel ca învățarea unei noi abilități, socializarea îți poate menține mintea activă. 

S-a demonstrat că persoanele în vârstă care socializează zilnic, săptămânal sau lunar au șanse semnificativ mai mari de a avea o viață mai lungă decât cei care socializează cel mai puțin sau deloc.

Studiul pe termen lung realizat de cercetătorii de la Spitalul din China de Vest de la Universitatea Sichuan a analizat date pentru 28.563 de chinezi care au fost întrebați despre obiceiurile lor de socializare.

6 Mâncare sănătoasă și hidratare. O dietă sănătoasă și echilibrată este o modalitate cunoscută de a reduce riscul de cancer și boli circulatorii.

Peste 6 milioane de decese la nivel global ar putea fi evitate doar prin reducerea aportului de alimente procesate, grăsimi trans și saturate și sare și zahăr adăugate, potrivit doctorului Xinyao Liu, de la Universitatea Central South. 

Dr. Liu, care a fost autorul studiului pentru cercetarea publicată în European Heart Journal – Quality of Care and Clinical Outcomes, a mai spus pentru Diabetes UK că aceste decese legate de boli cardiace ar putea fi, de asemenea, reduse dacă oamenii își măresc aportul de pește, fructe și legume, nuci și cereale integrale.  

7 Faceți controale regulate. A rămâne la curent cu testele oftalmologice, controalele auditive și programările la stomatologie pot ajuta la detectarea bolilor și infecțiilor de la început. 

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, vederea și auzul nostru se modifică, ceea ce poate provoca o pierdere a echilibrului și poate afecta calitatea vieții. 

Dar aceste controale vor semnala și semnele timpurii de cancer . 

Cunoașterea cifrelor – tensiunea arterială și colesterolul – vă poate ajuta, de asemenea, să identificați semnele de avertizare timpurie și să luați măsuri pentru a evita problemele viitoare, inclusiv atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te