Sanitas se declară împotriva vaccinării obligatorii și a testării COVID a angajaților contra cost

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 04.10.2021 - 16:25
Preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu. / Foto: digi24.ro

Federaţia Sanitas sprijină vaccinarea, dar se opune obligativităţii vaccinării şi impunerii angajaţilor nevaccinaţi din sistemele medical şi de asistenţă socială să îşi plătească singuri testele COVID.

SHARE

"Motivul general al protestului este subfinanţarea sistemului. Salarizarea e problema generală, dar şi actele normative care fac temele zilei, pe vaccinare. Nu poţi să obligi pe nimeni să se vaccineze, este un drept al angajatului să facă acest lucru, iar dacă vrei să faci cu adevărat ceva, trebuie să faci teste pentru toată lumea (plătite de autorităţi, n.r.).

Vor pleca oamenii, şi nu numai din asistenţa socială. Suntem pentru vaccinare, dar suntem împotriva obligativităţii vaccinării şi suntem împotriva ideii ca să-şi plătească aceste teste colegii noştri (nevaccinaţi, n.r.). Acest lucru trebuie să-l facă spitalul, angajatorul, care este statul român.

Scrie clar şi în lege, şi în legile internaţionale, nu poţi să faci aşa ceva (să oblige statul la vaccinare, n.r.). Este un drept al omului: nu doreşte să se vaccineze, poate niciunul dintre noi nu suntem vaccinaţi. Deci Federaţia Sanitas merge pe varianta vaccinării, dar nu a obligativităţii ei", a declarat preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, în timpul acţiunii de protest din faţa sediului Guvernului.

Citește și: Cum s-a transformat Florin Fermecătoru în Florin Salam. De unde vine „Salam"

Câteva zeci de angajaţi din sistemele sanitar şi de asistenţă socială, membri ai Federaţiei Sanitas, au depus, luni, 4 octombrie, memorii la Guvern, în care solicită prim-ministrului finanţarea adecvată a celor două domenii, dar şi renunţarea la proiectele de lege prin care angajaţii nevaccinaţi din sistemele medical şi de asistenţă socială sunt obligaţi să îşi achite testele medicale pentru COVID.

Potrivit unui comunicat remis de Federaţia Sanitas în timpul acţiuni de protest, organizaţia sindicală consideră că propunerile legislative privind acoperirea de către angajaţii nevaccinaţi din sănătate şi din asistenţa socială a costurilor testelor de COVID efectuate asupra lor încalcă dreptul la muncă.

"Respingem cu fermitate proiectul Legii privind suportarea din veniturile angajaţilor a costurilor testărilor efectuate personalului din sistemul de Sănătate şi Asistenţă Socială. Legislaţia muncii, legislaţia sănătăţii şi securităţii în muncă stipulează în sarcina angajatorului aceste costuri şi orice încercare de aruncare a acestei poveri financiare pe umerii lucrătorilor deja epuizaţi reprezintă o îngrădire a dreptului la muncă", se menţionează în comunicat.

Citește și: Bianca Drăgușanu, reticentă la magia Disneyland: „Parcul e o imensă coadă. Copiii au fost bucuroși”

Sindicaliștii Sanitas contestă și verificarea certificatului digital COVID

De asemenea, Federaţia Sanitas s-a pronunţat şi împotriva aplicării legislaţiei privind verificarea certificatului digital UE pentru COVID.

"Ne opunem Proiectului de modificare a Legii pentru aprobarea OUG nr. 68/2021 privind adoptarea unor unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19, în forma adoptată de Senatul României, prin care aceste drepturi ar putea face obiectul unor tranzacţionări între forul legiuitor şi Executiv", se precizează în comunicatul remis de organizaţia sindicală.

Citește și: Mihai Morar, fără prejudecăți, se menține în formă, „ca fetele”, făcând Pilates

Subfinanţarea sistemului sanitar, o altă nemulțumire

O altă nemulţumire a Federaţiei Sanitas este subfinanţarea sistemului sanitar, a adăugat preşedintele Federaţiei Sanitas.

"Colegii (sindicalişti, n.r.) ne-au trimis să mergem la Guvern şi să reuşim, prin aceste materiale, să depunem la cabinetul premierului şi la nivelul Secretariatului Guvernului, pentru că lucrurile nu mai pot merge aşa. Sistemul este subfinanţat, totul merge prost, colegii noştri sunt nemulţumiţi că nu îşi mai pot desfăşura activitatea normală la locul de muncă, sunt apăsaţi şi de grija colegilor lor infirmieri, personal TESA, muncitori, care nu mai au o salarizare corespunzătoare. (...) Până acum nu s-a făcut nimic (pentru creşterea finanţării sistemului sanitar, n.r.).

Nu acuz neapărat acest Guvern, ci Guvernele care au fost până acum, nu au făcut nimic zeci de ani, au cheltuit banii aiurea, nu au făcut nimic clar. Ieri se plângea o doamnă manager de spital că are un spital cu 1.000 de bolnavi şi peste 1.500 de angajaţi şi are un singur inginer care se ocupă de partea electrică, şi doi electricieni. Păi ce să facă aceştia acolo, să schimbe sistemul? Am aflat vinovaţii (după incendiile din spitale, n.r.), dar sistemul rămâne acelaşi, oamenii mor în continuare.

Dezavuăm orice act care ar face ca populaţia să fie împinsă împotriva celor care execută actul medical şi de îngrijire şi nu împotriva celor care nu dotează spitalele. (...) Am pus toate acestea în memoriile pe care le ducem prim-ministrului, plus materialul de fundamentare, ca să ne ajute să le rezolvăm.

Dacă nu, vom face tot ceea ce este posibil, din punct de vedere sindical, ca aceste drepturi să fie respectate. Colegii noştri au venit din toată ţara", a atras atenţia Leonard Bărăscu.

Potrivit comunicatului remis de către Federaţia Sanitas, organizaţia sindicală a decis organizarea unor forme de protest împotriva Guvernului.

"Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas din România a decis declanşarea unor forme de protest împotriva Guvernului, care se dovedeşte incapabil să gestioneze criza generalizată a societăţii noastre şi care ştie să ofere doar promisiuni fără acoperire", se menţionează în comunicat.

Alte revendicări formulate de Sanitas

Printre celelalte revendicări ale Federaţiei Sanitas trecute în memoriile înaintate Guvernului se mai numără asigurarea sumelor necesare pentru desfăşurarea activităţii în condiţii de siguranţă în unităţile sanitare şi în cele de asistenţă socială pentru trimestrul IV; eliminarea inechităţilor salariale generate de îngheţarea salariilor pentru infirmiere, îngrijitoare, brancardieri, personal TESA şi administrativ, alte categorii de lucrători pentru care aplicarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost blocată; plata corectă a tuturor sporurilor tuturor lucrătorilor din sistemul de Sănătate şi Asistenţă Socială, a întregului personal medico-sanitar, auxiliar şi de îngrijire, prin calcularea acestora la nivelul salariului aflat în plată/actualizat şi nu la nivelul anului 2018.

Sindicaliştii Federaţiei Sanitas care au aşteaptat în faţa sediului Guvernului să depună memoriile au afişat pancarte inscripţionate cu mesajele: "CÎŢ(i) oameni vrei să-şi dea demisia din centrele de asistenţă socială?", "CÎŢ(i) ca noi vrei să plece din sănătate?","Dacă ne luaţi nouă dreptul la muncă, greul pandemiei cine o să-l mai ducă?" sau "Sănătatea, 9% din PIB" şi "Nu austeritate în Sănătate".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te