Florin Stoian provine dintr-o familie de lăutari din județul Călărași. Un unchi de-al său, mai puțin cunoscut, Nicu Stoian este un virtuoz al acordeonului. Acesta este cunoscut însă ca Nicu Salam.
Citește și: Unde au fugit interlopii Mircea Nebunu și Anaser Duduianu ca să scape de închisorile românești
"Când eram mic eu și sora mea eram înnebuniți după cojile de salam mai rău decât după mezelul în sine! Și așa, de la o glumă m-am trezit cu porecla Salam", a povestit acesta.
De la el a învățat și Florin să cânte la acordeon. Tainele lăutăriei le-a deprins urmându-și unchiul la petrecerile la care era invitat.
Citește și: Patroana și Dana Criminala, femeile care i-au marcat viața infractorului Leo de la Strehaia
"Se ducea și cânta la petreceri fără să fie plătit. Eu nu am înțeles și l-am întrebat de ce acceptă așa ceva. Atunci mi-am dat seama cât de mare va ajunge. Mi-a zis "Lasă unchiule, că așa te faci cunoscut, remarcat. Trebuie să învăț să urc!" și uitați la ce nivel a ajuns", explica Nicu Salam.
Citește și: Un interlop condamnat în dosarul „Hidra" a sechestrat și a vrut să violeze o tânără de 19 ani
Cum s-a transformat Florin Fermecătoru în Florin Salam
La începutul carierei Florin Stoian avea numele de scenă "Florin Fermecătorul". Proprietarul unui studio i-a spus la un moment dat că îl știe pe unchiul sau și că ar prefera dacă ar folosi porecla acestuia pentru un album.
"I-a zis că el nu poate să-i spună Fermecătorul și că o să-i zică Salam, după mine. Florin a acceptat imediat, era foarte bucuros. El a vrut mereu să i se spună "Salam", dar un alt producător îi spusese "Fermecătorul". Până la urmă a rămas așa cum i-a plăcut lui. Să știți că Florin are un program foarte încărcat, e greu să dai de el, dar dacă noi îl sunăm și avem o problema, în secundă următoare e aici! E foarte apropiat de noi, avem o familie unită", a dezvăluit nea Nicu Salam, cu ani în urmă.
Pe de altă parte, producătorii lui Florin au asociat cuvântul arăbesc "salam", care înseamnă pace, cu numele de scenă al manelistului.
Aceștia au găsit cuvântul arăbesc salam, care înseamnă pace, armonie, întregire și prosperitate.