Regula celor 3 de 8, garanția unei vieți lungi și a unei sănătăți de fier, conform dr. Ovidiu Bojor.
Ovidiu Bojor, fitoterapeut, membru al Academiei de Științe Medicale, s-a stins anul trecut la venerabila vârstă de 98 de ani. Fondator al fitoterapiei moderne în România, regretatul om de știință a fost doctor farmacist, membru de onoare al Academiei de Științe Medicale.
Deținător al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Președinților Patronatelor din România și Diploma de Merit Academic, acordată de președintele Academiei Române.
Regula celor 3 de 8, garanția unei vieți lungi și a unei sănătăți de fier, conform dr. Ovidiu Bojor
Doctorul în farmacie Ovidiu Bojor a avut un stil de viață care ar trebui să fie un exemplu pentru noi toți. Stil de viață pe care, din fericire, îl putem urma și noi.
Citește și: O femeie de 104 ani și-a sărbătorit ziua, mergând cu motocicleta. A dezvăluit secretul longevității
Deoarece regretatul fitoterapeut ne-a oferit, cu generozitatea-i caracteristică, secretele longevității pe care chiar le-a aplicat cu succes în propria-i existență - dovada clară este faptul că dânsul, un om care a lucrat neîncetat vreme de peste 70 de ani, s-a stins din viață la venerabila vârstă de 98 de ani, încă lucid și capabil (dacă vârsta nu și-ar fi spus cuvântul), de multe.
”Starea sănătății mele este aș putea spune satisfăcătoare și, de multe ori, chiar excelentă, fiindcă dacă la vârsta mea îmi permit să lucrez cel puțin 8 sau 10 ore pe zi, dacă la vârsta mea am aceeași greutate ca acum 30 de ani, înseamnă că toate merg bine.”, mărturisea fitoterapeutul în cadrul unui interviu din ultimii săi ani de viață, acordat colegilor de la Digi24.
Conform academicianului, regula celor trei de 8 este cea care asigură o viață lungă și sănătoasă din punct de vedere fizic și psihic.
Care este "regula celor 3 de 8", conform dr. Ovidiu Bojor
Academicianul a explicat ce înseamnă regula celor trei de 8:
”Noi aparținem sistemului solar. Dacă urmărim mersul soarelui, o zi câte ore are? 24. Și atunci aceste 24 să le împărțim în trei grupe: prima grupă este câștigarea existenței.
Muncă asiduă 8 ore. Fără diversiuni, cafeluțe, șușoteli. Fără țigară, da, asta e alt necaz al zilelor noastre. Relaxarea, esențială pentru o viață lungă și sănătoasă.
Al doilea 8 este odihna activă, așa am numit-o. Este partea cea mai frumoasă a vieții, ne-am făcut datoria pentru câștigarea existenței decente, fără excese, fără tendința de îmbogățire și acumulări materiale fără rost.
Este parte acea mai frumoasă a vieții, deoarece ești liber să faci ce îți place mai mult: înot, dans, antrenament, pictură, muzică, sport, saună, plimbări în natură, citit o carte și în special din acest al doilea opt să fie 2 ore obligatoriu în viața de familie.
Dialog între părinți, între soț și soție, dialog cu copiii, să le acordăm măcar două ore în fiecare zi fără bone, fără nimic, este educația cea mai bună.
Citește și: Pastor de 61 de ani s-a însurat cu iubita însărcinată, în vârstă de 19 ani, cu binecuvântarea soției
Și am ajuns la al treilea 8, pentru refacerea neuronilor avem nevoie de un somn de cel puțin 8 ore. Fără somnifere, fără nimic.
Să mergem înainte spre lumină, ca umbra să cadă în spate
Un ultim, dar foarte important sfat de la regretatul academician Ovidiu Bojor: ”Cum vine un gând meschin, dăunător, scoate-l imediat și aruncă-l la pubelă, nu-l păstra nicio secundă!
Scoate-l și aruncă tot ce e negativ! Și vei vedea cum se schimbă nu numai longevitatea, dar și calitatea vieții.
Să fim tot timpul cu zâmbetul pe buze, să iubim pe toți, să îmbrățișăm prietenii și să mergem înainte spre lumină, ca umbra să cadă în spate, să nu întoarcem fața dinspre lumină, că atunci ne va călăuzi umbra.”