158 de milioane euro de la stat pentru spitalele care tratează COVID în 2021. Numai în București

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 20.11.2021 - 20:44
Inquam Photos / Octav Ganea

Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București a decontat anul acesta pentru spitalele din Capitală care au îngrijit pacienți cu COVID aproape 780 de milioane de lei, adică peste 157,4 milioane de euro, se arată într-un răspunsul al CASMB la solicitarea Newsweek România.

SHARE

În această sumă nu sunt incluse cheltuielile privind secțiile de terapie intensivă, ale căror cheltuieli sunt decontate direct din bugetul Ministerului Sănătății.  

Peste 157,4 milioane de euro, decontați pentru spitalele din București care au îngrijit pacienți COVID. Fără secțiile ATI 

„Suma decontată de CASMB pentru spitalele din București care au îngrijit pacienți COVID în perioada ianuarie-septembrie 2021 este de 779.068.501,60 lei. 2. In conformitate cu art.5 din Ordinul MS/CNAS 1068/2021 ,,în numărul de paturi aprobate şi contractabile după aplicarea prevederilor Planului naţional de paturi, nu sunt incluse paturile pentru secţiile şi compartimentele de ATI”, în consecință casele de asigurări de sănătate nu contractează secții de ATI”, a transmis CASMB, la solicitarea Newsweek România.

Newsweek România a trimis o solicitare către Ministerul Sănătății privind cheltuielile decontate pentru secțiile și compartimentele de terapie intensivă și le va publica atunci când le va primi.

Citește și: Enigma Suceava: cele mai puține vaccinări din țară, cea mai mică incidență COVID. DSP nu comentează | Newsweek Romania

Peste 380.000 de lei, decontați de CASMB pentru concentratoare de oxigen 

CASMB a plătit, în lunile septembrie și octombrie, peste 380.000 de lei pentru concentratoare de oxigen și un aparat de ventilație non-invazivă, pentru pacienți din București care au avut COVID și au avut indicație medicală să urmeze tratament cu oxigen la domiciliu. 

„În lunile septembrie si octombrie 2021, CASMB a emis un numar de 467 decizii pentru concentratoare de oxigen, respectiv o decizie pentru aparat de ventilatie non-invaziva.

Suma totala decontata pentru toate cele 468 decizii este de 384.365,47 lei.

Pretul per talon/luna este de 193,39 lei in cazul concentratoarelor de oxigen, respectiv 577,45 lei in cazul aparatelor de ventilatie non-invaziva.

Citește și: Cursul de antivaccinism. Neîncrederea în știință este sădită de pe băncile școlilor de teologie | Newsweek Romania

Costul mediu/pacient nu vi-l putem comunica, deoarece costul pe pacient in cazul acestor categorii de dispozitive medicale depinde de numarul de taloane alocate fiecarui pacient in parte (exista decizii cu taloane pentru 3 luni sau decizii cu taloane pentru 12 luni).

In cazul persoanelor care vin la ghișeele noastre pentru depunerea dosarelor, angajatii CASMB verifica dosarele respective si le primesc doar pe cele care indeplinesc conditiile legale, nefiind cuantificat numarul persoanelor ale caror dosare nu indeplinesc aceste conditii si, in consecinta, nu pot fi inregistrate la CASMB.

Nici solicitarile venite prin posta sau pe platforma online, care au fost respinse din cauza neindeplinirii conditiilor legale, nu au putut fi cuantificate pana in acest moment. Informatiile respective nefiind utilizate in mod curent de catre departamentul de specialitate al CASMB, filtrarea si cuantificarea acestora necesita o perioada mai lunga de timp”, a menționat CASMB, într-un răspuns la o solicitare a Newsweek România. 

Citește și: Negocierile PNL-PSD. Rareș Bogdan l-a rugat pe Ciolacu să le dea „măcar un minister cu bani” (surse) | Newsweek Romania

Cel puțin 8.000 de euro cheltuie statul român cu un pacient COVID la ATI, 10 zile 

Newsweek România prezintă o serie de date privind cheltuielile făcute de statul român cu pandemia COVID. Astfel, pentru un pacient de COVID internat la terapie intensivă zece zile, statul român plătește circa 8.000 de euro, conform unui răspuns al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara, pentru Newsweek România.

Nici medicamentele administrate pacienților cu COVID nu sunt foarte accesibile: un tratament de zece zile cu Favipiravir costă 490 de lei, o cură de cinci zile c Remdesivir costă 10.085,4 lei, iar o cură de trei zile cu Tocilizumab costă 8.125,5 lei, arată un calcul făcut de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, pentru Newsweek România.

Citește mai multe aici: EXCLUSIV Statul cheltuie 8.000 de euro pe un singur pacient cu COVID internat la ATI în zece zile | Newsweek Romania

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te