ALERTĂ Numărul pacienților COVID grav bolnavi s-a dublat în 2 luni. Ajung la ATI mai mulți decât ies

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 07.08.2020 - 08:55
Foto Inquam Photos/Virgil Simionescune

458 de persoane cu COVID-19 erau internate joi, 6 august, la Terapie Intensivă, în condițiile în care numărul de pacienți în stare gravă s-a dublat din 15 mai, când s-a încheiat starea de urgență și a început relaxarea măsurilor de restricție. Totuși, unii cred că e bine.

SHARE

Pe 16 aprilie, la o lună după ce a fost introdusă în România starea de urgență și carantina totală, cu libertate minimă de mișcare, la Terapie Intensivă erau internați 243 de pacienți cu COVID-19.

Numărul lor a rămas constant pe toată perioada restricțiilor de circulație, astfel încât pe 15 mai erau internați în secțiile ATI doar 219 bolnavi care contractaseră coronavirus.

După două luni de relaxare a restricțiilor la nivel național, când libertatea de circulație este aproape neîngrădită, iar regulile de protecție sanitară sunt minime, numărul pacienților în stare gravă s-a dublat. 

Vârful a fost atins pe 5 august, cu 464 de bolnavi care au ajuns la Terapie Intensivă. Cu două zile înainte erau 419 pacienți, iar joi, 6 august, sunt 458 de persoane în stare gravă, în spital.

Nu există destui medici de terapie intensivă

Dacă în ceea ce privește relevanța numărului de infectări zilnice, există dispute între specialiști, din cauza modului cum se fac testele, toți sunt de acord că indicatorul important pentru a monitoriza evoluția pandemiei de coronavirus din România este numărul persoanelor internate în secțiile de Terapie Intensivă și numărul morților.

Cel mai mare număr de decese a fost înregistrat pe 4 august, când 48 de persoane au pierdut lupta cu boala. Joi, 6 august, au fost 45 de decese.

Numai că numărul celor care se infectează cu coronavirus și în cazul cărora boala evoluează rapid spre starea greavă este mai mare.

„Numărul celor care ajung la ATI în următoarele zile va crește și mai mult. Oficial, avem înregistrate peste 1.000 de cazuri în fiecare zi. Dintre acestea, intră în reanimare 50-60 pe zi.

Un pacient rămâne în terapie intensivă cel puțin două-trei săptămâni până se vindecă sau, din păcate, moare. În tot acest timp, ocupă un pat și e loc tot mai puțin pentru cei care vin bolnavi”, a declarat pentru Newsweek România dr. Radu Țincu, medic primar de Terapie Intensivă.

Prin urmare, dacă tendința se va menține, există riscul real ca sistemul de sănătate să se blocheeze. 

„Din totalul persoanelor diagnosticate cu Covid-19, aproximativ 5% vor dezvolta forme severe de boală care vor necesita măsuri de reanimare. Este cât se poate de simplu să înțelegem că orice creștere a numărului de infectați va genera un procent de pacienți în stare gravă. Evoluția din ultimele săptămâni a umplut secțiile  AȚI din zonele de focar”, a menționat Radu Țincu.

Asta în condițiile în care în Români, nu există doar un număr mai mic de paturi de terapie intensivă în comparație cu alte țări europene, ci și un deficit de aparate de ventilație mecanică.

„Pentru un răspuns eficient într-o situație de criză sanitară ar fi trebuit să deținem peste 4.000 de ventilatoare, când în realitate avem de 3 ori mai puține. Pentru ca lucrurile să fie și mai dificile, la acest deficit structural se adaugă lipsa resursei umane.

Avem aproximativ 1.100 de medici în specialitatea de terapie intensivă, când de fapt ar fi nevoie de peste 2.000. Nici un spital din țară nu cred că deține organigrama de personal AȚI completă”, a scris Radu Țincu.

Citește și Dr. Radu Țincu: Oamenii vor muri pe holurile spitalelor dacă se vor bloca secțiile ATI

Doctorul de Terapie Intensivă avertizează și că s-a schimbat profilul de vârstă al pacienților care ajung în stare gravă. 

„Profilul s-a schimbat. Acum se îmbolnăvesc preponderent persoanele active. Sunt mulți tineri care se îmbolnăvesc și care sunt acum în terapie intensivă”, a menționat medicul.

80% dintre secțiile ATI, ocupate până la finalul lui august

„Dacă lucrurile evoluează în ritmul actual, la finalul lui august 80% din paturile de terapie intensivă (ATI) destinate COVID-19 la nivel național vor fi ocupate cu bolnavi în stare gravă", a prognozat și Vlad Mixich, expert în sănătate, membru al European Health Alliance.

Iar medici infecționiști și de ATI deja super-epuizați și obosiți.

Citește și: Mixich: La finalul lui august, 80% din paturile ATI destinate COVID-19, ocupate cu bolnavi grav

Estimarea are la bază o prognoză realizată de Institutul Național de Sănătate Publică (prin CNEPSS pe baza datelor colectate de DSU) care estimează pe baza unei modelări efectuate săptămâna trecută că în ultima zi a lui august vom avea 650 de pacienți cu COVID-19 internați la ATI și pe cifra recent anunțată de ministrul Sănătății de 840 de paturi ATI disponibile pentru pacienții COVID-19.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te