Nucile furnizează grăsimi sănătoase, fibre, vitamine și minerale, iar acestea sunt doar principalele beneficii pe care le oferă sănătății.
„Orientarea către <<hrana ca medicament>> în știința longevității a readus nucile în centrul atenției”, spune Dr. Mohammed Enayat, fondatorul HUM2N, cea mai importantă clinică de longevitate din Marea Britanie, conform The Telegraph.
Alimentul iubit de români, cheia vieții lungi. Scade tensiunea, reduce inflamația. Cât să consumi
„Îi încurajez adesea pe pacienții mei mai în vârstă să considere nucile o parte esențială a alimentației lor zilnice pentru a-și păstra o mai bună funcție musculară și sănătate cognitivă pe măsură ce îmbătrânesc.”
Citește și: Un singur ceai pentru toate: gât inflamat, sinuzită, febră și infecții respiratorii. Leacul bunicii
Iată câteva dintre cele mai importante beneficii pentru sănătate ale nucilor.
Alimentul iubit de români, cheia vieții lungi. Scade tensiunea, reduce inflamația. Cât să consumi? - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Nucile ajută la funcționarea creierului
Datorită conținutului lor de omega-3, nucile sunt adesea numite „alimente pentru creier”- și pe bună dreptate.
„Nucile sunt deosebit de bogate în polifenoli și DHA, un tip de acid gras omega-3 crucial pentru funcția cognitivă”, spune Dr. Enayat.
Citește și: Fructul care îți curăță colonul, întărește inima și te scapă de pofta de dulce. Costă cât o pâine
„Consumul regulat de nuci a fost asociat cu îmbunătățirea memoriei și a funcției cognitive la adulții în vârstă, iar un aspect fascinant este că structura unei nuci seamănă chiar cu creierul uman - o coincidență, poate, dar una izbitoare din punct de vedere vizual.”
Între timp, studiile pe animale au demonstrat că dietele îmbogățite cu nuci pot contribui la îmbunătățirea învățării și a memoriei, propunând că acest lucru este rezultatul reducerii daunelor oxidative din creier.
„Mulți dintre pacienții mei raportează că se simt mai ageri și mai concentrați în câteva săptămâni de la câteva schimbări simple de alimente și de la adăugarea nucilor la dieta lor”, spune Dr. Enayat.
„Acest lucru se aliniază cu cercetările care sugerează că nucile îmbunătățesc plasticitatea neuronală și reduc riscul de boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.”
Citește și: Cel mai bun pește pentru creier, ignorat de români. Ce recomandă Vlad Ciurea
„Le recomand adesea în clinică ca o gustare bogată în nutrienți care ajută la acoperirea lacunelor din dietă, în special pentru persoanele care nu mănâncă prea mult pește gras”, spune Nichola Ludlam-Raine, dietetician.
Nucile reduc inflamația
„Inflamația se află la baza atât de multor boli cronice, dar nucile pot acționa ca luptători utili împotriva inflamației, pline de omega-3 și polifenoli”, spune Dr. Jay Shah, cardiolog și medic-șef la Hilo.
„Doar o mână de nuci poate susține apărarea naturală a organismului și poate ține inflamația sub control”.
Citește și: Leguma de primăvară de 2 lei care curăță ficatul, scade glicemia și îți lasă pielea luminoasă
„Mai mult, într-un studiu controlat randomizat , participanții care au consumat o masă suplimentată cu nuci au prezentat o funcție endotelială îmbunătățită (ceea ce înseamnă că mucoasa vaselor de sânge funcționează mai bine, ceea ce duce la un flux sanguin mai sănătos) și un risc potențial mai scăzut de boli cardiovasculare și scăderea markerilor de inflamație în comparație cu cei care nu au făcut-o”, adaugă el.
Îmbunătățesc sănătatea intestinală
„Nucile acționează ca un prebiotic, hrănind bacteriile intestinale benefice”, spune Ludlam-Raine.
Ea indică un studiu din 2018 care a arătat niveluri crescute de bacterii intestinale bune după consumul zilnic de nuci.
„Am văzut pacienți cu digestie lentă beneficiind de adăugarea unui pumn mic de nuci la micul dejun - acestea sunt deosebit de utile atunci când sunt combinate cu alimente bogate în fibre, cum ar fi ovăzul sau fructele”, adaugă Ludlam-Raine.
Nucile ajută la gestionarea greutății
În ciuda faptului că sunt bogate în calorii, nucile pot sprijini gestionarea greutății datorită combinației lor sățioase de proteine, fibre și grăsimi sănătoase.
„Ele îi ajută pe oameni să se simtă sătui pentru mai mult timp, ceea ce poate reduce gustările fără sens. Eu le recomand adesea ca gustare la ora 15:00, alături de fructe sau iaurt, pentru a ajuta oamenii până la cină”, spune Ludlam-Raine.
Dr. Enayat remarcă faptul că pacienții săi care includ nucile într-o dietă echilibrată „au adesea mai puține pofte de alimente zaharoase. Acest lucru se poate datora efectelor de inducere a sațietății”.
Ajută în cazul diabetului de tip 2
„Diabetul este una dintre problemele de sănătate cu cea mai rapidă creștere la nivel global, intervențiile dietetice fiind incredibil de importante în gestionarea și prevenirea acestuia”, spune Dr. Enayat.
Cercetările arată că persoanele care mănâncă nuci în mod regulat au un risc cu până la 24% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, iar includerea acestora în dieta dumneavoastră poate îmbunătăți controlul glicemic pentru persoanele cu risc de - sau care gestionează - diabetul de tip 2.
Consumul recomandat este de aproximativ 30-56 de grame pe zi, sau o mână.
Conținutul de fibre și grăsimi poate contribui la îmbunătățirea sensibilității la insulină, susținând o glicemie mai stabilă.
„Spre deosebire de carbohidrații rafinați sau de grăsimile saturate, grăsimile sănătoase din nuci ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, reducând vârfurile postprandiale de glucoză”, explică Dr. Enayat.
Reduc tensiunea arterială
„Nucile sunt pline de grăsimi polinesaturate sănătoase pentru inimă și arginină, un aminoacid care ajută vasele de sânge să se relaxeze, ceea ce, la rândul său, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale”, spune Dr. Shah, cardiolog.
Un alt studiu, deși axat pe nuci mixte în loc de nuci exclusiv, a indicat că o dietă mediteraneană îmbogățită cu nuci ar putea ajuta la menținerea unor niveluri sănătoase ale tensiunii arteriale.”
Ajută la o îmbătrânire sănătoasă
Îmbătrânirea este un proces inevitabil, dar modul în care îmbătrânim este, fără îndoială, influențat de alegerile noastre privind stilul de viață, insistă Dr. Enayat.
„Unul dintre factorii cheie în îmbătrânirea sănătoasă este funcția mitocondrială, iar nucile par să sprijine acest lucru la nivel celular. Cercetările sugerează că consumul de nuci este asociat cu un risc redus de fragilitate și cu o sănătate generală mai bună la adulții în vârstă.”
Dr. Shah adaugă: „Să îmbătrânești bine nu înseamnă doar să arăți bine, ci și ca organismul tău să funcționeze cât mai bine, iar nucile pot juca un rol în acest sens, deoarece sunt încărcate cu antioxidanți și nutrienți esențiali care ajută la combaterea stresului oxidativ, unul dintre principalii vinovați pentru bolile legate de vârstă.”
Datele observaționale sugerează că un consum mai mare de nuci este legat de o speranță de viață mai mare și de un risc redus de boli cronice legate de vârstă, cum ar fi bolile cardiovasculare și anumite tipuri de cancer, spune Dr. Shah.
Mai mult, adulții în vârstă care consumă nuci de cel puțin cinci ori pe săptămână sunt cu 20% mai puțin predispuși să moară din cauze comune legate de vârstă în anumite perioade de urmărire, comparativ cu cei care nu consumă.