De ce mâncăm mai mult toamna și iarna? „Nu e foame ci creierul nostru”. De ce vrea sare, zahar și grăsimi?
Toamna și iarna avem tendința să mâncăm mai mult și mai nesănătos. Specialiștii au descoperit care este legătura dintre pofta excesivă de sare, zahăr, grăsimi și zilele reci și întunecate. Însă putem opri această tendință distrugătoare. Vă spunem mai jos câteva trucuri.
De îndată ce sosesc toamna și iarna, temperaturile scad și pofta de mâncare crește. Conform studiilor, consumăm mai multe calorii în lunile mai întunecate și reci. Totuși, acest lucru nu se datorează exclusiv gustărilor suplimentare de care ne bucurăm în preajma sărbătorilor.
De ce mâncăm mai mult toamna și iarna? Legătura dintre pofta excesivă de sare, zahăr, grăsimi și zilele reci
„Când temperatura scade, corpurile noastre caută instinctiv mai multă energie pentru a-și menține temperatura centrală”, explică medicul generalist britanic Dr. Crystal Wyllie pentru „The Mirror”. Apoi poftim la alimente bogate în grăsimi pentru că avem nevoie brusc de zaharuri și grăsimi, pe care corpul le poate transforma rapid în căldură și energie.
Nu este vorba doar de foame, ci de creierul nostru.
În plus, mai puțină lumină solară duce la o scădere a serotoninei și dopaminei, neurotransmițătorii care reglează starea de spirit. Acest lucru ne face mai obosiți și mai iritabili. Și aici intervin carbohidrații, deoarece aceștia cresc nivelul de serotonină.
De aceea, acum consumăm pâine, paste, fursecuri și ciocolată mult mai des decât în zilele însorite de vară. „Nu este vorba doar de foame. Este modul în care creierul tău compensează o dispoziție proastă și niveluri mai scăzute de lumină”, spune expertul.
Hormonii joacă și ei un rol. Din cauza lipsei de somn, a activității insuficiente și a nivelului redus de oxigen (deoarece petrecem mai mult timp în interior), nivelul hormonului sațietății, leptină, scade. În schimb, nivelul de grelină, care stimulează foamea, crește.
Citește și: Cum a slăbit o femeie 35 de kilograme fără diete complicate. Trei reguli care i-au schimbat viața
Toate acestea pot duce rapid la pofte, avertizează Dr. Wyllie și oferă sfaturi despre cum să le contracarezi:
Condimentează-ți mâncarea
Condimentele precum chili, piper negru, ardeiul cayenne sau ghimbirul pot crește senzația de sațietate. S-a demonstrat că ingredientul activ din ardeii iuți, capsaicina, stimulează metabolismul și suprimă foamea prin activarea procesului de producere a căldurii în organism.
Începeți cu fibrele.
Fibrele încetinesc digestia, stabilizează nivelul zahărului din sânge, se extind în stomac și trimit semnale de sațietate către creier. Se găsesc în leguminoase, legume, fructe și cereale integrale. Consumul unui aperitiv bogat în fibre, cum ar fi supa de legume, înainte de masa principală sau adăugarea de fasole în salată, vă va ajuta să mâncați mai puțin.
Citește și: Cum păcălim centrul foamei din creier? 10 sfaturi de la un doctor în nutriție. Ce e „Respirația 4711”?
Dacă ai de gând să mănânci ciocolată, alege-o pe cea neagră.
Compușii amari din ciocolata neagră (70% cacao sau mai mult) semnalează organismului tău să mănânce mai puțin, iar acidul stearic din untul de cacao prelungește senzația de sațietate. De asemenea, conține mai puțin zahăr decât ciocolata cu lapte.
Mănâncă dintr-o farfurie mai mică.
Indiciile vizuale au o influență surprinzătoare asupra cantității pe care o mâncăm. Folosirea farfuriilor sau bolurilor mai mici poate face ca porțiile să pară mai mari. Drept urmare, creierul devine satisfăcut cu mai puțin și suntem „antrenați” să mâncăm conștient.