Medicii, pe cale să rezolve misterul migrenelor și durerilor de cap. 2.300.000 români, vindecați?

DE Alex Darvari | Actualizat: 11.07.2024 - 11:45
Medicii, aproape să rezolve misterul migrenelor și durerilor de cap. 2.300.000 români, vindecați? - Foto: Freepik
Medicii, aproape să rezolve misterul migrenelor și durerilor de cap. 2.300.000 români, vindecați? - Foto: Freepik

Medicii, aproape să rezolve misterul migrenelor și durerilor de cap. 2.300.000 români, vindecați? Migrenele sunt cele mai rele. De fiecare dată când am una, știu că sunt pe cale să fiu doborât pentru toată ziua.

SHARE

Migrenele sunt cele mai rele. De fiecare dată când am una, știu că sunt pe cale să fiu doborât pentru toată ziua. După ce trece, știu că va urma o durere de cap pulsatilă și va trebui să mă confrunt cu rămășițele durerii cel puțin câteva zile, spuen autorul articolului din bgr.com

Medicii, pe cale să rezolve misterul migrenelor și durerilor de cap. 2.300.000 români, vindecați?

Vestea bună este că s-ar putea să ne apropiem de noi terapii pentru tratarea migrenelor și a durerilor de cap. Cercetătorii de la Universitatea din Rochester și-au dat seama cum un episod de criză declanșează un lanț de evenimente care duce în cele din urmă la dureri de cap. Anterior, acesta era unul dintre cele mai mari mistere din jurul migrenelor.

Citește și: Ce impact are cafeaua de dimineață asupra creierului? Ce pățești dacă o bei după ora 15:00?

Ei au descoperit că aura ce apare înaintea migrenei duce la mișcări în lichidul cefalorahidian (LCR) din jurul creierului. La rândul lor, aceste mișcări eliberează anumite proteine, care pot interacționa cu nervii și pot duce la durere. Aceste proteine pot deveni ținte ale noilor terapii care reduc sau chiar previn în totalitate migrenele.

Citește și: Ce alimente să eviți seara și ce temperatură să ai în dormitor pentru un somn profund și odihnitor?

"În acest studiu, descriem interacțiunea dintre sistemul nervos central și cel periferic provocată de concentrațiile crescute de proteine eliberate în creier în timpul unui episod de depolarizare prin răspândire, fenomen responsabil pentru aura asociată migrenelor", a declarat într-o declarație Maiken Nedergaard, co-director al Centrului pentru Neuromedicină Translațională al Universității Rochester și autor principal al noului studiu.

"Aceste constatări ne oferă o serie de noi ținte pentru a suprima activarea nervilor senzoriali pentru a preveni și trata migrenele și pentru a consolida terapiile existente."

Aura migrenei este o perturbare senzorială care poate include o varietate de simptome. Vă puteți aștepta la perturbări ale vederii precum: pete oarbe, vedere dublă, senzație de furnicături sau amorțeală a membrelor. Pentru mine, de obicei sunt pete oarbe. Aceste simptome durează între cinci și 60 de minute înainte de o durere de cap și așa știu că durerea este iminentă.

Acest nou studiu indică faptul că aproximativ un sfert dintre migrene încep cu o aură. Mai mult, una din 10 persoane suferă de migrene. Este vorba de un număr destul de mare de persoane care ar putea fi ajutate de noi terapii care vizează acest mecanism de durere recent descoperit.

Ce este migrena cu și fără aură?

Migrenele iți pot influența semnificativ calitatea vieții și te pot împiedica să iți desfășori actvitășile cotidiene normale. Unele persoane au nevoie să stea în pat timp de câteva zile până ce migrena trece. Atacurile migrenoase se agravează în timp, însă pentru majoritatea persoanelor, acestea se pot îmbunătăți după mulți ani.

Există mai multe tipuri de migrena, precum:

Migrena cu aură – există semne de alarmă specifice chiar înainte de debutul migrenei, precum flash-uri luminoase
Migrenă fără aura – este cel mai frecvent tip, în care migrena se produce fară semne de alarmă specifice
Migrena cu aura fară durere de cap, cunoscută că migrena silențioasă – sunt experimentate aura sau alte simptome ale migrenei, însă nu apare durerea de cap. Detalii AICI

Câți români suferă de migrene?

 Se estimează că 2,3 milioane de romani adulți trăiesc cu migrene de severitate diferită (1 din 7 persoane). Migrena începe adesea la pubertate și afectează mai ales adulții în anii lor productivi, dar poate fi prezenta și la copii și persoane vârstnice. Migrena nu discriminează pe nimeni, ea fiind întâlnită la persoane din toate mediile sociale și de toate profesiile. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te