Medic român vaccinat anti-COVID: se administrează 2 doze. Alcoolul e permis. Imunitate: minim 6 luni

DE Alex Darvari | Actualizat: 14.12.2020 - 15:59
bbc.com

Marea Britanie a început vaccinarea anti-COVD. Printre cei care au primit vaccinul se numără și români care lucrează în sistemul de sănătate britanic.

SHARE

Marea Britanie a fost prima țară europeană care a demarat un program național de vaccinare împotriva coronavirusului. Mai întâi vor fi vaccinate persoanele trecute de 80 de ani. Apoi medicii.

Pe portalul reddit un medic român a descris „experiența” vaccinului anti-COVID și, ca dovadă, a postat (fotografiat) prospectul kitului Pfizer.

„Salut! Sunt medic rezident in UK (Birmingham) si tocmai am primit prima doza de vaccin anti-COVID (kit-ul Pfizer). M-am gandit ca un AMA ar util daca aveti intrebari.

Am incarcat ca dovada prospectul care mi s-a dat la vaccinare daca mai este nevoie de alte dovezi, mai am cate ceva ce poate functiona”, a scris românul.

Medicul român a răspuns, apoi, numeroaselor întrebări ce i-au fost adresate:

Întrebare: Mai ai voie alcool?

Răspuns: Nu mi s-a spus nimic legat de consumul de alcool.

Întrebare: Subcutanat sau intra-muscular?

Răspuns: Intra-muscular!

Întrebare: Cand vei primi a doua doza de vaccin?

Răspuns: Pe 9 ianuarie sunt programat.

Întrebare: Care sunt urmatoarele categorii sociale care vor fi vaccinate? Daca vrei sa calatoresti, trebuie sa prezinti o dovada a vaccinarii?

Răspuns: Buna intrebare, pe scurt nu stiu nimic oficial. Totusi va dura pana cand populatia la risc si staff-ul medical vor fi vaccinate complet.

Întrebare: Daca vrei sa calatoresti, trebuie sa prezinti o dovada a vaccinarii?

Răspuns: Din pacate inca nu au modificat in niciun fel regulile cu privire la calatorit, este ceva ce imi doresc foarte, foarte mult sa fac. Suntem inca in fazele de inceput si va dura pana cand vor modifica ceva in sensul asta, dupa parerea mea.

Întrebare: Ai fost confirmat cu covid pana acum?

Răspuns: Da, in aprilie-mai.

Întrebare: Cat este estimata perioada de protectie post-vaccin?

Răspuns: Raspunsul oficial Pfizer este minimum 6 luni insa realitatea este ca este dificil sa estimezi cat timp un pacient vaccinat cu kit-ul Pfizer va ramane imun. Exista posibilitatea sa trebuiasca alte doze de rapel (inca alta doza pe langa a doua care urmeaza) pentru a mentine imunitatea.
Exista de asemenea dovezi promitatoare ca vaccinul antreneaza anumite celule implicate in sistemul imunitar care au memorie, lucru care ar putea duce la imunitate de lunga durata.

Întrebare: Cine / cum se asigura ca vei avea a doua doza disponibila in timp util?

Răspuns: Sistemul functioneaza pe baza de programare si ei tin cont de stoc in timp real. Din cate am inteles prima transa de 800k doze a venit deja si dozele secundare se fac pe baza transei asteia. UK-ul a comandat cateva sute de milioane de doze.

Întrebare: Cum se urmaresc la scara larga posibilele efecte adverse? Exista un mecanism centralizat, la nivel de stat, sau fiind cadru medical se presupune ca aveti deja metode de a anunta in caz de efecte adverse?

Răspuns: Si daca am raporta efecte adverse noi nefiind intr-un studiu nu ar putea sa analizeze obiectiv daca ce am simtit noi este consecinta vaccinului sau nu. In plus fata de studiul Pfizer care a fost facut pe 40k pacienti ei au inca un studiu de lunga durata care se uita la lucruri precum efecte adverse pe termen lung, imunitate pe termen lung etc.

Întrebare: In cazul acestui vaccin cat de transparent e continutul? Si cat de informati sunt, macar doctorii, de ceea ce contine?

Răspuns: Vaccinurile sunt sigure, dovezile in acest sens sunt coplesitoare. Orice medic, om d stiinta sau persoana rationala informata nu va accepta ceva doar fiindca li se spune ca asa e. Daca indoiala iti antreneaza o reactie de negare fara documentare atunci este o greseala. Daca indoiala iti antreneaza o reactie de documentare si analiza a dovezilor atunci este atitudinea corecta. Exista din nefericire si o urmare la atitudinea asta corecta. Exista oamenic are pur si simplu nu sunt antrenati intelectual pentru documentare (fie nu inteleg subiectul nici macar marginal, fie nu au gandire critica, fie nu au capacitatea de a constientiza ca anumite lucruri le sunt inaccesibile si sa aiba incredere).
Astia sunt o buna parte din antivaxeri, oameni manati de emotii puternice si de frica, slab educati dar cu un ego pe masura din pacate.

Întrebare: Cum a reacționat presa din UK că ei sunt prima țară care testează vaccinul? Sa nu uităm că UK era la început foarte încrezătoare că se vor descurca excelent in fața acestei 'gripe'?

Răspuns: E un sentiment general de reticenta care are la baza faptului ca e o situatie noua cu multe necunoscute. Guvernul britanic a facut o treaba buna sa isi informeze poporul insa faptul ca atat de multi politicieni spun una si sunt surprinsi incalcand regulile a aiurit multe persoane.

Reactiile au fost variate, e un entuziasm ca se vede o luminita la capatul tunelului dar si o reticenta datorita noutatii situatiei in general pe care am mentionat-o mai sus.

Întrebare: Ce faceti cu cetatenii care nu vor sa se vaccineze, ce abordare aveti, cum in convingeti?

Răspuns: Inca nu s-a inceput vaccinarea populatiei generale momentan campania se concentreaza pe populatia la risc.

Întrebare: Ce se întâmplă dacă te infectezi între prima și a doua doză de vaccin?

Răspuns: Imunitatea in sine vine la 7 zile dupa a doua doza deci te-ai infecta indiferent. Intrebarea ar fi daca trebuie sa o iei de la capat cu ambele doze sau nu, parerea mea ar fi ca nu si a doua doza sa fie suficient.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te