INSP nu susține testarea la cerere a persoanelor fără simptome ale infectării cu Covid-19

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 25.05.2020 - 16:58
Inquam Photos - George Călin
Inquam Photos - George Călin

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) precizează, într-un răspuns pentru Newsweek România, că nu este oportună testarea la cerere a persoanelor fără nici un simptom al infectării cu coronavirus.

SHARE

La finele săptămânii trecute, primărița Gabriela Firea a anunțat că va testa gratuit 11.000 de bucureșteni, cărora le va da câte 200 de lei, fără să indice vreo metodologie de testare. Bucureștenii se pot înscrie pe bază de voluntariat în proiect, iar testele vor fi făcute cu aparate Real Time PCR. Până luni, se înscriseseră pentru testare 8.500 de bucureșteni, potrivit unui anunț făcut de Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook. 

Newsweek România a cerut INSP să precizeze dacă este oportună testarea la cerere a persoanelor care nu prezintă nici un simptom asociat infectării cu coronavirus și care sunt condițiile pe care trebuie să le respecte o cercetare epidemiologică pentru a fi semnificativă. 

Citește și: OFICIAL Când se raportează un deces din cauza Covid-19 și în ce situații se efectuează autopsia

Astfel, Institutul de Sănătate Publică a precizat că nu consideră că este oportună testarea la cerere a oamenilor fără simptome și că susține, în schimb, respectarea algoritmilor de testare, care prevăd testarea pentru:

1. Pacient cu infecție respiratorie acută (debut brusc cu cel puțin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultate în respirație (creșterea frecvenței respiratorii) ŞI fără o altă etiologie precizată care să explice pe deplin tabloul clinic 

2. Pacient cu infecție respiratorie acută (debut brusc cu cel puțin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultate în respirație (creșterea frecvenței respiratorii) ŞI fără o altă etiologie precizată care să explice pe deplin tabloul clinic ŞI cu istoric de călătorie internațională, în perioada de 14 zile anterioare datei debutului

3. Pacient cu infecție respiratorie acută (debut brusc cu cel puțin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultate în respirație (creșterea frecvenței respiratorii)  ŞI care s-a aflat în contact apropiat cu un caz confirmat cu COVID-19 în perioada de 14 zile anterioare datei debutului

 4. Pacient cu pneumonie, bronhopneumonie +/- pleurezie, fără altă etiologie precizată care să explice pe deplin tabloul clinic

 5. Pacient cu infecție respiratorie acută severă (SARI) (febră sau istoric de febră ŞI tuse ŞI dificultate în respirație (creșterea frecvenței respiratorii) ŞI care necesită spitalizare peste noapte) fără altă etiologie precizată care să explice pe deplin tabloul clinic.

În ceea ce privește recomandările de prioritizare a testării pentru Covid-19, INSP recomandă testarea: persoanelor simptomatice, inclusiv personalul medico-sanitar, contacți apropiați simptomatici, pacienții înaintea procedurii de transplant și donatorii de organe, țesuturi și celule stem, pacienții cu transplant de organe, pacienții asimptomatici cu imunosupresie, pacienții oncologici asimptomatici care fac chimioterapie și radioterapie – de două ori pe lună, pacienții oncologici asimptomatici, hemodializații simptomatici și asimptomatici și contacții cu cazuri confirmate, persoanele instituționalizate simptomatice, gravidele asimptomatice, personalul de îngrijire din centrele rezidențiale, personalul sanitar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, potrivit celei mai recente metodologii publicate de INSP, în 28 aprilie.

Citește și: „ Zona roșie“ din asistența socială. Cine a fost abandonat în starea de urgență

De asemenea, INSP precizează că, atunci când se face o testare la nivelul populației pentru a vedea impactul coronavirusului, trebuie respectate două criterii: stabilirea eșantionului reprezentativ și colectarea aleatorie de probe.

INSP va fi implicat în organizarea testării la nivel național, organizată de Ministerul Sănătății. „Acea cercetare va măsura anticorpii anticorpilor IgG care furnizează informatia cat la suta din cei testate au trecut prin boală”, precizează Institutul. 

Citește mai multe aici: Aproximativ 30.000 de români vor fi testați pentru a se vedea gradul de imunizare la coronavirus 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te